Špaldovo-ražné raňajkové rožky fotorecept

paploska - fotkapaploska, 23. januára 2014
Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept)
Foto: paploska

Dávno som sa nepohrala s iným pečivom ako chlebom, teda odkedy mi odišla pekáreň, ktorá mala špeciálne formy na bagety. No včera ma inšpirovali Zobraziť celý popisDávno som sa nepohrala s iným pečivom ako chlebom, teda odkedy mi odišla pekáreň, ktorá mala špeciálne formy na bagety. No včera ma inšpirovali viaceré z vás, a tak som ich po dlhom čase piekla v klasickej rúre. Najlepšie sú teplé, ale zdravšie budú na druhý deň.

12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

370 g
250 g
315 ml vlažná
2 PL
2 ČL alebo obyčajný
1,5 ČL
Na zdobenie:
1 ČL




Postup

  1. 1

    Používam zvyčajne tieto dva typy múky. Ak by ste rožky spravili len zo špaldovej (tento typ) rožky budú úplne krehké a nadýchané. Ak múky skombinujete dosiahnete zaujímavú mierne kyslastú chuť.

    Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V prípade, že máte pekáreň do nádoby dajte vodu, droždie (plnú kávovú lyžičku čerstvého droždia), tmavý cukor, múku a nakoniec soľ. V pekárni nastavte program na spracovanie cesta (1,5 hod). Ak pekáreň nemáte, postupujte ako pri príprave klasického kysnutého cesta s kváskom. Nechajte vyskysnúť asi 1 hod, pokým cesto neznásobí svoj objem.

    Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto vyvaľkáme do kruhu, a pokrájame na trojuholníčky, ktoré potom zvinieme do rožtekov. Rožteky potrieme vodou a posypeme sézamom alebo makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 st. asi 30 min., pokým rožky nezískajú peknú zlatistú farbu.

    Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najchutnejšie sú čerstvé, ale zdravšie budú až na druhý deň :-) Dobrú chuť !

    Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

staja
Vydarené, pekné ich máš, ukladám a vyskúšam. Skúšam postupne všetky, aj tieto prídu na rad.
kukulienka71
Veľmi podarené!Pekne si ich urobila:-)Ja nemám dobrú skúsenosť s Babičkinou voľbou,urobím z Castello múky,idem zarábať cesto.Dúfam,že sa i tak podaria...ukladám,*****dakujem
kukulienka71
Jaj,pozerám rozpis surovín a chýba mi tam droždie,reku opýtam sa...ale potom som ho našla v postupe našťastie:-)
nelisa
vyzerajú skvelo! v zozname surovín chýba droždie...či len nevidím...
lusinkab
Nadherne a zdrave :-) mne tiez moja pekarnicka prestala fungovat :-( tak som ju zbalila a odlozila do skrinky vcera ked som robila ju priatel vytiahol lebo isiel robit cesto na pizzu a sa mu nechcelo hniest a cuduj sa svetu opat funguje :-)))))) asi bola len pretazena
eviana
Prekrásne rohlíky zo skvelých múk, veľmi chválim, tlieskam a ukladám... ďakujem za recept :) 5*
afataga
aha tak ty si piekla podla seba, no ale aj tak ich mas krasne :-))) jasne ze najlepsie su este teple
ivah
Vyzerajú nádherne! Určite vyskúšam, ale s celozrnnou múkou. :-)
paploska
@staja @kukulienka ďakujem a kukulienka naozaj som ho tam nemala, nejako vypadlo, ale vďaka tvojej pozornosti je to opravené :-) @nelisa pravdu máš, bolo len v texte, ale už je to ok :-) @lusinkab tak tá naša skončila na šrotovisku, ale teraz mám požičanú svokrinu, ktorá ju nevyužívala. Teda skôr mi ju dala :-), ako požičala. @eviana rado sa stalo :-) @afataga no u nás doma už 3 roky nie je pšeničná múka vítaná, tak musím improvizovať :-) @margaretka28 veru boli :-) @ivah vyskúšaj, len budú menej nadýchané @izabella929 ďakujem pekne :-)
elixir
Tieto rožteky sa mi veľmi páčia, uložím, skúsim :)
havino
také utešené ich máš, radosť pozrieť, u nás tiež už bielej múky nieto a ani nemôže byť, ak tak výnimočne na ťahanú štrudľu, ja už tiež len takto a s takýmito múkami a chlieb z ešte viac bordelových ( rozumej vláknina) a z kvásku, veľa kombinujem a používam na takéto jemnejšie pečenie napr rožkov aj semolinovú múku, 5*
myalab
kraasne. Mna by este zaujimalo, kde si kupila tento druh spaldovej muky. V kaufland, billa, cba ju u nas nemaju.
medovnicek
špalda je zdravá, rožky sa mi veľmi páčia, už aj ich ukladám do KK
pusta
máš nádherné rožky, vynikajúco skombinované múky a predovšetkým zdravé :-)
výborne spracovaný postup, úžasné foto.
***** dávam.
paploska
@elixir @medovnicek @pusta @terinka55 @alex37 ďakujem krásne :-) @havino zatiaľ jediné čo sa mi nepodarilo zo špaldovej sú "rakvičky" a ťahaná síce vyšla, ale ani zďaleka to nebolo ono. Inak všetko je výrazne lepšie zo špaldy ako zo pšenice. Až mám obavy, že ak by som to teraz mala spätne vymeniť, tak budem ľavá :-) @kukulienka71 veď ich máš krásne :-) Neviem čo sa stalo, ja tam dávam len 315 ml vody, ale veď keď ti to zobralo viac a vyšli je to super :-) @myalab túto múku som aj ja objavila až po viacerých pokusoch so špladou, u nás v PP ju majú v jednom malom obchodíku a v tescu. tam som ju našla aj v iných mestách, takže ju budú distribuovať po celej SR. ale zvyčajne býva vypredaná, takže ju kupujem, keď je na predajni, vo veľkom množstve.
paploska
@kukulienka ale predpokladám, že si ich robila z inej múky a už len zmena typu múky zmení konzistenciu cesta :-)
kukulienka71
@paploska ,ďakujem.Ako opisuješ tú konkrétnu špaldovú múku,musím si ju zohnať a vyskúšať,určite tým zle neurobím,zaradím ju do jedálnička:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia