Pečené diviačie mäso
Pečené diviačie mäso

Špikovaný diviačí krk s yorkshirskym pudingom

George Kostka
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 14. mája 2019
Špikovaný diviačí krk s yorkshirskym pudingom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
150 minút
príprava

Suroviny

1,2 kg
60 g
8 ks
100 g
8 ks
Nálev:
500 ml
1 ks
20 g
20 g
1 strúčik
2 ks
200 g
2 PL
Yorkshirsky puding:
70 g
100 ml
2 ks
Dusená kapusta:
500 g
1 PL
1 ks
100 ml
1 PL
1 ks
20 ml




Postup

  1. 1

    Najprv prípravíme nálev na mäso: Zmiešame vodu, červené víno, cesnak, cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie, mrkvu a 2 polievkové lyžice soli. Nálev necháme zovrieť.

  2. 2

    Diviačí krk prešpikujeme pancettou, dochutíme soľou a korením, prudko osmažíme na panvici a premiestnime na pekáč, do ktorého pridáme nálev. Dusíme zakryté domäkka asi dve hodiny.

  3. 3

    Yorkshirský puding: Múku, vajcia a mlieko vymiešame dohladka. Cestíčko vylejeme do rozohriatych mafinových foriem na pečenie vymastených olejom a pečieme pri teplote 190 °C približne 20 minút. Dôležité je neotvárať rúru počas pečenia.

  4. 4

    Na oleji osmažíme pokrájanú cibuľu. Pridáme a osmažíme najemno nakrájanú červenú kapustu. Pridáme červené víno, brusnicový džem, cukor, nastrúhané jablko a ocot podľa chuti. Dochutíme soľou a korením. Varíme, až kým sa nevyparí prebytočná tekutina a kapusta nie je mäkká.

  5. 5

    Ako zeleninovú prílohu použijeme uvarenú jarnú mrkvičku, špargľu, hrášok a fermentovaný cesnak. Fermentovaný cesnak sa dá kúpiť a svojou sladkastou chuťou sa veľmi hodí k divine. Yorkshirský puding je neoddeliteľnou súčasťou jedál vo Veľkej Británii, kde dominujú pečené mäsá a zelenina, najmä počas tradičných nedeľných obedov.

Diskusia k receptu

mimy
Som veľmi vďačná za tento recept, často varím červenú kapustu a tu je doplnenán o úplne nové ingrediencie, ktoré ja nedávam a určite začnem. Vytešujem sa aj z toho pudingu, budem zasa podávať niečo nové
evanaaa
Nevedela som, z čoho je yorkshirský puding, vidím, že je to palacinkové cesto, len nie naplocho na panvici, ale v mištičkách.....nič svetoborné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia