Špargľová polievka
Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Táto lahodná polievka vznikla vďaka trom impulzom. Ad 1.), už ma dlhšiu dobu
provokuje tunajšia TV relácia
„Chopped”, v ktorej štvorica súťažiacich kuchárov má do 30´ uvariť jedlá so
„zvlástnou” kombináciou ingrediencií. Ad
2.), v chladničke ma „strašili” prsia grilovaného kurčaťa. Nuž a napokon ad 3.), som
povaha, charakterizujúca Škóta,
Žida a černocha. Šetrím, kde sa len dá. „Co večše jak voš, šicko odlož”! Tentoraz to bol
opäť zvyšok zväzku špargle. Tak
vznikol mix 1.÷3. s chutným výsledkom.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
24-33 minút tepelná úprava |
Postup- v prvom rade som sa postaral o hrubšiu časť zväzku špargle, potom čo si jeho krehkejšiu (hornú) časť vyžiadala moja krajšia ½, uvarenú a poliatu s rozpusteným maslom. Takže zvyšné jednotlivé kúsky som olúpal pomocou „škrabky” na zemiaky,
- potom ich pokrájal a 6÷7´ povaril v jemne osolenej vode, s bobkovým listom, olúpanými strúčikmi cesnaku a ML (mocca lyžičkou) čerstvo mletého čierneho korenia
- v druhom kroku som si k uvareným kúskom špargle, pripravil ingrediencie pre bešamelový základ; to malé svetlo pistáciové „čudo”, pred papričkami jalapeño je 100÷120 mm kúsok suchej byle ligurčeka, ktorý som polámal a pomlel na „zhabanom” elektrickom mlynčeku na kávu (ja ho používam na čerstvé mletie všetkých potrebných korenín),
- špargľové kúsky, po odstránení bobkových lístkov, som v pôvodnej tekutine dôkladne rozmixoval aj s uvarenými strúčikmi cesnaku
- v hrnci na polievku som rozohrial 2 PL rastlinného oleja s 2 PL masla, potom prisypal zarovnané 2 PL hladkej múky a keď to všetko, počas 5÷6´ miešania pekne zavoňalo a jemne zhnedlo, počas nepretržitého miešania pomaly zalieval studeným sladkým mliekom
- a vmiešajúc kyslú smotanu, jemne mletý syr parmesan (žiaľ môj obľúbený vysušený a pomletý slovenský údený oštiepok sa mi už minul), asi 1/3 strúhaného muškátového orieška a už spomínanú pomletú byľku suchého ligurčeka, som si pripravil bešamelový základ,
- do ktorého som, pokračujúc v miešaní, šikovne vlial rozmixovanú špargľu
- než sa tak v priebehu 5÷6´ spoločným varením zosnúbila so základom, pokrájal som grilované kuracie prsia bez kože a vložil ich tiež do variacej sa polievky,
- v panvici, na 2 PL oleja orestoval pokrájané papričky jalapeño aj s jadrovníkmi (napokon som prišiel na to, že dve boli málo), posypal ich lupienkami mandlí, 2÷3´ popražil a „korunoval” asi 2 PL masla, čím som získal posýpku „špeciál”
- všetko potrebné som mal pripravené a túto špargľovú krémovú polievku som mohol podávať
- takto vyzerala, so „špeciálom” a krutónmi na tanieri (kto nerád pikantné, môže si tento špeciál nahradiť kúskami avokáda)
- a takto servirovaná vo vydlabanej veľkej žemli à la Tánička @cistinka, ktorá mi tu na našej Vareške veľmi chýba! ……. Pamätáte sa ešte na ňu? Jemne opečené „vydlabance” zo žemle sme si potom namáčali do krémovej polievky a s chuťou zjedli.
|