Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku fotorecept

irenaw - fotkaIrenaw, 16. januára 2013 8:10
Ďalšie recepty »
Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept)Foto: irenaw

V predošlom recepte som napísala, že môžete kúpiť sušený kvások a naštartovať ho podľa návodu na obale. Tak som si to vyskúšala na vlastnej koži.

30 min
príprava
20 min
na 200 °C

Suroviny

kvások:
15 g
200 g
200 g
cesto:
150 g
150 g
2-3 PL
1 čl
1 čl
1 čl
podľa chuti
20-50 ml
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    V obchode so zdravou výživou som kúpila sušený ražný kvások. Balenie má 30 g, použila som len polovicu.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V nedeľu večer som do nádoby dala sušený kvások, lyžicu ražnej múky a lyžicu vody. Nádobu som zakryla utierkou a nechala na teplom mieste. V pondelok ráno som pridala 2 lyžice múky a 2 lyžice vody. V kvásku sa ešte nič nedialo. V pondelok večer 3 lyžice múky a 3 lyžice vody. Zdalo sa, že už je trošku bublinkový. V utorok ráno som dala 4 lyžice múky a 4 lyžice vody. Po každom pridaní múky a vody som kvások dôkladne premiešala, aby sa dobre prevzdušnil.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Toto ma čakalo v utorok popoludní (cca 17,00 h.). Aktívny kvások, ktorý bol pórovitý ako špongia. Konečne. Moje dojmy: Nešlo to celkom podľa návodu. Tam sa píše, že máte sušený kvások zmiešať s múkou a vodou, nechať kysnúť dve hodiny, potom zamiesiť cesto, nechať vykysnúť a piecť. Nechcela by som vidieť ani jesť ten chlieb. Môžno návod prekladal niekto, kto má skúsenosť iba s droždím. V každom prípade to aj tak trvalo polovicu času, ako založenie kvásku iba z múky a vody. A hotový kvások chutí tak, ako môj takmer dvojročný kvások. Žiadna prílišná kyslosť, ako som to mala v začiatkoch ja. Žemle sú výborné. Tak hor sa do toho! :-D

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvások dáme do misy a pridáme všetky suroviny na cesto. Vymiesime najprv v mise, potom na podložke ručne domiesime. Vodu pridávame po troškách, cesto má byť pevné, nelepivé, ale nie tuhé. Vrátime do misy a zatvoríme. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyklopíme na podložku, stlačíme (zrazíme) rukou a necháme zakryté 10 minút odpočinúť. Krátko premiesime, skôr naťahujeme a prekladáme, aby sme do cesta dostali vzduch. Rozdelíme na 6 častí. Ešte jeden fotopostup k prekladaniu a tvarovaniu cesta mám pri recepte "Bosniaky pod drobnohľadom".

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú časť roztlačíme na plocho.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ptom zdvihneme okraje smerom hore a dôkladne spojíme. Otočíme spojom dolu a ešte pogúľame po podložke.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vytvarované žemle uložíme na plech a zakryjeme igelitom, aby cesto nevysychalo. Môžete použiť papier na pečenie alebo pod žemľami plech namastiť. Necháme opäť kysnúť na teplom mieste. Ku koncu kysnutia dáme rúru vyhriať na 200°C.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnuté žemle nakrojíme do kríža a pokropíme vodou (používam rozprašovač). Vložíme do rúry a pečieme cca 20 minút.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme vychladnúť na mriežke.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist