Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou fotorecept

andys - fotkaandys, 2. apríla 2011
Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept)
Foto: andys

Raz som ochutnala výborné rezance so šafranovou omáčkou v jednej reštaurácii a odvtedy som hľadala a kombinovala rôzne recepty, kým nevzniklo toto jedlo.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks
250 g mrazený
24 g
50 g
2 lyžice
1 dl
250 ml
500 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny:

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovicu balenia špenátového pretlaku necháme celkom rozmraziť. Pretlak zmiešame s vajíčkami a soľou.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomaly prisýpame múku a spracujeme na tuhé cesto.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto poriadne vymiesime do bochníka.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bochník rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme a nakrájame na široké rezance, ktoré necháme trošku vysušiť.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si smotanovo-šafranový krém: v hrnci necháme variť biele víno. Keď sa polovica odparí, prilejeme 500 ml vody. Necháme zovrieť.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici si pripravíme z masla a múky zápražku, ktorú pražíme do zlatista.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Zápražku spojíme s vriacim vínom a vodou.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    V mažiari si podrvíme šafran (dve balenia). Môžeme dať na chvíľku zohriať do rozohriatej rúry, vynikne tak jeho farba a chuť.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Šafran nasypeme do omáčky, prisolíme...

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    a napokon dolejeme smotanou na šľahanie. Krátko povaríme.

    Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Pred dokončením šafranovo-smotanového krému si v osolenej vode uvaríme rezance (aby sa dovarili zároveň s krémom). Podávame ako samostatné jedlo či prílohu k rybám alebo mäsu. Dobrú chuť :)

  13. 14

    Niečo o šafrane: - omáčku (aj akékoľvek iné jedlo) po pridaní šafranu varíme veľmi krátko, aby pokrm nezhorkol, - v receptoch je potrebné dodržiavať stanovené množstvo, pretože vo vysokých dávkach je škodlivý, - má využitie v slovenskej i medzinárodnej kuchyni (najmä španielskej a arabskej), - v minulosti sa na Slovensku využíval oveľa častejšie ako dnes (na farbenie a dochutenie polievok, omáčok či cestovín), - na Slovensku sa pestuje v oblasti Prievidze, - patrí medzi najdrahšie korenia na svete.

Diskusia k receptu

vladimirka9
...tak toto vyzera skvele....zboznujem cestovinky a tieto si urcite urobim :-))) urcite chutia tak vyborne ako vyborne vyzeraju na fotke...mnam mnam
elantra
krasne farby! chystam sa na spenatove cestoviny, zatial som robila len cviklove ale na vyraznejsej farbe este musim popracovat
elekra
Šikovný nápad, špenátové rezance vyzerajú úžasne a určite tak aj s omáčkou chutia.
andys
Ďakujem za komentáre.
Ešte jedno zjednodušenie, ak sa vám nechce trápiť s rezancami, z rovnakých surovín sa dajú pripraviť halušky (v tom prípade stačí polovičné či dvojtretinové množstvo múky).
julica
jéj, toto uvarím v najbližšej budúcnosti, veľmi pekný recept
bambinko
Andy, tymto si ma dostala .. pri najblizsej prilezitosti skusam !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia