Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: adula76

Už dosť dlho pečiem chlieb a pečivo, s kváskom aj s droždím. Pôvodný recept je z internetu, čo - to som trochu pozmenila a vyšiel z toho úplne báječný chlieb. Dnes som ho opäť upiekla, ten môj váži približne 1100 g.

30 minút
príprava
45 minút
na 250-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny.
  2. Rozkvasený kvások /z predošlého dňa/ dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a uhnetieme hladké cesto. Mladšia dcéra nemá rada rascu, preto používam mletú.
  3. Takto vyzerá hotové cesto.
  4. Cesto nemusíme prekladať, ale ja mám dobrú skúsenosť s preložením cesta do naolejovanej nádoby, kde ho prekladám.
  5. Necháme kysnúť 3 hodiny, po uplynutí prvej hodiny preložíme cesto, to isté urobíme po dvoch hodinách. Tu je vykysnuté cesto. Dlžka kysnutia závisí od teploty okolia.
  6. Potom cesto dáme na pomúčenú dosku a prehnetieme ho. Cesto vložíme do ošatky a prikryté necháme kysnúť ešte ani 1,5 - 2 hodiny. Aby sa neprichytilo k ošatke, povrch jemne potrieme škrobom /kukuričný, zemiakový/. Chlebík potom bude lesklý ako ho orosíme vodou.
  7. Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech na odparovanie vody. Z ošatky chlieb jemne vyklopíme na vyhriaty plech, orosíme chlieb vodou z rozprašovača, dáme do rúry. Na dno rúry dáme cca 1-2 dl vody a zavrieme. Najprv pečieme na 250 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme minimálne 20 - 30 minút. Dľžka pečenia závisí od veľkosti bochníka. Chlieb je upečený vtedy, keď na jeho spodnú časť poklepeme a vydáva dutý zvuk. Upečený chlieb dáme na mriežku a ešte raz ho orosíme.
  8. Spomínaná hmotnosť chleba
  9. A takto vyzerá odkrojený...