Halušky s makom

Staročeské čápi s mákem – Opečené halušky s makom a so slivkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50 minút
príprava

Postup

  1. Zemiaky uvareníme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme vajce a múku. Vypracujeme cesto.
  2. Pomocou lyžíc tvarujeme z cesta veľké halušky, ktoré vysmažíme v horúcom oleji dozlatista.
  3. Slivky vykôstkujeme a nakrájame na štvrtiny. Vložíme do vriaceho vína, pridáme cukor, škoricu a klinčeky. Krátko povaríme.
  4. Mletý mak zmiešame s práškovým cukrom. Na tanier naložíme slivky, poukladáme vysmažené halušky, posypeme makom, prelejeme roztopeným maslom a dozdobíme kyslou smotanou.