Špargľový slaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: sandra

Jednoduchý, aj keď trochu časovo náročný, vynikajúci slaný koláčik :-)

Postup

  1. Najprv si zo všetkých surovín na cesto vypracujeme kompaktnú masu. Vyvaľkáme na rozmer formy na pečenie, alebo cesto jednoducho prstami rozťaháme po plechu, ako som to urobila ja a ako to robím odjakživa :-) Plech s cestom uložíme do chladničky na pol hodinu.
  2. Medzitým si ošúpeme špargľu. Spodné dva centimetre odkrojíme a odložíme na polievku alebo vývar. Odmeriame si veľkosť špargle na dekorovanie koláča na povrchu. Odrezané zostatky nakrájame na drobno.Dáme spolu variť na tri minúty do mierne osolenej vody. Po uvarení zlejeme vodu a špargľu ochladíme studenou vodou. Pór očistíme a nakrájame na úhľadné pásiky. Na panvici si zohrejeme olej, pridáme uvarené malé kúsky špargle a pór. Chvíľu podusíme.
  3. Sladkú smotanu vyšľaháme s vajíčkami, korením, muškátovým orieškom a štipkou soli.
  4. Pridáme podusený pór so špargľou, postrúhaný syr cheddar a šunku alebo slaninku nakrájanú na malé pásiky.
  5. Cesto vytiahneme z chladničky, popicháme vidličkou a vložíme prepiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia, formu zakryjeme na 10 minút alobalom. Potom na dve minúty alobal odstránime. Predpečené cesto vyberieme z rúry a stíšime ju na 180 stupňov Celzia. Teplé cesto natrieme nátierkou Lučina.
  6. Na to vylejem smotanovú zmes a dokola obložíme uvarenými stonkami špargle.
  7. Pečieme radšej pomalšie podľa potreby, kým sa vajíčka v smotane nezrazia a povrch chytí krásnu zlatohnedú kôrku :-) Dobrú chuť!