Srbská gibanica

libusa57 - bez fotkylibusa57, 12. apríla 2015
Srbská gibanica
Foto: libusa57

Je to velmi podobne ako burek, kto to pozna. Je to vinikajuca mnamka. Gibanicu ako aj burek mozno robit s roznou plnkou, so zemiakmi Zobraziť celý popisJe to velmi podobne ako burek, kto to pozna. Je to vinikajuca mnamka. Gibanicu ako aj burek mozno robit s roznou plnkou, so zemiakmi a so spenatom atd. Moze to byt ako predjedlo, ale aj ako hlavne jedlo. Podava sa s jogurtom alebo s paradajkami.

7-8
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g (alebo tvaroh)
500 g tenké
50 g
300 g strúhaná na veľkych slzách
4 PL
4 ks
100 ml
200 ml
3 KL
Poznámka:




Postup

  1. 1

    Najprv si urobime plnku. 4 vajicka zmiesame najprv zo smotanou a poriadne to pomiesame. Ked je zmes hladka, pridame tvaroh a feta syr a tiez mozarellu nastruhanu a vsetko dobre premiesame. Dodame olej a sol a mineralku a zasa to chvilu miesame. Plnka je hotova.

  2. 2

    Vymastime si plech. Do neho vlozime najprv jednu koru tak aby trcala z plechu potom druhu tiez aby trcala z naprotivnej strane (sirsej strane) a potrieme ich zmesou ktoru sme si predtym pripravili olej a voda. Staci trochu oleja a vody, lebo este raz na zaver budeme touto zmesou potierat gibanicu.

  3. 3

    Vezmeme koru (ja som ich mala tenucke tak som ich brala po dve no su aj hrubsie kory a tie iba po jednu) a namocime ju do plnky tak aby bola cela obalena v plnky a rozprestrieme ju na uz ulozene dve kory (netvorime loptu ale treba ju cim viac roztiahnut) a tak zmacame dalsie kory a kladieme do plechu az pokial nestrovime kory a plnku. Jednu koru nechame na koniec.

  4. 4

    Potom s korami ktore prevysaju cez plech zakryjeme zmes a poslednou korou pokryjeme vsetko. Pomastime ju zmesou olej a voda. Ruru vyhrejeme na 200 stupnov a pecieme 40 minut. Vyberieme gibanicu a nechame chvylku vychladnut a prevratime ju na dosku a pokrajame na kocky obdlzniky uz ako kto chce. Dobru chut!

Diskusia k receptu

ankha
niet nad gibanicu s kajmakom, ale pekny recept :)
klukodvody
No moc krásné i bych to chtěl udělat ,a uložit ,ale trochu se ztrácím .
Nevím co je kory těsto a nevím co je kajmak .No asi nemusím znát všechno ,ale rád bych uložil ,když se to dozvím .Zatím dám ***** protože to přímo cítím jak to bude dobré .
klukodvody
Tak už vím co to těsto je a kde se dá koupit ,ale našel jsem na něj i recept tak už mohu i uložit .
renulienka
@klukodvody , ak prevaríš domáce mlieko, necháš ho vychladnút, zoberies z neho ,,škrupinu,, aj so smotanou, dáš do nádoby, zasolíš a takto prikladáš každý den nové a nové ,,škrupiny,, a nazabudni vždy zasolit, za pár dní máš kajmak ;-). Najlepší je domáci, koštovali sme v Srbsku, bol vynikajúci.
afataga
tvarohovy burek na slano je velika dobrota, toto je podobne, asi by mi chutilo, ja ho obcas robima kupujem strudlove cesto, ale nema nejake specialne meno, nabuduce sa ho opytam, ako sa vola :-)
libusa57
viera1 Ked som prisla na Slovensko pred 16 rokmi tak sa to cesto kupit tam nedalo.Nosila som si ho zo Srbska.Volame to kory,Srbi kore,to je to iste.Lebo v baleni je zvycajne 15-20 tenuskych listov .Ten link co si pridala ano to je to.Uz neviem ako sa to volalo moze byt ze Filo,ale uz tam niekde 2005 roku sa to dalo kupit.Nie vsak vsade ,no dnes myslim ze je to bezne dostupne.
libusa57
Kajmak je to iste co smotana ale vyraba sa po domacky.Nie su tam odstranene masnoty a vsetky vyzivne latky ako ked kupite smotanu v obchode.Kazdy si to moze urobit doma ak ma vsak cerstve mlieko od kravicky(na dedinach napr.mozno niekto este ma kravycky).Ked som bola mala babka doniesla liter mlieka od susedovej kravicky este teple.Ponalievala ho do salok ktore iba tak stali v kychyni 2-3 dni.Potom sme pozbierali kajmak(hruba vrstva co sa stvorila na povrchu)a to mlieko sme volali sednute mlieko(kysle mlieko).Bolo vinikajuce a ta voda co plavala popri je srvatka.Takze az 3 zdrave vyrobky!
1x peta5
tassiedevil
zaujímavý receptík, ja som myslel, že gibanica sa robí len sladko so štrúdľového cesta...aj tu to volajú Filo pastry...:)
libusa57
A teda musim dodat ze kajmak sa da urobit aj tak ze kazdy den zbierate z cerstveho prevareneho mlieka tu kozicku co sa stvory na povrchu ,lenze je to narocnejsie podla mna





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia