Špaldovo-medové rolády s ovocím

Autor receptu: danda3

Pôvodný recept z Dorky, zmenila som múku, ubrala cukru, pretože plnka je sladká dosť, nabudúce skúsim vynechať úplne. Postup mám nafotený už rok, len hlavnú fotku sa mi nikdy nepodarilo urobiť, pretože nebolo čo fotiť.☺

40 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Postup

  1. Maslo si dáme rozpustiť, potom pridáme med, vymiešame. