Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Varila som hovädzí vývar spolu s dvomi špikovými kosťami. Uvarený špik som pužila na prípravu knedličiek.

Postup

  1. Do studenej vody som dala variť hovädzie mäso spolu s dvomi špikovými kosťami. Pridala som soľ, nové a celé čierne korenie. Vodu som priviedla k varu, znížila som plameň na minimum a polievku som varila 2,5 hodiny. Potom som pridala k polievke zeleninu. Pripravila som si koreňovú zeleninu, paradajku, papriku, ligurček, kúsok kelu,strúčik cesnaku, kúsok kalerábu zeler,pór a strednú cibuľu aj so spodnou šupkou. Polievku som varila ešte 30 minút. Uvarenú polievku som preložila do druhého hrnca. Zvyknem ju prelievať cez sitko. Podľa potreby ochutím ešte soľou a mletým čiernym korením.
  2. Nakrojená cibuľa sa mi úplne rozvarila a rozpadla. Tu sú špikové kosti, z ktorých som už vzala špik. Podľa receptu by ho malo byť 100 g. Ja som ho nevážila.
  3. Do misky som dala uvarený špik, soľ, mleté čierne korenie, nastrúhala som muškátový orech, jedno žĺtko a jedno celé vajce. Pridala som aj čerstvú petržlenovú vňať.
  4. K mase som prelisovala jeden strúčik cesnaku. Po troške som pridávala strúhanku. Masu som dobre premiešala. Ak sú knedličky riedke, treba ešte zahustiť strúhankou. Neuvádzam množstvo. Množstvo strúhanky záleží na množstve špiku a veľkosti vajíčok.
  5. Knedličky som varila v polievke, ktorú som odobrala do menšieho hrnca. Rukou namočenou v studenej vode som tvarovala gulôčky. Varila som ich, kým nevyplávali na povrch.
  6. Niečo z mäsa uvareného v polievke som nakrájala do polievky. Zvyšok som dala ku kôprovej omáčke. Ak ste zvedaví na chuť týchto knedličiek, vyskúšajte. Nám chutili.
  7. Dora ma takto sledovala pri varení z pohodlia svojho peliešku:-)