Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Na požiadanie varecháčok, aby som sa pokúsila tento koláč upiecť, lebo mali pochybnosti o recepte..Pravda je táka, že s cestom sa ťažko pracuje...po zmiesení sa prilepilo o pracovnú plochu a len vďaka podsypaniu sa dalo s ním pracovať..napokon podotýkam, že aj s vaľkaním boli problémy, lebo cesto sa trhalo a len ručnou úpravou sa dalo vylepšiť.mám dojem, že iba stabilná plnka , ktorú použila autorka receptu držala spolu tento koláč..je to recept od @monty469..

20
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som maslo, cukor, žltky,smotanu, prášok do pečiva, rum a dala som štipku soli..cesto som začala spracovávať..nehnietla som ho..keď je starodávny, spracovala som cesto rukami..tie ma ešte nikdy nezradili..
  2. keď som všetky suroviny spracovala, cesto sa mi prilepilo na dosku...musela som si odvážiť 50 g. múky a túto som postupne pridávala pri spracovávaní cesta...cesto som poriadne vypracovala a keďže ide o starodávny recept, takže bez elektriky, teda ručne..až po prisypaní ďalšej múky bolo cesto ako tak stabilné...dala som ho do chladničky na 1 hodinu..
  3. po vychladení som ho rozvážila na 2 polovice..pokiaľ cesto oddychovalo, pripravila som si plnku z jabĺk...orechy sú drahé, takže som použila domáce jabĺčka..pokrájala som ich na kocky, pridala som cukor, škoricu a strúhanku..
  4. opäť som si odvážila 50 g. múky, aby som mohla podsýpať, lebo sa mi zdalo, že to nebude držať tak, ako som to videla na obrázku autorky receptu...
  5. najťažšie bolo dostať cesto bez poškodenia na plech...musela som poplátať diery..
  6. na cesto som uložila plnku...keď budete chcieť tento koláč upiecť , nevaľkajte si cesto vopred, až potom, keď plnka bude uložená...aby sa vám nestalo, čo mne, celé cesto sa mi pri preprave na plech na valčeku rozpadlo..zase som musela plátať..
  7. potrela som ho žĺtkom, popichala vidličkou...trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 25 min.
  8. upečený koláč som nechala vychladiť..
  9. takže na záver...je fantastické cesto, krehké a chutné...ale už by som ho druhý krát nepiekla, vyžaduje trpezlivosť...zbytočne netreba pridávať múku, lebo iba tak bude krehké cesto..tento recept má právo na výhru mesiaca...dobrú chuť...