Špekáčikový špíz
Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Ako využiť špekáčiky v zime.
6 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Zemiaky vyberieme podľa dĺžky a hrúbky špekáčikov, veľkosťou a počtom. Riadne ich očistíme (drôteným kartáčom, kto nemá, stačí aj drôtenka na riady). Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a od bodu varu varíme 15 minút. Potom vodu zlejeme, necháme vychladnúť.
- Zatiaľ pripravíme špekáčiky s cibuľou.
- Kapustu dáme do sitka, aby voda odtiekla. Ak je veľmi kyslá, tak ju prepláchneme vodou.
- Cibuľu krájame na kolieska 3 mm hrubé a špekáčiky na 1,5 cm hrubé.
- Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Cesnak pred zmiešaním nastrúhame.
- Plech na pečenie natrieme masťou a na to uložíme tenkú vrstvu kapusty. Keď nám zemiaky trochu ochladli, tak krájame na kolieska rovnako hrubé ako špekáčiky.
- Teraz už len dávame na ihlu špekáčik, zemiak a cibuľu. Robíme tak, dokedy všetky suroviny minieme. Naplnené ihly uložíme na plech a všetko obložíme kapustou. Pripadne trochu osolíme. Ja som nesolil a bolo to dosť slané.
- A na to natiahneme pripravenú plnku. Dáme do rúry na 200 °C a hodinu piecť. Musí sa to poriadne prepiecť. Nebojte sa, tak ľahko sa to nepripečie. Kapusta a smotana to nedovolia.
- Zhruba po hodine vytiahneme takúto dobrotu, ako ja.
- Šašlíky boli dlhšie ako tanier.
- Musel som hneď vytiahnuť ihlu. Necháme trochu vychladnúť a hr na to.