Špargľová omáčka

Špargľové velouté s vyprážaným žĺtkom a mliečnou penou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50 minút
príprava

Postup

  1. Maslo zohrejeme v hrnci, posypeme múkou a za stáleho miešania pripravíme svetlú zápražku. Postupne prilievame studený vývar, posekanú očistenú špargľu, soľ, korenie, cukor a šťavu z citróna. Varíme 15 minút na miernom ohni a po uvarení rozmixujeme dohladka. Precedíme a dochutíme podľa vlastnej chuti.
  2. Strúhanku dáme do hlbokej misky, vytvarujeme v nej jamku, do ktorej jemne vsadíme žĺtok. Pomocou lyžice žĺtok strúhankou obalíme a vypražíme v oleji. Tak postupne obalíme a vypražíme všetky žĺtky.
  3. Mliečnu penu urobíme tak, že do hrnčeka dáme studené mlieko, ktoré pomaly zahrievame a súčasne ho mixujeme ponorným mixérom, až sa vytvorí pena.
  4. Špargľové velouté podávame s vyprážaným žĺtkom, našľahanou mliečnou penou a kvapkami olivového oleja.