Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Posledné dva dni sa u nás nesú v znamení žltej maslovej fazuľky - suseda nás obdarila poriadnym vedrom plným tejto dobroty, vraj už nevie, čo s ňou:-) Tak som rozmýšľala aj ja... hoci polievka a prívarok z fazuľky sú u mňa top, tentokrát som ju pripravila trocha inak, nemenej chutne.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Recept som našla na jednom maďarskom blogu, zaujal ma lákavou fotkou. A keďže mi krásne dozrievajú rajčinky, použila som vlastné. Pripravíme si suroviny, aby sme mali všetko poruke, mäso umyjeme, nakrájame na menšie kocky, cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, cesnak očistíme, rajčiny umyjeme, z umytej fazuľky odstránime končeky a nakrájame ju na kúsky dlhé asi 3cm.
  2. Keďže som nemala mäsový vývar ani v mrazničke, nechala som rozmraziť trocha výpeku z pečeného mäsa, ktorý sa minule neminul a teraz mi prišiel práve vhod. Je veľmi koncentrovaný, zriedila som ho vodou do 2dcl.
  3. Na oleji som opiekla do sklovita cibuľu, pridala na plátky nakrájaný cesnak a tiež som ho nechala trochu opiecť. Prisypala som kúsky mäsa a oheň som zvýšila, aby sa mäso poopekalo z každej strany. Osolila a okorenila som čiernym mletým korením.
  4. Medzitým som obarila vriacou vodou rajčiny, ošúpala a nakrájala som ich na kúsky.
  5. K mäsu som pridala červenú mletú papriku, kúsky rajčín, bobkové listy, balsamikový krém a sušený tymián, nechala som chvíľu dusiť. Kto má rád, pridá aj chilli papričky, ja som ich do jedla nedala, keďže z neho jedla aj malá dcérka. Použila som len sterilizované chilli papričky k dekorácii hotového jedla.
  6. Na rad prišli fazuľové struky a vývar(voda s výpekom), nechala som zovrieť a potom pomaly variť na najslabšom ohni asi hodinu, netreba zakrývať, chceme docieliť zahustenie šťavy.
  7. Zatiaľ som pripravila prílohu, ja som zvolila slovenskú ryžu: do hrnca na 2 PL horúceho oleja som prisypala cestovinu, osolila a poriadne premiešala tak, aby každé jedno zrnko bolo obalené olejom, nebude sa lepiť
  8. pár minút som za stáleho miešania "ryžu" opekala, dostala krásny melír:-)
  9. vtedy som ju zaliala vodou asi na úroveň o hrúbku palca vyššie, zakryla pokrievkou, priviedla do varu a bez miešania som ju nechala variť na slabom ohni do odparenia vody. Netrvalo to dlho. Pri ochutnaní je ešte polosurová. Vtedy som ju premiešala, vypla plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ďalších asi 10 minút. Vody nesmie byť príliž veľa, vtedy sa cestovina zlepí a rozvarí, neoddeľuje sa pekne. Po dôjdení som ju dôkladne premiešala vidličkou, každé zrnko sa oddeľuje, je sypká, uvarená, ale nie lepkavá.
  10. Včera som našla recept na pečenú fazuľku, umyté a končekov zbavené struky sa vložia do sáčka s 1 PL olivového oleja, soľou a sušenými bylinkami. Ja som dala oregano, tymián a estragón. V sáčku sa ponatriasajú - obalia ochucovadlom, vysypú sa na pečiacim papierom vystlaný pekáčik a pri 200°C sa upečú do chrumkava. Je to mňamka, mali sme ju k varenému údenému bôčiku a zemiakovým kroketám zo zvyšku zemiakovej kaše. Vhodné aj ako náhrada chipsov;-)
  11. Zo zvyšku darovaných strukov som zavarila 7 veľkých a jednu malú fľašu sterilizovaných fazuliek v slanom náleve.
  12. Mäsko sa nám zatiaľ udusilo, ak treba, dochutíme soľou. Naložíme do servírovacej misy a posypeme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávať môžeme hoci aj s čerstvým pečivom, zemiakmi alebo klasickou ryžou.
  13. u nás dlho nebola cestovina, tak sme si teraz na nej pochutili, dúfam, že aj vám padne na úžitok:-)