Špenátová roláda s plnkou zo stečeného jogurtu (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Máme dosť špenátu, tak som urobila roládu.
Postup
- Najprv si pripravíme deň pred prípravou rolády stečený jogurt. Nie každý to pozná, aj keď je to tu v mnohých receptoch. Pripravuje sa nasledovne: 400 ml bieleho smotanového jogurtu zmiešame s 250 ml kyslej smotany (smotana nemusí byť). Sitko vyložíme gazou, dáme pod to nádobu, do sitka vylejeme jogurt so smotanou, zakryjeme a necháme odkvapkať 24 hodín.
- Príprava cesta: Podusíme špenát asi 2 minútky a následne rozmixujeme.
- Do vychladnutého špenátového "pyré" vmiešame žĺtky, maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ, korenie, a nakoniec tuhý sneh z bielkov.
- Zmes rozotrieme na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 12 - 15 minút.
- Po upečení ešte teplý korpus aj s papierom na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme náplň. V mise vymiešame jogurt, orechy, prelisovaný cesnak, syr a dochutíme soľou a korením podľa potreby. Keď roláda vychladla, opatrne to odrolujeme, natrieme náplňou, poukladáme plátky šunky a opäť pevne zrolujeme, ale už bez papiera.
- Roládu dáme do chladničky minimálne na pol dňa, aby stuhla. Pokiaľ roláda tuhla, boli sme sa s rodinkou prejsť na lúke, kde sme našli zopár májoviek a materinu dúšku na čajík :-)
- Roládu podávame vychladenú :-)