Starodávný domáci liek na kĺby a osteoporózu (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tento recept je veľmi starý.Ja si ho aspoň raz za rok urobím a užívam ako prevenciu.Užíva sa raz denne po 2 cl ,/1 štamprlík/,ale pri zlomeninách aj dvakrát,ráno a večer.Užívať tak za 1 mesiac a potom aspoň 3 mesiace prestávka.Pri osteoporoze najviac 2x do roka.
Postup
- Suroviny potrebné na vápenný koňačik.
- Vajcia si umyjem a osuším.Do čistej litrovej fľaše uložím vajcia.
- Citrony odšťavim,
- a precedím priamo do fľaše cez umelé sitko.Dužinu nevyhadzujte.
- Šťavou zalejem vajcia,tak aby boli pod citronovov šťavou.
- Potom fľašu zakryjem obrúskom a odložím do chladničky na 7-10 dní.Za ten čas sa škrupinky rozpustia.Aspoň každý druhý deň fľašou potrasiem,aby sa vápnik dostal na spodok fľaše.
- Dužinu,ktorá mi ostane,využijem tak,že postupne po troche pridám do vody a vypijem.
- Po troch dňoch je takto uvoľnený vápnik z vajec.Vtedy vajíčka sa nadvihnú a treba doplniť citronovú šťavu,aby boli pod šťavou.Ja som doplnila ešte z 1 a 1/2 citrona.
nezabudnúť fľašou vždy potriasť!!
- Po piatich dňoch takto to vyzerá.Na vrchu citronovej šťave sa vytvorí pena.Tu penu treba pozberať a to aj viackrát.A zasa trocha fľašou potrasiem a to tak,že fľašu pootačam a taktiež som vidličkou jemne nadvihla vajca,tak aby sa nerozpučili.
- Po siedmich dňoch vajce takto vyzerá.Ešte tri-štyri dni a vápnik bude celkom rozpustený.Vajce musí ostať iba v blane.Zasa trochu potrasiem zakryjem obrúskom a odložím do chladu.Každý druhý deň to potrasiem a skontrolujem.Ak by sa to nechalo iba stáť,tak vápnik z vajec sa tak skoro nerozpustí a na vrchu by mohla vzniknúť plieseň a to by sa znehodnotilo.
- Ja som to mala 12 dní vo fľaši a počas tých dní sa takto vápnik z vajec uvoľní.
- Vajce -blanu prepichnem a tak sa vajíčko odblaní.Blanu vajca zahodím.Tá blana by sa pri mixovaní nerozmixovala a to by už koňak znehodnotilo.
- Šťavu s vajciami dám do mixéra a rozmixujem.Po odstranení blán nám vznikne viac ako 3/4 l tekutiny.Kedže mi do mixéra nevošlo všetko,tak po rozmixovaní som to preliala do vysokej nádoby a
- dalej, ponorným mixérom som zašľahala med a koňak.Ja som použila škotsku whisky.Je to veľmi lahodný a chutný koňačik
- Na zdravie!!!