Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 16. januára 2013
Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept)
Foto: irenaw

V predošlom recepte som napísala, že môžete kúpiť sušený kvások a naštartovať ho podľa návodu na obale. Tak som si to vyskúšala na vlastnej Zobraziť celý popisV predošlom recepte som napísala, že môžete kúpiť sušený kvások a naštartovať ho podľa návodu na obale. Tak som si to vyskúšala na vlastnej koži.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

kvások:
15 g
200 g
200 g
cesto:
150 g
150 g
2-3 PL
1 čl
1 čl
1 čl
podľa chuti
20-50 ml




Postup

  1. 1

    V obchode so zdravou výživou som kúpila sušený ražný kvások. Balenie má 30 g, použila som len polovicu.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V nedeľu večer som do nádoby dala sušený kvások, lyžicu ražnej múky a lyžicu vody. Nádobu som zakryla utierkou a nechala na teplom mieste. V pondelok ráno som pridala 2 lyžice múky a 2 lyžice vody. V kvásku sa ešte nič nedialo. V pondelok večer 3 lyžice múky a 3 lyžice vody. Zdalo sa, že už je trošku bublinkový. V utorok ráno som dala 4 lyžice múky a 4 lyžice vody. Po každom pridaní múky a vody som kvások dôkladne premiešala, aby sa dobre prevzdušnil.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Toto ma čakalo v utorok popoludní (cca 17,00 h.). Aktívny kvások, ktorý bol pórovitý ako špongia. Konečne. Moje dojmy: Nešlo to celkom podľa návodu. Tam sa píše, že máte sušený kvások zmiešať s múkou a vodou, nechať kysnúť dve hodiny, potom zamiesiť cesto, nechať vykysnúť a piecť. Nechcela by som vidieť ani jesť ten chlieb. Môžno návod prekladal niekto, kto má skúsenosť iba s droždím. V každom prípade to aj tak trvalo polovicu času, ako založenie kvásku iba z múky a vody. A hotový kvások chutí tak, ako môj takmer dvojročný kvások. Žiadna prílišná kyslosť, ako som to mala v začiatkoch ja. Žemle sú výborné. Tak hor sa do toho! :-D

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvások dáme do misy a pridáme všetky suroviny na cesto. Vymiesime najprv v mise, potom na podložke ručne domiesime. Vodu pridávame po troškách, cesto má byť pevné, nelepivé, ale nie tuhé. Vrátime do misy a zatvoríme. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyklopíme na podložku, stlačíme (zrazíme) rukou a necháme zakryté 10 minút odpočinúť. Krátko premiesime, skôr naťahujeme a prekladáme, aby sme do cesta dostali vzduch. Rozdelíme na 6 častí. Ešte jeden fotopostup k prekladaniu a tvarovaniu cesta mám pri recepte "Bosniaky pod drobnohľadom".

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú časť roztlačíme na plocho.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ptom zdvihneme okraje smerom hore a dôkladne spojíme. Otočíme spojom dolu a ešte pogúľame po podložke.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vytvarované žemle uložíme na plech a zakryjeme igelitom, aby cesto nevysychalo. Môžete použiť papier na pečenie alebo pod žemľami plech namastiť. Necháme opäť kysnúť na teplom mieste. Ku koncu kysnutia dáme rúru vyhriať na 200°C.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnuté žemle nakrojíme do kríža a pokropíme vodou (používam rozprašovač). Vložíme do rúry a pečieme cca 20 minút.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme vychladnúť na mriežke.

