Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Sezóna cukety v plnom prúde...

8
porcií
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto dáme naraz do misy. Použila som polovicu špaldovej hladkej a polovicu špaldovej celozrnnej. Maslo použijeme zmäknuté, vodu vlažnú. Vodu prilievame postupne, aby vzniklo mokré, ťahavé cesto, ale nie úplne tekuté. Dobre vymiešame. Necháme 10 minút postáť. Recept na kvások nevkladám. Nájdete ho napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html.
  2. Okrúhlu koláčovú formu (moja má priemer 28 cm) potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vyklopíme do nej cesto a mokrou rukou roztiahneme k okrajom formy. Zakryjeme fóliou a položíme niekam do teplúčka.
  3. Zatiaľ si pripravíme náplň. Cuketu ošúpeme. Ak je staršia, odstránime jadierka. Pri mladej cukete to nie je treba. Pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Všetky suroviny na náplň dáme do širšieho hrnca. Na slabom ohni pod pokrievkou chvíľu varíme, kým cuketa nepustí šťavu. Premiestnime na silný plameň a varíme už bez pokrievky, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Pomaly miešame. Ak sa vám zdá náplň príliš vodnatá, použite trochu škrobu. Keď zostane cuketa sklovitá, tak je hotovo. Ochutnajte, mala by ešte trochu chrumkať. Skrátka cuketa "al dente" ;-). Odstavíme a necháme vychladnúť. Pomohla som si položením hrnca do studenej vody.
  4. Zatiaľ cesto začalo zväčšovať svoj objem. Odstránime z formy fóliu. Navrch cesta rozložíme cuketu. Kúsok okrajov necháme voľných.
  5. Suroviny na posýpku zmiešame. Posypeme povrch koláča.
  6. Vložíme do studenej rúry. Zapneme na 180°C a pečieme 45 minút na prostrednej priečke rúry. Nakoniec preložíme na hornú priečku, zapneme na 200°C s horúcim vzduchom a 5 minút zapečieme. Necháme vychladnúť. Okraje a posýpka chrumkajú, náplň je svieža a šťavnatá. Je naozaj skvelý. V honosnejšej verzii aj s nesladenou šľahačkou... Náplň som si pripravila, keď som bola sama doma. NIKTO neuhádol, čo to je za OVOCIE! Tipovali jablká s rebarborou.
  7. Hľadala som dnes inšpirácie na spracovanie cukiet. Našla som krém na spôsob lemon curd. Tak si vravím, keď ide toto, prečo ju neskúsiť dochutiť ako jabĺčka. Viem si to predstaviť na piškóte, lievancoch, nepečenom dezerte... Veľmi sa mi takáto cuketa zapáčila a podotýkam, že nemám rada tekvicu ako ananás ;-P