Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 19. mája 2016
Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept)
Foto: monty469

Máme dosť špenátu, tak som urobila roládu.

Suroviny

1 hrnček (300 ml)
4 ks
1 PL
1 kopcovitá PL
1 bal
podľa chuti
podľa chuti
Náplň:
300 ml
1/2 hrnčeka (300 ml)
2 strúčiky
3 PL
10 dkg




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme deň pred prípravou rolády stečený jogurt. Nie každý to pozná, aj keď je to tu v mnohých receptoch. Pripravuje sa nasledovne: 400 ml bieleho smotanového jogurtu zmiešame s 250 ml kyslej smotany (smotana nemusí byť). Sitko vyložíme gazou, dáme pod to nádobu, do sitka vylejeme jogurt so smotanou, zakryjeme a necháme odkvapkať 24 hodín.

  2. 2

    Príprava cesta: Podusíme špenát asi 2 minútky a následne rozmixujeme.

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vychladnutého špenátového "pyré" vmiešame žĺtky, maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ, korenie, a nakoniec tuhý sneh z bielkov.

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes rozotrieme na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 12 - 15 minút.

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení ešte teplý korpus aj s papierom na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme náplň. V mise vymiešame jogurt, orechy, prelisovaný cesnak, syr a dochutíme soľou a korením podľa potreby. Keď roláda vychladla, opatrne to odrolujeme, natrieme náplňou, poukladáme plátky šunky a opäť pevne zrolujeme, ale už bez papiera.

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Roládu dáme do chladničky minimálne na pol dňa, aby stuhla. Pokiaľ roláda tuhla, boli sme sa s rodinkou prejsť na lúke, kde sme našli zopár májoviek a materinu dúšku na čajík :-)

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Roládu podávame vychladenú :-)

    Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
To je krásná, zeleňoučká dobrůtka, mňamky, mňam!! Určitě by mi chutnalo! Májovky i materina důška voní až k nám!! Mlaďounkou materinu důšku /bez květů/ jsem s oblibou nadrhla do sekané, s dalším kořením se musí opatrně, už jsem nedávala majoránku, jen pepř, ml.papriku, trochu ml.zázvoru. Ale pozor, nesmí se to přehnat, bo je dost aromatická.
monty469
@Haji (19.5.2016 20:49)

Milá Haji ďakujem ti veľmi pekne. Po minulé roky som už nezbierala bylinky toľko ako predtým, zanedbávala som to. Ale tento rok to chcem zmeniť, tak si postupne robím zásoby na čajík, príp. skúsim pridať aj do niektorých jedál. Ešte raz pekný večer
haji
@Monty469 (19.5.2016 20:55)
Jsi šikulka, já dostávám bylinky od kámošky. Preferuji zelené bylinky, které po usušení používám jako koření. Na bylinkový čajík - ehm - moc nejsem. Sem tam si uvařím, ale to mi musí být ouvej. Jsem potvorka! Díky za přáníčíko a mávám, milý Montík!!
kecemis
TAk to je parada. Az sa mi vsetky chutove bunky vzburili. A tie majovky tiez. Zial u nas je v lesoch este stale sneh, Takze majovky budu mozno na konci juna.
kukulienka71
výrazné, jasné farby, pekné:-) špenátovú roládu som ešte nikdy nerobila ale dúfam, že to niekedy urobím, tvoja sa mi páči aj plnkou.
staja
Toto sa mi veľmi páči, inšpirujúce, vyskúšam príležitostne, ukladám. Aj plnka je dobrá.
haji
Krásný víkend přeji všem!!
Montík, zdravím, u nás je krásně a tak si hodlám užít dne tak dobře jak jen to půjde a hlavně v radosti. Mávám!!
monty469
@Kecemis potešil ma tvoj komentár, ďakujem :-) Na konci júna u nás hádam budú už aj dubáky :-)
@Kukulienka ďakujem ti veľmi pekne. Ja som ju tiež robila prvý krát a v pohode. Sama som bola zvedavá, ako to dopadne a pri tom malom množstve múky. No milo ma to prekvapilo, viem , že ju budem robiť častejšie. Stečený jogurt som na vareche objavila len nedávno a podľahla som mu. Na nátierky je super a tak ma napadlo to dať aj do rolády. Čo si kto do toho pridá je už na každom, podľa chuti.
@Staja veľmi pekne ti ďakujem, teším sa , že som ťa inšpirovala :-)
@Radox1 ďakujem ti veľmi pekne:-)
Všetkým prajem pekný víkend
monty469
@Haji (20.5.2016 09:32)

Moja milá Haji aj ja ťa pozdravujem.U nás je tiež pekne, slnečno, už sa teším , keď pôjdem s mužom na ryby. To bude pre mňa super relax. Krásny víkend ti prajem
27janka
Krasne farebne a urcite i chutovo urobena rolada, hned by som ochutnala
chica114
zase dalšia dobrotka mnam, špenátik mam rada a roláda musí byť ešte chutnejšia výborne si napiekla chválim 5*
jack
Znova jedno z tvojich vydarených jedál.Pekne farebné,možno aj ja raz vyskúšam.Pekný víkend prajem.
mesiar50
Pekná roláda a určite aj veļmi chutná.
Vďaka,tebe tiež želám prekrásny víkend.
klukodvody
No a zase. Když jsem koupil košíčky na mufiny abych mohl udělat tu Tvojí dobrotu, tak zase půjdu kupovat špenát, ten doma nemáme. Pěkné a už se těšíme a oba Tě srdečně zdravíme.
katka78
Špenátovú roládu robievam, ale plnku len takú obyčajnú - lučina s jarnou cibuľkou, syrom a šunkou. Nabudúce skúsim podľa teba, tá plnka je už od popisu skvelá. Veľmi kvitujem použitie čerstvého špenátu, viem, že nieto robí z mrazeného, ale čerstvý je top.

monty469
@Katka78 (31.5.2016 23:56)

Milá Katka, veľmi pekne ti ďakujem. Tá plnka je naozaj dobrá, odporúčam. Tvoja roláda vyzerá tiež dobre. ja som len nedávno objavila" čaro " stečeného jogurtu a už som robila z toho aj nejaké nátierky, ešte ho chcem skúsiť urobiť aj na sladko. Tá plnka do rolády, to bol len taký môj nápad a všetkým chutilo. Keď postojí v chladničke, najlepšie cez noc, veľmi dobre sa roláda krája a plnka drží tvar a nerozteká sa. Prajem ti pekný deň
haji
Ahojík, Montíčku!! Vidím, že jsi tady, tak nakukuji na stránku tvého posledního receptíku! U nás je krásně, jen tuto noc bylo o poznání chladněji. Brácha mi včera přinesl listový salát, tak dnes bude k obědu - čerstvý. Přeji ti krásný a úspěšný, pohodový den!! Mávám!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia