Špecle
Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept)
Autor receptu: sracz
...čo sú v podstate naše halušky, či nokerle, pripravované v redšej konzistencii. Známe sú po celom Nemecku.* Ja som ich
po prvý raz jedol v Bavorsku, kde sme boli na návšteve. Veliteľ tamojšej dôstojníckej školy letectva „OSLw“, mi pri rozlúčke
venoval knihu „Kulinarische Streifzüge durch Schwaben“, s vlastnoručným podpisom. Tento variant je zo str. 174, iba
som ho obohatil „orechom“ rozpusteného masla. Podával som ho ako prílohu k paprikášu z hlivy ustricovej. ... éééj a
veru chutilo! Oboje!
2-4 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pre rúče gazdinky, či iniciatívnych „gazdiniakov“ je to hračka. Podľa odporúčania som si pripravil vlažnú vodu, rozpustil maslo (v originálnom recepte sa nepoužíva) a navážil múky (v originále je iba hladká). Do misy som „vbuchol“ dve vajíčka (ak by boli menšie, tak tri), pridal KL soli.
- Zalial 1/8 litra vlažnej vody (125 ml), PL rozpusteného masla (spolu s vodou z mikrovlnky), pomocou kuchynskej drôtenej „metličky“ zmiešal.
- Za priebežného miešania som postupne vsypoval múky (tá svetlešia hore je hladká).
- Vo finále to vyzerá tak, že cesto steká z metličky.
- Priebežne sa mi v hrnci varila voda, s 2 PL soli. Teraz som vypracované „polotekuté“ cesto pomocou kovovej kuchynskej stierky „sáčkoval“ do variacej sa vody. (V spomienkach som sa nostalgicky vrátil o 65 rokov, kedy sme cesto na lopáriku, veruže aj na tanieri, na halušky i strapačky stierali do vriacej vody pomocou noža či polievkovej lyžice)
- Riadil som sa zaužívaným spôsobom, teda po treťom vyplávaní (keď sa pena s haluškami nebezpečne zodvihla ku okraju hrnca) boli halušky, či nokerle (po celom Above i južnom Slovensku známe ako „nokedli“) už uvarené. Pomocou drôtenej naberačky som ich z vriacej vody premiestnil do misy z jenského skla.
- Halušky som zalial PL prepraženého masla a PL na sucho opraženej jemnej strúhanky z bieleho pečiva a nadhadzovaním zmiešal (ak nemáte radi „brízle“, tak potom tento technologický krok môžete s kľudom vynechať).
- Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto.
- Ešte „corpus delecti“ z mojej návštevy v Bavorsku,
- s receptom na „Schwaben Spätzle“ a
- pohľadom na prácu vtedajšieho majstra kuchára.