Štavnatá hovädzia slabinka k domácemu chlebu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Iowa a farmári, patria nerozlučne k sebe! Ich „country style“ kuchyňa má dobré meno. Farmár_Redneck, to preto, lebo z celého tela má najviac Slnkom do červena spálený krk. Pár dní pozadu sme s mojim „sladším“ ja videli reláciu, kde „rúča“ gazdiná z kukuričnej farmy pripravila časť slabiny „Tri Tip“ veľmi jednoducho. Neodolal som, zmajstroval! Vynikajúca chuť s úžasnou vôňou. Dnes som tento rcp sľúbil bratrancovi Slávkovi a jeho „Flérce“ Naděnce! Ani Vy na Vareche nie ste od macochy-nech sa páči

4-6
porcie
5-7 minút
príprava
240 minút
na 135 °C

Suroviny

Postup

  1. Miesto úvodu: mladým manželom, na Záhorí, sa narodil utešený synček. Rástol ako „z vody“, ale nerozprával. Rodičia to prijali ako skutočnosť a synka starostlivo vychovávali. V deň osláv jeho 18. narodenín otec, po prvý raz, nalial svojemu „korunnému princovi“ pohárik domáceho vínka. „Synátor“ prijal vinš, vino do dna vypil, striasol sa a „vetil“: kyseué!!! Mamka, skoro z nôh spadla, ale natešená zvolala: „Ná synečku múj lubený a proč si ty bol tolké roky tak cicho! Proč si nevyprávjál?!“ Mamkine „zlato“ na to: „Nebyvuo vuo čem“! Dnes musím tak zo široka, lebo tento rcp je naozaj jednoduchý a krátky. Úplne mimo mojich zvykov a ja sa rád „rozpisujem“! Už podľa ∑ ingrediencií pod úvodom i na obrázku vidíte, že mám pravdu! Aby bol „záber“ o niečo väčší, tak som na ňom nechal aj odmierku „hrnček“ (tunajší US „cup“ = 236, 588 ml), pracovnú misu na zálievku „emulziu“, pekáč a v pozadí je vidieť aj súpravu mojich nožov
  2. z dvoch „hrnčekov“ vlažnej vody, z jedného „hrnčeka“ kečupu a z jedného vrecúška sušenej cibuľovej polievky som zmiešal zálievku; kto nemá rád vrecúškovú „optimalizáciu“, uvarí si cibuľovú polievku podľa svojeho obľúbeného rcp, alebo z 1÷2 ks jemne pokrájanej cibule, udusenej na troške oleja, zaliatej 1 000 ml slanej vody, 1÷2 PL kukuričného škrobu, skaramelizovaného cukru (množstvo podľa chuti), 1÷2 PL kukuričného sirupu, ½ deci pivných kvasníc a 1÷2 PL hladkej múky. Takto pripravenú „cibuľačku“ možno použiť do zálievky, ale v tomto prípade vynechajte vodu!
  3. umytú a osušenú „slabinku“ (špičku, Tri Tip, trojrohý hrot hovädzej slabiny) alebo brisket (časť nad prednou „glejovkou“), veď @mesiar50 Vám rád poradí a pomôže s výberom; som položil do pekáča,
  4. zalial zmiešanou zálievkou,
  5. než som skončil prípravu, rúra sa mi vyhriala na 135 °C/275 °F
  6. do vyhriatej rúry som vložil pekáč so zaliatou „slabinkou“, pozorne prikrytý pozahýbanou alumíniovou fóliou a bez kontroly nechal 240´dusiť (čas si zvoľte ± podľa hmotnosti mäsa)
  7. po 4 hodinách „slabinka“ vyzerala takto, krásne voňala; pomocou dvoch vidličiek som ju rozobral na pásiky
  8. uložil a zalial do servírovacej misky
  9. a rozložil na prvý „pilotný_koštovný“ krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka; postup je nafotený, rcp mám pripravený a určite ho čoskoro uverejním na našej obľúbenej stránke
  10. takto udusenú „slabinku_špičku“ je možné podávať aj so slovenskou ryžu, orzom, tarhoňou, zemiakovou kašou; zvyšok budem dnes obedovať s pečenými zemiakami (foto doložím pri rcp na domáci chlieb podľa mňa)!
  11. … a ešte trošku „detail_nejšie“, pre potešenie očí a hlavne, aby som aspoň trošku „natiahol“ tento rcp! -:))) … pridávam Vám dva linky s „Redneck“ pesničkami; prvý pre stredný „môj aktívny“ vek a druhý pre „nastupujúcu“ generáciu! Ráčte si vybrať! Príjemné počúvanie! http://www.youtube.com/watch?v=o-fnqQDR7Aw http://www.youtube.com/watch?v=H6wpfdzkCsI