Špenátová polievka so špenátovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: diva

Nechala som sa inšpirovať viacerími receptami na internete. Mala som chuť aj na polievku, ale aj na halušky tak prečo to nespojiť v jedno? :)

6-8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetko si pekne nachystame, aby sme potom mohli priebežne umývať riady, upratovať a to všeko bez stresu :)
  2. Do misky si vložíme 100 g hladkej, 100 hrubej múky, rozbijeme jedno vajíčko, 100 gramov špenátu, deci vody (netreba niekedy dávať ani celé decko, rozhodnite sa sami, len aby ste nemali príliš husté ani príliš riedke "cesto"), trošku soli a dva pretlačené cesnačiky. Poriadne vymiešame cesto. Medzitým si dáme zovrieť do hrnca vodu na halušky. A ideme na to....
  3. Jemne osolená voda vrie, haluškár čaká a vymiesené cesto čučí v miske. Takže hor sa na to! Odporúčam do väčšieho hrnca než bol môj, teda skôr do širšieho než väčšieho. Lebo akosik som musela robiť halušky na viac krát. :) Keď sú halušky vo vode, počkáme také dve minúty, rýchlo vyplávajú na povrch, beťárky jedny!
  4. Scédime a dáme ich na čakaciu dobu bokom. Ich čas ešte len príde! :)
  5. Zatiaľ si nakrájame na drobno cibuľku, no dobre tak na také ako sa vám podarí, a dáme pol deci oleja do hrnca prihriať sa. Šup cibuľku na pľac! Len tak mimochodom v domácnosti som zase nenašla nižší hrniec od tohto mohykána, odporúčam tak o polovicu nižší než je ten môj. :)
  6. Keď je cibuľka spenená vložíme do nej zvyšných 300 gramov špenátu a deci vody, necháme trošku prevariť.
  7. Keď máme špenát prevarený pretlačíme doň 4 strúčiky cesnaku, 2 čajové lyžičky kurkumy a pol čajovej lyžičky muškátového orieška. Necháme trošku prejisť varom.
  8. Kým sa nám to všetko zosúlaďuje v hrnci, my si vymiečame vajíčko, 500 ml mlieka a 250 ml smotany na varenie dokopy, a vlejeme do hrnca.
  9. Keďže smotana veľmi nerada "zlieza" z pohára a my potrebuje trošku vody aj do hrnca, deci vlejeme do pohára a "vymyjeme", aj stým šup do hrnca. Necháme zovrieť a minútku - dve povariť.
  10. Povarené, vypneme a vytasíme kamoša - ponorného mixéra a troška to pomixujeme. Viem, nie je tam toho veľa na mixovanie, ale tá cibuľka nebola práve najštíhlejšia :) Samozrejme polievočke len prospeje trošku prevzdušnenia dostane taký jemný nádych.
  11. Keď máme domixované, nastal čas na netrpezlivé halušky, ktoré vložíme do hrnca. Priemiešame, zakryjeme a necháme 5 minút postát.
  12. Tých 5 minút využijeme na opečenie krajca celozrnného chlebíčka a nakrájame na kocky.
  13. A nakoniec nezostáva už nič iné len naaranžovať (predsa len aj oči jedia) a papať! Dobrú chuť! Samozrejme, láskyplnú nedeľu prajem! :))