Špargľa v hodvábnej sukničke - polievka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

....... neviem, či tento recept patrí do súťaže, ale aj tak by som Vám ho bol ponúkol, lebo poukazuje i na širokú variabilitu Bechamellovej dvojkovej omáčky; je môj pôvodný a v prípade nutnosti ho realizujem, so slovíčkami ospravedlnenia, ako náhradu za kyticu ruží, ale často keď si chcem "šplhnúť" u mojej nežnej polovičky. Som presvedčený, že bársaký variant mojej krémovej polievky Vám bude chutnať!

4
porcie
12´ minút
príprava
25´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. Gurmáni a feinschmekri - praví znalci kvalitnej špargle (asparagus), ako delikatesu používajú iba jej krehkejšiu časť s hlavičkou ( chytiť jeden "klások" do prstov a ohnúť; časť s havičkou sa použije na jedenie; uvariť v mierne slanej vode a po jej zliati, na tanieri obliať prepraženým maslom); zbytok vyhadzujú. Ja som však človek "sporovlivý" a tak prvý skontrolovaný klások vrátim medzi ostatné, na jeho úrovni zväzok prerežem a časť bez hlavičiek použijem do mojej krémovej polievky.
  2. škrabkou na zemiaky každý kúsok olúpem a nožom pokrájam.
  3. v pracovnej miske zalejem čerstvou šťavou z 1/2 citróna a premiešam.
  4. v hrnci nechám zovrieť ~ 1,5 l vody, pridám 12÷18 guličiek ČK, 1 KL soli, 2÷3 bobkové listy a vetvičku tymiánu; povarím do zmäknutia špargle (~ 15÷20´), podľa skúšky jej tvrdosti; zlejem (vývar odložím v pracovnej miske k ruke), vyberiem bobkové listy a tymián.
  5. paralelne, v druhom hrnci, uvarím Bechamellový dvojkový základ_omáčku; pozri časť "Suroviny".
  6. scedené kúsky uvarenej špargle rozmixujem na konzistenciu pyré (guľôčky ČK vyhodím).
  7. špargľové pyré vlejem počas miešania metličkou do Bechamellového základu; hustotu budúcej krémovej polievky korigujem odloženým vývarom zo špargle (~ 0,5÷0,7 l); dochutím vegetou a nechám ešte krát prevrieť; odstavím a na povrch krémovej polievky uložím 1 KL masla a prikryjem pokrievkou (nebude mať kožku).
  8. Finále_Servírovanie: pozri titulné foto (ak mi Čistinka láskavo pomôže radou, tak cez noc vložím aj ďalšie fotografie ako fotorecept; aj s tou úvodnou je ich 8 a ja sa za nič na svete neviem vpasovať do ich uloženia); v hlbokých tanieroch, tak 3÷4 naberačky; vmiešať pokrájané mandle, avokádo, opečenú chlebovú striedku (krutóny), posypať petržlenovou vňaťou, prípadne MČK. - Bechamellový základ môžete pripraviť podľa vlastných možností, chutí a nápadov: na veľmidrobno posekaná šalotka, cesnak, cibuľa, cibuľka, pažítka, bylinky, oštiepok, Parmigiano Regganiano, údená Gouda, biely Cheddar, tavené syry, ... a do hotovej krémovej polievky, pre ortodoxných vyznávačov mäsa, vložiť kúsky varenej údenej šunky, pokrájanej na kocky, či pásiky.