Špargľový dezert s vanilkovou ricottou, jahodami a avokádom

Autor receptu: safran

Tento recept bol pre mňa, keď som ho prvýkrát počula, dosť nepochopiteľný, lebo som si špargľu v sladkej verzii nevedela predstaviť. Nedalo mi, musela som vyskúšať.

1
porcia
5 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vyskúšala som postaviť špargľu do hrnčeka s vodou (iba asi 1cm). Skutočne som mala pocit, že ostala až do koncov krehkejšia a chrumkavejšia. Bola tak celý deň. Ošúpala som ju od hlavičiek, tie, čo sa mi nechtiac zlomili som použila na tento dezert. Môžete napariť, ale mne nevadí ani celkom surová špargľa, ak nie je horká.
  2. Rozmiešala som polovičku téglika ricotty s vanilkovým cukrom, robila som si svoj, je jemnejší ako vanilínový. Na dno pohára som dala celý objem okrem jedinej čajovej lyžičky, ktorú som si nechala na vrch na ozdobu. Na masle som si nechala opiecť špargľu až do karamelovej farby, aj som kúsok cukru pridala. Zatiaľ som nakrájala jahody, avokádo (pokvapkať jemne citrónom, aby nezhnedlo), ale ak avodkádo vynecháte, nič strašné sa nestane, je to dobré aj bez neho. S avokádom je to trochu krajšie, ale rovnako tak, si viem predstaviť iba vrstviť s lístkami medovky, plátkami kiwi. Navrstvila do zmzlinového pohára, vložila som osmažené kúsky špargle, do masla, čo zostala vhodila pár ovsených vločiek, iba presne toľko, aby maslo vpili a ostali skaramelizované a chrumkavé. Posypala som ich na vrch ako chrumkavú bodku (krokant). Na vrch lyžičku ricotty, medovkový lístok a dobrú chuť!
  3. TIP: Rovnako viete použiť namiesto ricotty klasicky vymiešaný jemný (nátierkový) tvaroh so žĺtkom a cukrom (neprehnať!) alebo si pripraviť, ak to bude pre viac ľudí svoj vlastný pribináčik. To by tiež stálo za hriech. Napr. tento bez vajíčka http://varecha.pravda.sk/recepty/pribinacik/5309-recept.html