    Špaldovo - ražné žemle z kupovaného kvásku (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

vierutt
Krásne žemličky si upiekla, @irenaw ! Ešte nikdy som nepiekla z kvásku. Najvyšší čas!
medulienka122
Začalo sa to ako kriminálka: začiatok lárom-fárom, potom sa dej graduje, kvások prvý deň, druhý deň, tretí deň a tu je rozuzlenie, Ende, ale šťastný koniec : krásne žemličky aj s poctivým komentárom a foto, na 1***
marijanka712
vewlmi sa mi páčia tvoje žemle mám rada takéto výrobky , ale bohužial asi v našich marketoch nie sú pravé a som rada , že si dala podrobný popis spracovania kúpeného kvásku aj vyparcovanie tvojích žemlí odkladám a ked zoženiem kvasok tak si ich upečiem potom sa podelím s tebou o moje skúsenosti
helca103
Po minulej diskusii som ho aj hľadala no každá predavačka na mňa pozerala ako by som prišla z Marsu a žiadala niečo nenormálne. Ked naň natrafím tak si kúpim hneď viac lebo tie žemličky vypadajú fantasticky.
irenaw
@francuzska1 @helca103 tento konkrétny kvások majú v zdravej výžive, videla som ho konkrétne v Planeta food, Bio park, Bio land. Alebo cez internet. Ďakujem všetkým a držím palce do kváskovania :-)
ancicka
Páči sa mi ten kvasok,ked natrafím,tak si ho kúpim.Tie žemličky sú parádne.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super. Lebo doma mám už dlhšie kvások, ale som ho ešte nevyskúšala. Teraz mám dôvod to určite skúsiť. Vďaka za recept.
martamm
Irenaw, musím zamieriť do zdravej výživy, tieto žemličky priam kričia, aby som ich upiekla, neviem sa dočkať :)
evanaaa
Budem sa musieť aj ja podívať do DM, tam kvások možno dostanem. Je aj u nás predajňa Zdravej výživy - Alfa-Bio, aj tam nazriem, ale neviem, ako sa mi podarí. Len to - necháme ho na teplom mieste - neviem, či dodržím, lebo u nás sa kúri len buď navečer, alebo, ak je v byte od 20°C, večer kúrenie vypíname, tak neviem akoby taká kolísavá teplota naň pôsobila.
francuzska1
Irenaw, dakujem, neviem preco, nenapadlo ma, ze prave v zdravej vyzive... a pritom tam chodievam..;-) Supeeer, uz sa tesim, az si ich konecne upeciem, lebo uz dlho pokukavam po receptikoch s kvaskom ale zatial som nemala kvasok, tak som piekla chlebik iba s drozdim...
irenaw
ďakujem za komentáre :-) @evanaaa možno nájdeš teplé miestečko. ľudia dávajú kvások na rôzne miesta (modem, kotol, hore na chladničku) tento kvások možno nie je tak háklivý, keď už je tam zabehnutá kultúra. držím palce
irenaw
dnes som opäť piekla chlieb z kupovaného kvásku, stačilo večer nakŕmiť, ráno zamiesiť, pracuje výborne, vydaril sa trhací chlieb aj žemle.
tornadolue
Perfektny postup, vdaka. Akurat dnes som si zalozila kvasok a ak to nevyjde, druhy pokus spravim s kupovanym podla tvojho postupu. A ked bude kvasok, budu aj tieto krasne zemle :)
pacik
@irenaw myslíš si, že by sa tento kupovaný kvások dal ďalej udržiavať pri živote, alebo treba vždy naštartovať nový? Mám ho kúpený a dnes večer začínam s prvým pokusom :-)
irenaw
@pacik odkedy som piekla tieto žemle mám v chladničke dva kvásky a pečiem z nich na striedačku. rovnako voňajú, kysnú aj chutia. kupovaný je rovnako životaschopný. držím ti palce :-)
julilik
Prosim ta, ked chcem tieto zemlicky robit z domaceho kvasku, kolko ho budem potrebovat?
irenaw
@julilik cesto je celkom z 500 g múky. ak budeš mať 400 g kvásku (200 g múka, 200 g voda), pridáš suroviny presne podľa receptu. ak si pripravíš 200 g kvásku, tak musíš pridať do cesta 100 g suchej múky a 100 vody. ak dáš menej kvásku, žemle budú dlhšie kysnúť. vodu určite pridávaj postupne. držím palce :-)
julilik
Ďakujem, keď konečne kúpim tekvicové semienka, určite vyskúšam:)
betka11
@irenaw ďakujem za typ na využitie hotového kvásku,kúpila som ho na vyskúšanie ale nenašla odvahu na pečenie s neho




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia