Staročeský bravčový jazyk fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. januára 2016
Staročeský bravčový jazyk (fotorecept)
Foto: evusik

Nie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a Zobraziť celý popisNie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a iste aj diétne mäso... ja som ho varila na Nový rok a všetci si pochvaľovali...

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
200 g
1 PL
3 ks
5 ks
5 ks
3 ks
300 ml
4 ks
 strúhaný




Postup

  1. 1

    moje štyri jazyky vážili niečo málo cez kilo a varím ich v tlakovom hrnci, normálne sa varia aj 2-3 hodiny, v tlakáči stačí hodina, hovädzí, aj ten môžete použiť, sa varí dlhšie... do hrnca dáme všetky koreniny, med, kúsok zázvoru, soľ a koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru) nakrájanú na drobno, zalejeme vodou a necháme zovrieť, potom vložíme jazyky a varíme do mäkka... vody dajte len toľko, aby boli jazyky zaliate

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uvarené jazyky vyberieme a ihneď olúpeme z hrubej kože... je to hrubá práca a ja na ňu používam manžela... do ešte horúceho vývaru vložíme rožky a necháme ich rozmočiť

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď sú rožky rozmočené vývar prepasírujeme alebo ho rozmixujeme, nezabudnite ale vybrať všetky koreniny alebo ich rovno varte v čajítku alebo v gáze ušetríte si robotu...

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prepasírovaný alebo rozmixovaný vývar privedieme do varu... v smotane rozhabarkujeme žĺtky, vlejeme do vriacej omáčky, povaríme len toľko čo zabubloce a hneď odstavíme... ak treba dosolíme

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ošúpaný jazyk nakrájame a môžeme servírovať

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plátky jazyka preliate omáčkou posypané čerstvým strúhaným chrenom a opraženými mandľovými lupienkami podávame s chlebom

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    alebo knedľou

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pre tých ktorí z akýchkoľvek dôvodov držia diétu pripravíme jednoduchý šalát s jablkom, jablkovým chrenom a s tenkými plátkami studeného jazyka

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a aký by to bol začiatok nového roka bez šošovicovej polievky... tak nech máme toľko peňazí ako šošovice na tanieri ale hlavne nech sme zdraví a nech nám to varí :-)

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
jazyky máme radi..stotžňujem sa s tvojím názorom..určite je to diétne mäsko..:-)
túto rožkovú nepoznám..láka vyskúšať..
ja ich len tak-miesto salámy nastudeno..alebo častejšie nakyslo v omáčke-či redšie polievkovo..
pre nás je to maškrta..
odkukám..
želanie pokojného roku pre teba mám..
denyany
Manžel má rád jazyk na všetky spôsoby, tak vyskúšam. A, najprv som čítala, že,,storočný' jazyk:-)), tak som otvárala recept s veľkou zvedavosťou.
rulik
mám rád aj bravčový aj hovädzí, kuchta si s ním poradí a ako už bolo spomenuté dá sa i na studeno
evusik
@all teší ma, že sa našli aj ďalší ktorí obľubujú toto jedlo :-)
@radost aj u nás máme radi jazyk na studeno, alebo zaliaty v aspiku - to je dobrotka...
@denyany že storočný :-) ja mám tento recept ešte písaný v zošite ako staročeský a možno sa varil už pred 100 rokmi :-) ktohovie
elad7
Receptík za *****, u nás delikatesa ale nesmu vidieť ked to robim.
evusik
@Elad7 u nás to tak bolo s mozočkom, keby videli ako ho čistím asi by nejedli týždeň :-) ale jazyk im nevadí...

jurka
Velmi dobry recept. Aj deti prekonali predsudky a teraz si pochvaluju. Dakujem, ukladam
ivan14
Připomnělo mi to starý vtip o hostu, který v restauraci odmítl jazyk se slovy: "Nebudu jíst něco, co mělo nějaké zvíře v hubě! Přineste mi vejce!" :-)
altyn
@Evusik (31.7.2017 08:41)
Ak sa neuraziš, dal by som ti k tomuto krásnemu receptu maličkú radu. Mňa mama naučila prichystať si pred dovarením studenú vodu, najlepšie ak máš aj trochu ľadu. A mäkké mäso vytiahnuť kliešťami a šupnúť ho hneď do toho ľadového kúpeľa. Šupa ti pôjde dole sama. Ju to naučil mäsiar.:-)))
evusik
@Altyn (31.7.2017 13:21) díky za radu, ja mám síce na takúto robotu doma manžela ale určite mu to nabudúce poviem, budem za múdru :-) a on sa poteší keď si uľahčí robotu :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia