Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Španielsko je známe častým používaním šafránu a citrónov. Táto tradícia vznikla blízkosťou severnej Afriky a symbiózou týchto 2 kultúr. Kedysi som žila dlhšiu dobu v severnej Afrike a tento recept mi pripomenul dávno zabudnuté voňavé kombinácie. Celá kuchyňa vonia báječnou zmesou citrónu, šafránu a rozmarínu a môj pes pre istotu kopíruje každý môj krok...len aby sa na ňu nezabudlo...:-)))

2
porcie
10 minút
príprava
70 -80 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na suchej panvici si mierne opražíme šafránové vlákna
  2. Rozhodla som sa opražiť trochu aj zrnká zeleného korenia.
  3. Do mažiarika dáme opražené korenie a pridáme morskú soľ. Ja som mala zvyšok francúzskej ochutenej cibuľkou a slaninkou, ale aj obyčajná soľ je dobrá.
  4. Nakrájame si citrón na tenké plátky. Opatrne nadvihneme kožu na stehnách a vytrieme dutinu zmesou korenia a soli. Zmesou kuracie stehná natrieme aj zvonku.
  5. Pod kožu dáme aj 2 koliečka citrónu.
  6. A ja som pridala vetvičky rozmarínu. Môžte dať aj iné bylinky.
  7. Dáme na plech, podlejeme trochou vody, obložíme ešte niekoľkými kolieskami citrónu a vetvičkami rozmarínu. Zakryjeme druhým plechom alebo alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 190st.C piecť na 45 minút.
  8. Po 45 minútach odkryjeme kura a necháme pri 160st.C ešte asi pol hodiny piecť - kým nie je povrch do zlatava upečený. My sme zjedli len s paprikovo-rukolovým šalátom. Pes bez šalátu...:-)))