Spekkoek (fotorecept)

Autor receptu: janger

V preklade je to vlastne slaninovy kolac. Tie pasiky pripominaju slaninu, inac nema s nou nic spolocne. Je to taky indonezsko-holandsky kolac. Dejiny tychto dvoch krajin sa trosku prelinaju. Zije tu vela ludi indonezskeho povodu. U nich je to oblubeny kolac. Je tu uz udomacneny. Pouzivaju sa viacere variacie korenin. Koreniny z tohto receptu by v nom nemali chybat. Moze byt napr. aj aniz. Moze byt aj na zeleno (pouziva sa na to pandan-pasta), na ruzovo, alebo sa prifarbuje kakaom.

Postup

  1. Maslo a vajicka vyberieme dlhsie vopred z chladnicky, aby malo vsetko priblizne rovnaku teplotu. Ruru zapneme na 160 st.C (klasicka - horny a dolny vyhrev). Tortovu formu, v mojom pripade 20cm priemer (moze byt aj vacsia, potom bude kolacik trochu nizsi), vytrieme maslom, na dno dame papier na pecenie a este aj ten potrieme troskou masla. Na vytretie mozeme odobrat z celkoveho mnozstva masla.
  2. Vyslahame bielky, do ktorych pridame cast cukru (asi 3-4 lyzice).
  3. V dalsej nadobe vyslahame zmaknute maslo s ostatnym cukrom. Ja som pouzila jemny krystalovy cukor, no mozete dat aj praskovy, rychlejsie sa v masle rozpusti.
  4. Vanilkovy struk po dlzke prerezeme, vyskrabkame dren a primiesame do masla. Potom primiesame aj zltky. To uz nemusime dlho miesat, len aby sa to spojilo.
  5. Do toho postupne primiesame sneh. Nebude to take vzdusne, ako ked pecieme napriklad biskvitove cesto. Ale to je v poriadku. Potom primiesame preosiatu muku, do ktorej sme zamiesali stipku soli.
  6. Cesto rozdelime priblizne na polovice do dvoch misiek. Do jednej misky primiesame vsetky koreniny. Tie lyzicky mozu byt dobre plne, kopcom. Budeme mat blede a tmave cesto. Do oboch misiek dame rovnaku lyzicu.
  7. Zacneme s pecenim. Do formy rovnomerne rozotrieme 2 pol. lyzice tmaveho cesta. Dame piect do stredu rury (horny a spodny ohrev), asi na 8 -9 minut. Cesto sa musi upiect. Ak by este bolo surove (na skusku mozete trosku zatlacit nan prstom), dame na dlhsie piect.
  8. Vyberieme a ruru prepneme len na horny ohrev, gril. Stale na 160 stupnov. A rost, na ktorom bude stat forma, presunieme v rure na vyssiu priecku, kusok pod gril. Keby sme piekli stale aj s dolnym ohrevom a nizsie, tak by sa tie spodne vrstvy cesta moc dlho piekli a vysusali.
  9. Na tuto upecenu tmavu vrstvu rovnomerne rozotrieme 2 pol. lyzice bieleho cesta. Az po okraje. Bude sa to trosku topit, ale to nevadi. Potom formu pobuchame o pracovnu dosku, cesto sa lepsie rozdeli a nebudeme mat bubliny. Dame piect pod gril. Asi tak 5 minut. Ale to treba sledovat, aby to nezhorelo. Mozno v inej rure bude stacit aj kratsie, alebo naopak, bude treba dlhsie. Ak sa na to pozriete, tak uvidite, ze ci uz staci.
  10. Vyberiete z rury. Ak by sa vam zdalo, ze je upecene cesto bublinkove, tak to trosku popritlacajte, napriklad dnom poharika. Na blede cesto dame zase tmave cesto. Dame znovu piect. Kazda vrstva musi byt upecena.
  11. Toto stale opakujeme. Bude sa vam zdat, ze to nema konca kraja. Ale ovladnite sa, nedavajte viacej cesta, ako treba. Potom by boli vrstvicky moc hrube.
  12. Konecne, posledna vrstva je upecena!!!
  13. Nechame to vo forme mierne vychladnut. Potom prejdeme nozikom opatrne po obvode kolacika, ak by bol este niekde prilepeny...A vyberieme ho z formy. Obratime spodkom hore, stiahneme papier. A zase otocime.
  14. Krajame na tenucke platky. Domom sa bude sirit vona korenin :-). Ak vyskusate, tak prajem dobru chut!
  15. Pretoze je to praca dost zdlhava, kolacik pekavaju aj vo vacsom mnozstve. Aj tri formy idu naraz do rury. A odlozit do mraznicky sa da bez problemu. Chcem este upozornit, ze teplota rury, ktoru som tu spomenula, je orientacna. Hlavne ked uz zapnete ten horny ohrev, gril, tak si davajte na to pozor. Mozno to bude treba dat o kolajnicku nizsie, pripadne teplotu trosku znizit, ci zvysit. Prv, ako sa na to date, vsimnite si aj pripomienky v komentaroch, 29.juna 7:18, 9:16.