Špargľa zapečená s balkánskym syrom fotorecept

afataga - fotkaafataga, 6. marca 2014
Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept)
Foto: afataga

Zočila som v obchode zelenú špargľu, tak som hútala, čo s ňou. Až doma som si všimla, že je až z Mexika, no čo Zobraziť celý popisZočila som v obchode zelenú špargľu, tak som hútala, čo s ňou. Až doma som si všimla, že je až z Mexika, no čo už.

3
porcie
35 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Suroviny

0,5 kg
9 ks
2 PL alebo masť alebo olej
 podľa chuti na zemiaky
2 ČL
1/2 ČL
1 bal. (120g bal.) alebo smotana
200 g
štipka




Postup

  1. 1

    Zemiaky som očistila, pokrájala, dala do zapekacej misy, osolila som ich a pridala výpek z mäsa. Ja si ho skladujem v mrazničke na podobné použitie. Ak dáte olej, bude jedlo vegetariánske.

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky som premiešala s výpekom a dala piecť na 200° na 35 min. Ideme na špargľu: niekde som čítala, alebo videla, že sa konce zo špargle nemajú odkrajovať, ale odlomiť a že sa odlomí presne tam, kde treba. Mne sa z každej odlomili cca 3 cm, potom som olúpala spodnú tretinu a je nachystaná do hrnca.

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som dala variť vodu, keď zovrela, pridala som 2KL soli a cukor a špargľu som dala variť na 8 min. Nachystala som si zálievku: do jogurtu som namrvila syr, pridala korenie, oregáno a nemohla som pomôcť, dala som aj trochu chilli :-)

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Predpečené zemiaky som vybrala z rúry

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešala som ich, na ne som uložila špargle, a potrela som to pomiešanou zálievkou

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som na 200° ešte 20 min., treba si odsledovať farebnosť

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tanieri som posypala biednymi zvyškami vňate

    Špargľa zapečená s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

margaretka28
Veru aj ja by som si dala, sa teším, že už bude jar a viac zeleniny, to sa potom varí, špargľa je lahôdka a táto tvoja je ešte aj dobre pripravená, máš to za 5 *
lusinkab
Dala by som sa hned pozvat :) sparglu mam velmi rada takze najblizsie urcite vyskusam ppdka teba :) krasne fotky
mariamka
krasne zasnezena spargla, nam babam staci aj sama a chlapom liter piva k tomu ,, budem snorit po nej, pekne svetlo si mala :)
kukulienka71
Špargľa je vraj kráľovná medzi zeleninou...už som ju dávno nepripravovala,tvoj recept sa mi páči,zdravé,chutné aj pekné!
1x martau
hanak
@afataga , taký kus musela precestovať tá šargľa, aby takto parádne ukončila svoju púť. Zaujímalo by ma, čo s tým mäsom, ktoré si použila na výpek?
afataga
dakujem vam vsetkym za pochvalne slova
@hanak to by zaujimalo aj mna, preslo nasim zazivanim pred dvoma tyzdnami
hanak
Aha, takže skončilo v Hričove v čističke odpadových vôd. Toľká škoda....
frezia68
Až bude sezóna,tak Tvoj recept nájde aj tu uplatnenie a aby som nezabudla,ide do KK :-)
eviana
Jednoduché, rýchle... patlama, patlama... a je fajne plná tlama :) Super :)
pusta
špargľa je vynikajúca lahôdka, aj ked drahá, ale prečo nie?
pekný recept.
5*
mesiar50
Tvoje jedlo spočíva síce v jednoduchosti,ale finálne dielo je naozaj pekné a verím tomu,že aj chutné.
paploska
fakt skvelé :-) a milujem špargľu a dala by som si aj mexickú :-)
afataga
@paploska vdaka, aj ju mam rada, uz sa neviem dockat, kedy bude aj nasa v obchodoch, tato bola moc scestovana, ale dobra
zuzkabluzka
ked ja hladam krajinu povodu, moj muz sa mi vysmieva, ze sa predsa nemusime doma rozpravat :) ty si tej tvojej mexicanke dala paradny smrnc, ukladam, paci sa mi :)
havino
kde si ju v ZA zočila? z Mexika ne Mexika, kúpila by som a na večeru aj upiekla si túto pochúťku, dala by som si hned, výborné
afataga
@havino v metre ju mali, alebo maju, neviem, tam v tom regali co je cibula a rozne bylinky, ved najdes, mali aj bielu, ale ja mam radsej zelenu, kde je neMexiko? :-) a dik
havino
to som chcela ešte dopísať, že len mi nepovedz, že v metre, ale kde inde, tušila som a bola som tam v stredu, nevidela som a bola som tam pri bylinkách, ved bude, balkánsky kupujem stále, dávam aj na zapečený chlieb od @alex , zachutil nám, čo nám, môjmu, tak verím, že aj tu mi ho zje na špargli, ak nie, budem mať viac :-)
kecemis
@afataga velmi pekne si to vsetko spachala, naozaj moze to byt dobrota a nepochybujem, ze aj je. A vdaka aj za tajny typ ako oddelit drevnatu cast od "zivej". Dobra rada, urcite praktizujem v buducnosti.
afataga
@havino tak mozno je tam nemaju furt
@kecemis chcela som urobit ten tvoj zavin, ale nechcelo sa mi ist na druhy koniec mesta pre cesto a papriku, ale ved este spargla bude, tak ho vyskusam a dakujem, ved to je tak, clovek sa uci cely zivot, aby zomrel sprosty :-)
kukulienka71
@afataga ,zočila som v obchode zelenú špargľu(asi som jak @mariamka teraz na jar nastavená na zelené:-) a hned ma napadol tento tvoj recept...pridala som síce mrkvu,kuracie prsia a šľahačkovú smotanu(ja mám rada šťavnatejšie),ale inšpirácia to bola výborná vďaka!

afataga
@kuku som rada, ze chutilo, dobre si to vyhutala, ale ta mrkva mi tam nepasuje, mam tu viac rcp na sparglu, kukni ak chces, aj ja som dnes kupila zelenu, zajtra zas cosi vymyslim :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia