Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: safran

Tip na to, ako využiť skrojky a šupky z bielej špargle a povýšiť zvyšky, ktoré by ste možno vyhodili, na delikátnu polievku. Výnimočne nebude hustá krémová, ale presne do tohto jarného obdobia ako stvorená. Už začala sezóna záhoráckej špargle, ale v tom istom čase sme ešte našli miesto pod stromami, trochu pritienené, kde medvedí cesnak ešte nekvitne a v chladničke od včera čakala hliva. Biele víno, smotana na varenie, opražená bagetka a prepeličie vajíčko. A je to!

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si všetky potrebné ingrediencie, ja som použila namiesto masla zasa ghee (fľaška vedľa olivového oleja). Cukor som zabudla, nájde sa hádam u každého.
  2. Do osolenej a ocukrovanej vody dáme variť všetky ošúpané časti špargle a spodné ulomené konce. Hovorí sa, že každý deň špargľa ostarne o 1cm zo spodného konca, ktorý neviete do hlavného jedla použiť. Malý trik: ošúpte špargľu od špičky smerom dole. V spodnej tretine jemne prichyťte a zlomte (neodrežte). Špargľa sa oddelí tam, kde je chrumkavá a svieža. Keby ste mali podozrenie, že je v spodnej tretine horká - spokojne kúsok odhryznite, pridá sa do vody na varenie konček bieleho rožka, vraj tú horkosť vytiahne.
  3. Keď špargľa zmäkne, kusy povyberajte a šupky na site na cestoviny sceďte.
  4. Pridajte jemne krájanú hlivu, medvedí cesnak a ďalej varte..
  5. Kým hliva nebude mäkká na druhej panvičke si na olivovom oleji osmažte drobno krájanú šalotku, jemne osoľte (skôr zmäkne a neskôr prihorí) a v rukách rozmrvenú jednu maličkú chilli papričku. Polievka má byť jemne pikantná, ale nie štipľavá. Zalejte bielym vínom a vlejte do polievkového základu. Pridajte smotanu na varenie, čím znížite teplotu pre bezpečnejšie mixovanie. Na tyčovom mixéri sa zachytia všetky prípadné vlákna zo špargle alebo stoniek medvedieho cesnaku. Nezabudnite ich odstrániť a mixér umyť, kým nezaschnú, inak si narobíte peknej roboty.
  6. Hotovú polievku už nijak nezahusťujeme. Jemne zo srtúhadla poprášime muškátovým orieškom. Zdobíme plátkom na masle opečenej bagetky, ktorú podopriem surovou! alebo iba jemne sparenou špičkou špargle, listom medvedieho cesnaku a volským očkom (v prípade prepeličieho vajíčka sú snáď zdrobneliny povolené!) kúskom opečenej hlivy, dekoratívne pôsobia práve tie maličké, ešte nevyvinuté plodnice zo spodku trsu. Kompozícia sa podarila, ak žiadna chuť nevytŕča (hliva, cesnak, smotana,víno, čili) všetko harmonicky dopĺňa tie ostatné zložky. Trik: nerobíte špargľu tak často, aby ste investovali do špeciálneho hrnca, s vnútorným perforovaným druhým hrncom? Špičky by sa mali iba upariť, stonky tiež nemusia byť ponorené celé. Posledná tretina spokojne vie "dojsť" v pare pod priliehajúcou rajničkou.