Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 29. júla 2012
Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept)
Foto: irenaw

Víkendové pečenie.

20
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 220-180 °C

Suroviny

420 g
440 g
400 g
100 g
3 čl
2 PL
2 PL
1 PL
500-550 ml




Postup

  1. 1

    Recept na kvások nevkladám. Nájdete ich tu veľa, napríklad aj u mňa v receptoch http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html treba si len vybrať. Kvások mám z ražnej múky a vody v pomere 1:1 trikrát nakŕmený. Obvykle používam na špaldový chlieb aj špaldový kvások, ale rozhodla som sa pre tento chlieb až keď bol kvások pripravený. Foto pre ilustráciu, buď mám v chladničke do ďalšieho pečenia takúto mrveničku...

    Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...alebo tuhú guľku.

    Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny idú naraz do misy. Nechala som ich miesiť asi 15 minút. Vodu treba pridať podľa potreby. Mne stačilo 500 ml, lebo som použila tekutú sladenku. Má konzistenciu medu. Keby ste použili práškovú alebo cukor, bude treba vody trošku pridať. (Sladenka je jačmenný slad, dostať ju v zdravej výžive, rovnako aj slady z iných druhov obilia. Často je v originálnych receptúrach na chlieb, tak som ju začala používať. Okrem toho s ňou sladím aj koláče a dezerty, najmä tam, kde by sa mal použiť med a tepelne upraviť, lebo medu mi je škoda.) Do jenskej misy som vložila papier na pečenie a preklopila cesto. Vyformovala som ho mokrými rukami do guľky.

    Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatvorila som vrchnákom, aby cesto nevysychalo. Zabalila do utierok a nechala na sporáku. Po 2 hodinách, keď už cesto vyzeralo z väčšej časti vykysnuté, som dala zovrieť 500 ml vody a rúru vyhriať na 220°C.

    Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 2,5 hodinách bolo cesto ako obláčik. Odstránila som vrchnák. Pokúsila som sa povrch ozdobne narezať, nejaké náznaky zostali aj po upečení, ale vážne uvažujem nad skalpelom :-). Porosila som povrch cesta. Vložila som do rúry jenskú misu bez vrchnáka na prostrednú priečku. Dole som položila malý pekáčik s horúcou vodou.

    Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som na prostrednej priečke na 220°C prvých 20 minút. Vybrala som pekáčik s horúcou vodou. Stlmila teplotu na 180°C a preložila nižšie, na druhú priečku odspodu zas na 20 minút. Posledných 20 minút som piekla na najnižšej priečke v rúre. Chlieb som nechala 10 minút postáť v mise. Vyklopila som ho a horúci 2x potrela vlažnou slanou vodou. Nechala som vychladnúť na mriežke. Bochník váži bez 6 gramov 1800 g.

