Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: adula76
Už dosť dlho pečiem chlieb a pečivo, s kváskom aj s droždím. Pôvodný recept je z internetu, čo - to som trochu pozmenila a vyšiel z toho úplne báječný chlieb.
Dnes som ho opäť upiekla, ten môj váži približne 1100 g.
30 minút príprava |
45 minút na 250-200 °C |
Postup
- Suroviny.
- Rozkvasený kvások /z predošlého dňa/ dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a uhnetieme hladké cesto. Mladšia dcéra nemá rada rascu, preto používam mletú.
- Takto vyzerá hotové cesto.
- Cesto nemusíme prekladať, ale ja mám dobrú skúsenosť s preložením cesta do naolejovanej nádoby, kde ho prekladám.
- Necháme kysnúť 3 hodiny, po uplynutí prvej hodiny preložíme cesto, to isté urobíme po dvoch hodinách. Tu je vykysnuté cesto. Dlžka kysnutia závisí od teploty okolia.
- Potom cesto dáme na pomúčenú dosku a prehnetieme ho. Cesto vložíme do ošatky a prikryté necháme kysnúť ešte ani 1,5 - 2 hodiny.
Aby sa neprichytilo k ošatke, povrch jemne potrieme škrobom /kukuričný, zemiakový/. Chlebík potom bude lesklý ako ho orosíme vodou.
- Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech na odparovanie vody.
Z ošatky chlieb jemne vyklopíme na vyhriaty plech, orosíme chlieb vodou z rozprašovača, dáme do rúry. Na dno rúry dáme cca 1-2 dl vody a zavrieme.
Najprv pečieme na 250 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme minimálne 20 - 30 minút. Dľžka pečenia závisí od veľkosti bochníka.
Chlieb je upečený vtedy, keď na jeho spodnú časť poklepeme a vydáva dutý zvuk. Upečený chlieb dáme na mriežku a ešte raz ho orosíme.
- Spomínaná hmotnosť chleba
- A takto vyzerá odkrojený...