Jelenie stehno

Špikované jelenie stehno na bratislavský spôsob

Autor receptu: dominika131

Doma máme veľmi radi bratislavské pliecko, tak prečo ho neskúsiť aj z našej obľúbenej diviny so zopár vylepšeniami ? My sme si pochutnali, dúfam že to risknete aj vy ?

8
porcií
170 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäsko si odblaníme, ja som mala jelenie stehno - orech, kľudne môže byť aj iná zverina, alebo aj iná časť napr. pliecko, alebo krkovička, len v tom prípade mäso treba zviazať špagátom do batôžka, aby sa nerozpadlo. Mäsko prešpikujeme údenou slaninkou, k divine sa to náramne hodí. Mäso okoreníme a sprudka opečieme na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán. Vyberieme ho.
  2. Vo výpeku posmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je hotová, prilejeme paradajkový pretlak a chvíľu porestujeme. Zalejeme vývarom a vrátime naspäť opečené mäsko. Okoreníme, osolíme ak je vývar málo slaný a pridáme rascu.
  3. Varíme 1 hodinu. Mäso priebežne otáčame, aby sa rovnomerne dusilo. Keď je náhodou málo vývaru, podlievame. Po hodine pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a stonkový zeler (môžete aj obyčajný, ja som práve mala len stonkový). Varíme ďalšiu hodinu. Po 2 hodinách bolo mäsko už celkom mäkké, prisypala som hrášok a mäso vybrala bokom odpočívať.
  4. Na masti som opražila dozlata múku - urobila zápražku a pridala ju do omáčky. Následne som pridala mlieko, smotanu a horčicu. Nechala som všetko vrieť cca 15 minút a vypla. Dochutila som omáčku citrónovou šťavou.
  5. Mäsko po odstátí išlo krásne krájať na tenké plátky. Samozrejmosťou je domáca knedlička ako príloha.
  6. Prajem Vám dobrú chuť! ?