    Špaldovo-pšeničný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mracik9
akurát sa trápim s kváskom,dúfam že dopadne tak dobre ako tebe,už sa tešííím
irenaw
Ďakujem vám všetkým za milé slová :-) @mracik9 držím všetky palce (aj na nohách) nech sa ti podarí vypestovať dobrý kvások pre radosť. @afataga Sladenka je jačmenný slad, podporí kvasinky v aktivite, býva aj z iného zrna, môže byť tekutá alebo prášková. nahradiť sa môže medom, cukrom, alebo aj vynechať. @domacapani smelo do toho :-) čo sa môže horšie stať, ako že vyhodíš pár lyžíc múky s vodou. ak máte niekto záujem o sušený kvások, nasuším a pošlem, stačí už len pokračovať.
kuchticka
@irenaw jaj !!! toto je skutocny chlebik do ktoreho by som sa hned pustila po upeceni. Parada! Vdaka. Ja peciem kazdy tyzden, niekedy i dvakrat, taktiez zemlicky, ktore mlsa manzel, ale takyto chlebik som este neskusala.
kuchticka
@irenaw jaj !!! toto je skutocny chlebik do ktoreho by som sa hned pustila po upeceni. Parada! Vdaka. Ja peciem kazdy tyzden, niekedy i dvakrat, taktiez zemlicky, ktore mlsa manzel, ale takyto chlebik som este neskusala.
sneica
krasny chlebik...taketo malovane ma posuvaju stale o kusok vpred takze verim ze coskoro pride aj moja premiera...:)
irenaw
ďakujem vám veľmi pekne, náramne sa teším, že sa Vám recept páči :-)
janger
Chlebik s takouto popraskanou korkou mam moc rada. Vyborny musi byt :-).
turistka
@irenaw , tak sa mi kvások vydaril a včera som zamiesila chlieb. Ráno som si privstala a dala piecť. Kváskový chlieb je mäkký a má úplne inú chuť, ako bežný chlieb kvasený s droždím. Zvyšný kvások som si odložila. No bála som sa robiť chlieb z celej dávky, tak som urobila z polovičnej, takže ho mám menší. No stačí.
irenaw
@turistka som rada, že sa kvások podaril. a ako je to s tvojou chuťou, chutí ti takýto chlieb? lebo máme aj v širšej rodine pár človiečikov, ktorí chcú len taký s droždím, zvyk je železná košeľa (alebo chuť?) nech sa ti kvások darí :-)
turistka
@irenaw , prekvapila ma kyslastá chuť, ako píšeš-zvyk je železná košeľa. Podľa mojej chuti sa nehodí na chlieb s medom, lekvárom. Neviem, ako by to bolo s ich "kamarátením", ale skúsim. Páči sa mi na ňom to, že mi pekne nakysol. Bublinky v chlebe sú krajšie, ako na droždí. Je to pre mňa zaujímavá skúsenosť. Stálo mi to zato vstať dnes ráno, veľmi zavčasu o 4 hod. Chlieb som zamiesila včera o 18 hodine. Nech máš teda pekný deň :-)
irenaw
@turistka môj kvások bol v začiatkoch oveľa kyslejší ako teraz. presne ako píšeš, chlieb s maslom dobrý, ale niečo sladké k nemu ani náhodou. trvalo to niekoľko mesiacov, kyslosť klesala ako sa ustaľoval. s terajším zabehnutým starčekom je chlieb len jemne nakyslý, keď chcem ešte menej, tak dám špaldový alebo pšeničný kvások. ražný kvások je najkyslejší, rovnako aj cesto s vysokým obsahom ražnej múky. ak nemáš problém s časom, skús aj skrátiť časy medzi jednotlivými kŕmeniami. pekávam s kváskom aj bábovku, mazanec, mafiny, vianočku, väčšinou špladové, vyhovuje mi, že vydržia dlhšie vláčne. dokonca teraz mi niekedy dcéra reklamuje, že by chcela kyslejší chlieb :-). držím ti palce.
turistka
@irenaw , budem dokrmovať špaldovou, alebo pšeničnou, takže sa potom hodí i na sladké - ďakujem za dobrú radu. Som veľmi rada, že sa mi na druhýkrát podaril- prvýkrát to bola hrôza. Teraz mám viac času, menej chodím na hory, tak môžem prikrmovať aj častejšie.
turistka
@irenaw , včera som upiekla môj druhý kváskový chlieb, mala si pravdu, je fajný, nie je kyslý, ako ten prvý. Zamiesila som z 3 druhov múk, a kvások bol kŕmený špaldovou múkou. Trošku som odložila z kvásku do chladničky. Chlieb mi kysol od rána pol ôsmej , piekla som až večer pri 150 st,teplote / 2 hod.
irenaw
@turistka to je fajn, teším sa, že sa ti darí :-) chlieb si mala v chladničke na spomalené kysnutie?
turistka
@irenaw , dala som ho do chladničky, nebolo ho veľa, ale potom som nevydržala a dala na obločnicu nad radiator a každý večer, čuduj sa svete som dala vrchovatú lyžicu špaldovej múky a od oka domiešala vlažnou vodou a to som robila pravidelne ráno kým som zas odoka myslela, že je už potrebná gramáž kvásku a ono to vyšlo.Posledný raz pred pečením chleba so v ten deň ešte večer raz prikŕmila a ráno zamiesila a večer piekla. Teraz mám odložený znova v chladničke, kým zas dostanem chuť na kváskový chlieb. Ak sa s ním niečo stane, nemám už problém si urobiť znovu, ale zatiaľ mu nič zlé nie je, Bol slabo kyslastý a voňavý :-). No kvások už budem vždy robiť zo špaldy.
irenaw
@kecemis ďakujem, sladenka = barley malt syrup, nemá tak výraznú chuť ako melasa. môžeš použiť slad aj z iného druhu obilia a rozdiel v chuti bude nepostrehnuteľný, pri melase to určite pocítiš ;-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia