Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Na požiadanie varecháčok, aby som sa pokúsila tento koláč upiecť, lebo mali pochybnosti o recepte..Pravda je táka, že s cestom sa ťažko pracuje...po zmiesení sa prilepilo o pracovnú plochu a len vďaka podsypaniu sa dalo s ním pracovať..napokon podotýkam, že aj s vaľkaním boli problémy, lebo cesto sa trhalo a len ručnou úpravou sa dalo vylepšiť.mám dojem, že iba stabilná plnka , ktorú použila autorka receptu držala spolu tento koláč..je to recept od @monty469..
20 porcií |
80 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som maslo, cukor, žltky,smotanu, prášok do pečiva, rum a dala som štipku soli..cesto som začala spracovávať..nehnietla som ho..keď je starodávny, spracovala som cesto rukami..tie ma ešte nikdy nezradili..
- keď som všetky suroviny spracovala, cesto sa mi prilepilo na dosku...musela som si odvážiť 50 g. múky a túto som postupne pridávala pri spracovávaní cesta...cesto som poriadne vypracovala a keďže ide o starodávny recept, takže bez elektriky, teda ručne..až po prisypaní ďalšej múky bolo cesto ako tak stabilné...dala som ho do chladničky na 1 hodinu..
- po vychladení som ho rozvážila na 2 polovice..pokiaľ cesto oddychovalo, pripravila som si plnku z jabĺk...orechy sú drahé, takže som použila domáce jabĺčka..pokrájala som ich na kocky, pridala som cukor, škoricu a strúhanku..
- opäť som si odvážila 50 g. múky, aby som mohla podsýpať, lebo sa mi zdalo, že to nebude držať tak, ako som to videla na obrázku autorky receptu...
- najťažšie bolo dostať cesto bez poškodenia na plech...musela som poplátať diery..
- na cesto som uložila plnku...keď budete chcieť tento koláč upiecť , nevaľkajte si cesto vopred, až potom, keď plnka bude uložená...aby sa vám nestalo, čo mne, celé cesto sa mi pri preprave na plech na valčeku rozpadlo..zase som musela plátať..
- potrela som ho žĺtkom, popichala vidličkou...trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 25 min.
- upečený koláč som nechala vychladiť..
- takže na záver...je fantastické cesto, krehké a chutné...ale už by som ho druhý krát nepiekla, vyžaduje trpezlivosť...zbytočne netreba pridávať múku, lebo iba tak bude krehké cesto..tento recept má právo na výhru mesiaca...dobrú chuť...