Špekáčikový špíz

Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Ako využiť špekáčiky v zime.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky vyberieme podľa dĺžky a hrúbky špekáčikov, veľkosťou a počtom. Riadne ich očistíme (drôteným kartáčom, kto nemá, stačí aj drôtenka na riady). Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a od bodu varu varíme 15 minút. Potom vodu zlejeme, necháme vychladnúť.
  2. Zatiaľ pripravíme špekáčiky s cibuľou.
  3. Kapustu dáme do sitka, aby voda odtiekla. Ak je veľmi kyslá, tak ju prepláchneme vodou.
  4. Cibuľu krájame na kolieska 3 mm hrubé a špekáčiky na 1,5 cm hrubé.
  5. Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Cesnak pred zmiešaním nastrúhame.
  6. Plech na pečenie natrieme masťou a na to uložíme tenkú vrstvu kapusty. Keď nám zemiaky trochu ochladli, tak krájame na kolieska rovnako hrubé ako špekáčiky.
  7. Teraz už len dávame na ihlu špekáčik, zemiak a cibuľu. Robíme tak, dokedy všetky suroviny minieme. Naplnené ihly uložíme na plech a všetko obložíme kapustou. Pripadne trochu osolíme. Ja som nesolil a bolo to dosť slané.
  8. A na to natiahneme pripravenú plnku. Dáme do rúry na 200 °C a hodinu piecť. Musí sa to poriadne prepiecť. Nebojte sa, tak ľahko sa to nepripečie. Kapusta a smotana to nedovolia.
  9. Zhruba po hodine vytiahneme takúto dobrotu, ako ja.
  10. Šašlíky boli dlhšie ako tanier.
  11. Musel som hneď vytiahnuť ihlu. Necháme trochu vychladnúť a hr na to.