Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Víkendové pečenie.

20
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 220-180 °C

Postup

  1. Recept na kvások nevkladám. Nájdete ich tu veľa, napríklad aj u mňa v receptoch http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html treba si len vybrať. Kvások mám z ražnej múky a vody v pomere 1:1 trikrát nakŕmený. Obvykle používam na špaldový chlieb aj špaldový kvások, ale rozhodla som sa pre tento chlieb až keď bol kvások pripravený. Foto pre ilustráciu, buď mám v chladničke do ďalšieho pečenia takúto mrveničku...
  2. ...alebo tuhú guľku.
  3. Všetky suroviny idú naraz do misy. Nechala som ich miesiť asi 15 minút. Vodu treba pridať podľa potreby. Mne stačilo 500 ml, lebo som použila tekutú sladenku. Má konzistenciu medu. Keby ste použili práškovú alebo cukor, bude treba vody trošku pridať. (Sladenka je jačmenný slad, dostať ju v zdravej výžive, rovnako aj slady z iných druhov obilia. Často je v originálnych receptúrach na chlieb, tak som ju začala používať. Okrem toho s ňou sladím aj koláče a dezerty, najmä tam, kde by sa mal použiť med a tepelne upraviť, lebo medu mi je škoda.) Do jenskej misy som vložila papier na pečenie a preklopila cesto. Vyformovala som ho mokrými rukami do guľky.
  4. Zatvorila som vrchnákom, aby cesto nevysychalo. Zabalila do utierok a nechala na sporáku. Po 2 hodinách, keď už cesto vyzeralo z väčšej časti vykysnuté, som dala zovrieť 500 ml vody a rúru vyhriať na 220°C.
  5. Po 2,5 hodinách bolo cesto ako obláčik. Odstránila som vrchnák. Pokúsila som sa povrch ozdobne narezať, nejaké náznaky zostali aj po upečení, ale vážne uvažujem nad skalpelom :-). Porosila som povrch cesta. Vložila som do rúry jenskú misu bez vrchnáka na prostrednú priečku. Dole som položila malý pekáčik s horúcou vodou.
  6. Piekla som na prostrednej priečke na 220°C prvých 20 minút. Vybrala som pekáčik s horúcou vodou. Stlmila teplotu na 180°C a preložila nižšie, na druhú priečku odspodu zas na 20 minút. Posledných 20 minút som piekla na najnižšej priečke v rúre. Chlieb som nechala 10 minút postáť v mise. Vyklopila som ho a horúci 2x potrela vlažnou slanou vodou. Nechala som vychladnúť na mriežke. Bochník váži bez 6 gramov 1800 g.