Špenátový börek

Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je sezóna špenátu, tak sa snažím ho rôzne denne zaradiť do nášho jedálnička.* Ponúkam Vám veľmi jednoduchý fantasticky chutný börek, ale tentoraz zo zemiakového cesta :-)

Suroviny

Postup

  1. Najprv v miske lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Následne dáme do múky na jemno postrúhaný surový zemiak, ktorý poriadne premiešame s múkou. Pridáme olej a v 3 dl vody rozmiešané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl vody prilievame postupne počas vypracúvania cesta. Za každým priliatím treba tekutinu poriadne zapracovať do cesta a tým vlastne dostaneme nadýchané ľahké cesto. Výsledné cesto má byť ľahké, kypré a začína sa už oddeľovať od misky. Cesto nakoniec len pomocou trochy múky kratučko premiesime, aby sme dostali tvar bochníka. Poprášime múkou a necháme cca 45 minút kysnúť.
  2. Ako plnku si zatiaľ pripravíme špenát, ja mám vlastný zo záhradky :-) Ďalej 1 koliesko tureckého kravského syra v slanom náleve, to je cca 150 g. Ale môžete ho bez problémov nahradiť aj kravskou hrudkou. Ďalej pár plátkov tvrdého syra a 2 paradajky. Ak chcete, kľudne môžete pridať aj mozzarellu, alebo pridať pre chuť aj 1-2 strúčiky cesnaku.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na jednu stranu rozmrvíme najprv polku tureckého syra a naň uložíme polovicu špenátu. Špenát osolíme a poukladáme pár plátkov syra a na plátky pokrájanú paradajku. Podľa potreby ešte trocha osolíme a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje stlačiť vôbec netreba :-) Nakoniec börek preložíme na plech s papierom.
  4. Natrieme vrch vajcom, ktoré sme rozmiešali s 1 PL jogurtu a posypeme rôznymi semienkami. Ja som dala sezam a ľan, ale vždy dávam aj černušku, ktorá dáva pečivu jeho typickú tureckú chuť ;-P Börek dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na 30minút. Ale pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie.
  5. Upečený börek necháme chvílku vychladnúť.
  6. Börek je veľmi chutný, cesto ľahučké a veľmi fajné, mäkké. Plnka šťavnatá a výbornej chuti :-) Podľa chuti sa börek podáva s polievkou, pohárom Ayranu, alebo aj so šalátom. Prajem dobrú chuť!
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube