Špenátové Gözleme fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. júna 2016
Špenátové Gözleme (fotorecept)
Foto: cesminaz

"Ispanakli gözleme" Viaceri uz toto jedlo poznaju :-) Je to tenke cesto, ktore sa plni podla chuti..

9ks
porcií

Suroviny

1200 g
8,5 dcl
0,5 dcl
1 PL
Plnka:
3 veľké hrste
2 ks
300 g
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
Na natretie:
150 g




Postup

  1. 1

    V jednej miske premiesame muku so solou. Pridame olej a vlaznu vodu a vypracujeme hladke, pruznejsie,pomerne mäkke cesto. Cesto musi byt o nieco mäksie, nez polotuhe - polomäkke :-) Ja som potrebovala cca 8,25 - 8,5 dl vody, ale kludne mozete ku koncu uz len potrosky prilievat podla oka .Ked sa uz cesto oddeluje od misy, tak ho trosku poprasime mukou a este dobre premiesime. Dobre ho popotlacajte, vymieste :-) a urobte bochnik.N apokon cesto odlozime nabok postat na 30 minut..

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime plnku.. 3 poriadne hrste spenatu si pokrajame na tenko. Potom dame do jednej panvici olej a udusime na nom nadrobno nakrajanu, trocha osolenu cibulu. Na udusenu cibulu dame 0,5 - 1 pl mletej cervenej papriky a par sekund oprazime ,ale nech vam nezhori! Celkom, ako ked robite zaklad na perkelt alebo gulas :-) Este horucu cibulu date rovno do spenatu a premiesate. Pridame 1,5 ks rozdrveneho tureckeho syru ,sol a mlete cierne korenie podla chuti. A hotovu plnku dame zatial bokom..

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nam po 30 minutach zmenilo svoj tvar, akoby narastlo :-) Vyklopime ho na pomucenu dosku, urobime valec a nakrajame 18 rovnakych casti. Kazde jedno cesto vymiesime do tvaru bochnika, ale nepouzivajte vela muky na podsyp, aby zostalo take vlacne ako je...

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochnik si najprv roztapkame a pomocou muky ho vyvalkame celkom na tenucko, ako len vieme. Ja ho zvyknem este aj troska ponatahovat, aby bolo este tensie, ale inak to robit nemusite, staci,ked len vyvalkate na 1mm :-) Ja ich mam velke 35 cm. Aby ste urobili 1 gözleme, musime si vyvalkat vzdy 2 cesta, lebo to budeme spajat. Na jedno cesto nanesieme plnku, staci, ked nechate od kraja volny 1 cm. Potom to prikryjeme druhym cestom a len zlahka popritlacame dookola cesto. A nakoniec prstami kde-tu poklepkajte aj po ceste :-) to aby sa tie 2 cesta kde-tu zlepili..

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Gözleme opekame na suchej panvici z oboch stran na strednom ohni. Ja som piekla v pizzamatiku na c. 3,5 .Po upeceni este horuce ponatierame z oboch stran maslom. Gözleme som po natreti prehla a ukladala na seba.

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tato plnka je velmi chutna a u nas velmi oblubena. Namiesto spenatu mozte pouzit aj ine listy ,napriklad zihlavu, slez a ine jedle listy rastlin :-) Gözleme sa podava s polievkou alebo len tak samotne s dobre vychladenym Ayranom :-)

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krásna ruža na pozdrav :-)

