Špargľa na dalmatínsky

Autor receptu: andrea2005

Na začiatku jari sa na chorvátskom pobreží začína sezóna divej špargle. Rastie na poliach, popri typických múrikoch z kameňa, pod olivovníkmi, pri cestách, doslova ako burina. Obsahuje hodnotné vitamíny skupiny B a C, čistia organizmus od škodlivých látok, pozitívne pôsobia na metabolizmus, chránia srdce a krvné žily. Takže ak nám záleží na dobrom zdraví, ide sa do dalmatínskych polí hľadať špargle ...

2-4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. .Síce na Slovensku divú špargľu nezoženiete, možno sa oplatí vyskúšať podobne pripraviť zelenú špargľu, alebo ak sa v čase veľkonočných sviatkov ocitnete niekde na chorvátskom pobreží, určite špargľu ochutnajte. Na jedálnych lístkoch ju nájdete po chorvátskym názvom „šparoge“.
  2. Pri zbere je najlepšie vyzbrojiť sa palicou a dobrými topánkami (keďže spolu so špargľou sa prebúdzajú aj hady a tie sú tu pomerne nebezpečné). Skúsení zberači majú svoje lokality, ktoré ani za svet neprezradia a ja ako začiatočník môžem len závidieť preplnené košíky či igelitky... Našťastie sa nájdu dobrí známi, ktorí radi špargľu zbierajú, ale nevládzu sami skonzumovať a tak sa jej každý rok najeme do sýta 
  3. Divé špargle je potrebné „očistiť“ t.j. oddeliť tvrdé drevnaté časti stonky od mäkkej. Robí sa to jednoducho: byľku špargle vezmeme do rúk a odlamujene asi 5-8cm kúsky od vrchu po koreň, pokiaľ sa ďalší kúsok nedá ľahko odlomiť, túto časť stonky vyhodíme, resp. odložíme na bok. Vrcholky stonky si tiež odložíme zvlášť, sú totiž najmladšie a uvaria sa veľmi rýchlo, preto ich pridávame nakoniec. Môžeme ich nechať aj celé, závisí od chuti a zvyku.
  4. Potom je príprava jednoduchá: do väčšieho hrnca dáme variť vodu, dobre osolíme a keď začne vrieť pridáme polámané špargle (okrem vrcholkov stoniek, ktoré sme si pri čistení odložili), varíme podľa odhadu asi 5-7 minút (divá špagľa je tenká a keď je čerstvá, varí sa rýchlo). Najlepšie ochutnať, či je mäkká.
  5. Jednu až dve minútky pred dovarením pridáme vrcholky špargle, ešte chvíľu povaríme, precedíme a dáme do pripravenej misky. Zľahka posolíme, zalejeme kvalitným, najlepšie domácim olivovým olejom (nezabudnite si pri najbližšej dovolenke 1-2 litre zaobstarať, oplatí sa hlavne kvôli kvalite), premiešame, zakryjeme a necháme chvíľku odstáť (aby sa chute dobre pomiešali).
  6. Takto uvarená špargľa je výborná s varenými vajíčkami, ako príloha ku pečenej či varenej rybe, prípadne ku dalmatínskemu pršutu, klobáskam a iným tunajším údeným špecialitám.
  7. Aby ste sa neprekvapili, divá špargľa má horkastú chuť, prvé sústo bude nezvyčajné. Nenechajte sa odradiť, vajíčka a kvalitný olej a chlieb túto chuť zjemnia a po niekoľkých lyžičkách si zvyknete. Aj mňa jej chuť prekvapila, ale vedomie, že v 21.storočí môžem jesť zelené bylinky, ktoré rastú vo voľnej prírode bez akýchkoľvek hnojív, či iného ošetrovania a navyše obsahujú kopec kyseliny listovej a iných vitamínov, mi nedovolilo prestať jesť a odvtedy naše dalmatínske „šparoge“ zbožňujem!