Špenát ala Ala

Autor receptu: bonpari

Našla som tu viac receptov na špenát, resp. špenátový prívarok, no takýto ani jeden. Možno som iba zle hľadala, no keďže máme dnes k obedu špenát, podelím sa aj ja so svojím receptom. Teda receptom mojej maminy.

4
porcie

Postup

  1. Špenát vyberieme z mrazničky, ja používam len čistý špenátový pretlak bez smotany a kadejakých príchutí, a vložíme rovno do hrnca s asi 1 dcl vody. Výhodou je, že ho môžeme robiť rovno vytiahnutý z mrazničky a zmrznutý. Takto necháme variť, sem tam premiešame, až kým sa nám špenát úplne nerozpustí a odstavíme.
  2. Zatiaľ si nadrobno nakrájame 2 stredné cibule a v podstate udusíme na oleji domäkka. Zasypeme 3 zarovnanými lyžicami múky a po premiešaní zalejeme mliekom. Habarkou miešame až kým nám nevznikne hustejšia hmota podobná napr. krupičnej kaši.
  3. Špenát dáme opäť na oheň a habarkou v ňom rozmiešame cibuľovú kašu. Osolíme, ochutíme majoránkou a mletou rascou. Pridáme pretlačený cesnak. Posledné prídu na rad vajcia. Ja dávam najprv 1 a ak sa mi zdá byť špenát už dosť hustý, viac nedávam. Na konci zvyknem na chvíľku premixovať tyčovým mixérom, pretože nemám rada tie kúsočky cibule, i keď sú mäkké a potom už len vhodím do hrnca kúsok masla na zjemnenie.
  4. Uvaríme si zemiaky, pripravíme volské oká a podávame. Ja si pripravujem bezlaktózovú verziu z bezlaktózových výrobkov, ale v podstate je to úplne identické.
  5. TIP Niekedy, ak sa nezje všetko k obedu alebo mám chuť na zmenu uvarím zemiaky a spravím špenát presne podľa receptu. Tyčovým mixérom mixujem špenát a do toho postupne pridávam uvarené zemiaky. Masla pridám väčší kus, keďže je to skôr také špenátové pyré, prípadne ešte zriedim mliekom, ak by bola kaša príliš hustá. K takejto zemiakovo-špenátovej kaši si uvarím vajíčka natvrdo. Je to to isté a predsa iné :)