Špenátovo-tvarohové ravioli preliate maslom s chilli a petržlenovou vňaťou

Autor receptu: michalides

Opäť talianska kuchyňa, tá nikdy nesklame. Tento krát ravioli. Trošku pracnejšie ale určite sa oplatí skúsiť.

Postup

  1. Ako vždy, povieme si niečo všeobecne: Talianska kuchyňa je jednoduchá (hlavne z južného talianska), obsahuje jednoduché chute a väčšina jedál sa pripravuje krátky čas. Preto ju varím rád a rád ju aj konzumujem. Problém je, že väčšinou, ak si ju naozaj chcete užiť, a nechcete cestovať priamo do talianska, tak si ju musíte navariť sami doma. Viete o tom, že v žiadnej krajine na svete nie je toľko „talianskych“ reštaurácií ako u nás a v Čechách. U nás je už pomaly v každej doslova dedine nejaká pizzeria. Problém není v pizze samotnej, tá je väčšinou konzumovateľná a niekedy aj naozaj chutná (aj keď taliani ju robia trochu iným štýlom ako u nás...viac zeleniny, čerstvé veci, syr nemusí byť nutnosťou a podobne). Problém je, keď si chcete objednať niečo iné. Klasika ako „boloňské špagety“, pri ktorých nájdete v jedálnom lístku v zložení veci ako kečup a šunka...no čo si budeme hovoriť (inak o samotnom ragú alla bolognese by sa dalo debatovať aj dlhšie). Nájde sa málo reštaurácií kde túto kuchyňu varia naozaj dobre...a pri tom základné jedlá z cestovín a omáčok je také jednoduché si pripraviť aj doma.
  2. Samotný recept: Najprv si pripravíme klasické cesto na cestovinu. V princípe ide vždy na 100g múky jedno vajce. Niekto pridáva aj vodu ale nie je to nutné. Takže si zoberieme múku a zapracujeme do nej vajcia, nebojte sa toho že cesto je tuhé ako žuvačky Pedro...to tak má byť. Necháme ho asi polhodinku odpočívať a pripravíme si plnku.
  3. Na troche olivového oleja si orestujeme cibuľku na drobno a cesnak na plátky . Následne pridáme špenát. Úplne najlepšia varianta je samozrejme čerstvý, ale aj dobrý mrazený listový nebude žiadna tragédia (hlavne nie to pyré alebo pretlak alebo ako to volajú, aspoň ja som ešte nenarazil na žiadny, ktorý by chutil dobre). Potrebujeme len aby sa špenát sparil, trochu orestoval a zbavil sa prebytočnej vody. Ak sa vám zdá, že v špenáte je vody veľa a nechcete ho rozvárať, tak ho pokojne dajte do sitka a nechajte odtiecť. Keď aspoň trochu ochladol, môžete tento špenát rozmixovať, alebo ak máte radi štruktúru a pocit že viete do čoho hryziete tak ho nechajte tak ako je. Následne do neho primiešame tvaroh (mascarpone alebo iný krémový syr by tiež nebol na škodu, ja som mal doma len tvaroh), trošku nastrúhaného muškátového orechu, soľ a korenie podľa chuti. Plnka je hotová a vrhneme sa na opäť na cesto.
  4. Kto má mašinku na cestoviny to bude mať ľahšie, kto nemá použije klasický valček aj keď je to makačka. Potrebujeme si pripraviť pláty cesta...ich šírka záleží na tom aké veľké ravioli chcete, dĺžka nehrá rolu ale hrúbka hej. Hovorí sa, že cesto by malo byť také tenké aby ste cez neho vedeli čítať noviny, dobre vám ale poslúži aj obyčajná utierka, ak cez cesto jasne vidíte jej farebnú vzorku tak je to akurát. Z cesta si teda povykrajujeme pekné pláty do tvaru zhruba rovnakých obdĺžnikov (odrezky si dáme bokom, necháme aspoň pol hodinku oschnúť, nakrájame ich na tenké rezance, dobre pomúčime, dáme vysušiť a hocikedy použijeme do polievky). Na obdĺžniky (kľudne v menšom rozstupe ako ja) dáme kôpky plnky. V každej kôpke spravíme jamku a vložime do nej žĺtok (ja som tak pripravil len niekoľko, predsa len vajcia nie sú moc lacné...ale skúste tak spraviť aspoň pár. Posúva ich to chuťovo na úplne iný level a fakt to stojí za to), samozrejme kôpky musia byť dosť veľké aby sa v nich žĺtok udržal, ak ich tam dávať nechcete môžete kôpky ako aj samotné ravioli spraviť menšie.
  5. Teraz si ideálne zoberiete malý kuchynský štetec a vodou potriete cesto okolo plnky. Druhým plátom cesta ich prikryjete a rukou, alebo nejakým nástrojom pritlačíte cesto okolo plnky...čím menej necháte vzduchu v týchto kapsách, tým krajšie budú po uvarení a nebudú sa vám robiť také vzduchové bubliny ako mne (robil som to prvý krát takže som si na to pozor nedával). Keď sú zlepené, nakrájame ich na samotné štvorce a dobre, hlavne zospodu pomúčime (plnka by mohla cesto trošku zvlhnúť a prilepili by sa o pracovnú dosku).
  6. Ravioli dáme do primeraného množstva vriacej, osolenej vody a varíme asi 3min (radšej ich varte postupne, nie všetky naraz). Počas varenia si dáme do panvice alebo malého kastrólika rozpustiť maslo, prihodíme do neho nakrájanú, semiačok zbavenú chilli papričku a necháme prehriať (naozaj stačí len prehriať, nemusíme maslo veľmi rozpaľovať, väčšina aromatických látok sa uvoľňuje už pri 70-80 stupňoch), keď maslo odstavíme prihodíme do neho nakrájanú petržlenovú vňať. To bola viac menej improvizácia, výborne by sa hodilo maslo so šalviou ale tú momentálne v skleníku nemám. Ostatne tento recept poskytuje veľké množstvo variácií, či už obmeníte plnku, alebo príchuť masla, poprípadne maslo nahradíte omáčkou (vždy ale pamätajte, že omáčka by nemala prekryť chuť náplne, takže volte menej chuťovo výrazné varianty). Uvarené ravioli buď rovno vykúpeme v masle alebo ich na tanieri maslom len prelejeme a máme hotovo. Rozkrojíte raviolu...chuť masla, cestoviny, náplne a to tekuté žĺtko....no to musíte skúsiť.