    Špenátové Gözleme (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
Také mně to připomnělo lokše a je to výborné. Sice dělám lokše z brambor a tohle neznám a proto honem ukládám jen nevím čím se dá nahradit turecký sýr.
kukulienka71
Mňam! tvoje recepty nemajú chybu, ja sa v nich doslova vyžívam;-P podrobné, ale pritom zrozumiteľné, s množstvom fotiek, lákavý titulný obrázok a nadôvažok aj krásna ružička...5* je aj málo:-)
stanci11
kde je špenát tam som ja! krása toto ;)
@Klukodvody - ja si myslím, že taký balkánsky syr ako náhrada by bol celkom fajn nie? :)
terinka55
Veľmi pekný a podrobný popis, precízne spracovanie a určite skvelá chuť. Samé dobroty dávaš. Si šikovná, aké to som Ti povedala už najmenej X krát, super !
1x anouk
violeta
Tie vyzerajú lákavo, grécky syr som dávala miesto tureckého v inom recepte od @cesminaz , myslím, že sa hodí. Raz vyskúšam aj tieto placky, máš zaujímavé recepty, @cesminaz
cesminaz
@izabelka dakujem pekne :-) si mila. @klukodvody toto je celkom obycajne a jednoduche cesto :-) Turecky syr mozes kludne nahradit Feta syrom,balkanskym,greckym.. ako to tu uz spominaju.Ale ak nenajdes,tak kludne daj kysly hrudkovity tvaroh.Krasny den! @kukulienka dakujem si mila,ako vzdy :-) No vies,pri takychto neznamejsich receptoch sa snazim to viac rozobrat,ukazat a vysvetlit.Lebo viem,ze raz vidiet je viac,nez 10 krat pocut kedze kazdy mame inu predstavivost ;-) @stanci11 vdaka krasne :-) aj za radu o syre. @terinka dakujem som rada,ze sa paci ;-) @violeta dakujem,no vies snazim sa pridavat väcsinou take recepty,co tu este niesu :-) budem rada,ak vyskusas.
luss44
mňam @Cesminka , takáto dobrota hned zrána :) plnka musí byť výborná aj nar. v zemiak.lokši, tie zbožňujem
monty469
Tak to je veru dobrotka, dala by som si kúsok. Ďalší skvelý recept a originálny :-)
haji
Óó Cesmínko, to vypadá prudce jedle!! Moc fajnová kombinace - sýr, špenát a ještě k tomu v plackoidní podobě! Krásný receptík, moc se mi líbí. Stejně jako tvůj váleček, obdivuju je tady va Vareche všechny, bo je to rodinné stříbro!! Já mám také po babičce - ale klasicky "vypasený", je dřevěný a ručky se mu neotáčí /tak jako válečku mé maminy/. Chvíli mi trvalo se s ním skamarádit, vydrželi jsme oba. Sice já a válení... oh, ale nevzdávám to, ono se to poddá. haha Tvůj valček je super! Stejně jako recept, ukládám! Krásný den ti přeji!!
afataga
super, na toto by si namotala aj hned teraz, predpokladam, ze sa da pouzit aj grecky syr, nechce sa mi bezat do Turecka :-)
babkamt
Perfektne spracovaný recept - láka ma vyskúšať ho. Pozdravujem ťa.
havino
až som prehltla z pohľadu na fotky, nie, k polievke ja nie, samé, ved chuť samo o sebe perfektná, škoda zajedať, chute miešať, určite si ich upečiem, v skleníku nádherný špenát rastie a balkánsky syr ja rada. ked ťa vidím to cesto miagať a miesiť, ma dvíha zo stoličky, tiež sa rada s cestom bavkám z lásky a s radosťou.
sara8
Mňam, mňam, vďaka Tebe som sa opäť ocitla v mojom milovanom Turecku, kde som túto úžasnú pochúťku jedla každý deň. Skláňam sa pred Tvojou šikovnosťou.
ivet74
Ach.. Už týždeň mám otvorený recept na spenatovy borek ale toto ho tromflo! Krásny recept, popis.. Všetko! Dnes som umyla za vajdel špenátu, zajtra ďalší a ak mi moje bábätko bude pekne spinkat tak urobím z polovičnej dávky :-) ***** KK!
cesminaz
@luss44 @monty469 @zuzanka @babkamt @haji qsara8 dakujem vam velmi pekne za vase mile komentare,velmi ma tesi ze sa vam recept paci :-) Dufam ze ho raz vyskusate. @afataga :-)) ano da,nemusis letet do Turecka! @havino mila,si ma rozosmiala :-))) vraj ta dviha zo stolicky! Ja viem ze ty si velmi sikovna gazdinka,takze tento receptik by bol pre teba hrackou.Dufam,ze sa ozves ak ich upecies :-) @ivet74 dakujem za pochvalu a mile slova :-) Som rada,ze ti recept prisiel vhod.Aj spenatovy börek je vyborny,ale aj toto Gözleme :-) Budem sa tesit,ak vyskusa a dufam ze sa potom ozves :-)
ivet74
Vyskúšané! :-) veľmi chutilo a budem robiť častejšie. Prípravu som si rozdelila tak aby som to zvládla aj popri malom, takže ráno som zamiesila a naolejovane cesto odložila do chladničky, urobila náplň a detto do chladu. Potom som už len robila podľa hladu členov rodiny ;-) zostalo aj na zajtra. Veľmi sa mi to páči, že nemusím všetko naraz :-) takže ďakujem ešte raz :-)
cesminaz
@Ivet74 no super si si to ulahcila-rozdelila ;-) Tesi ma velmi,ze doma chutilo a ze si aj ty s receptom spokojna.Dakujem za tvoju spravu a prajem krasny den ;-)
gabriele
je to vyborne jedlo...odporucam vyskusat aj chorvatsku verziu plnenu mangoldom... originalne to chorvati pecu v rozohriatom otvorenom ohnisku posypane zeravym popolom...upecene sa ometie od popola, potrie olivovym olejom s cesnakom a pokraja na kosostvorce...ale moze sa to piect aj v rure alebo nudzovo aj na panvici podobne ako @Cezminaz ...tento rok udelila EU tejto chorvatskej dobrote znamku "Chranene zemepisne oznacenie"...Chorvati uvadzaju, ze ich to naucili robit Turci :)
deria
Milá Cesminaz, konečne som vyskúšala tvoje gozleme aj so špenátom. Výborný recept. Už nie je naše obľúbené jedlo iba tvoje gozleme s cuketou ale aj toto. Díky pekne :)
cesminaz
Milá @Deria som rada,že vam chutí :-) Aj moje najoblúbenejšie gözleme je v prvom rade to cukinové a potom toto špenátové :-) Dakujem za spravu,pekny deň želam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia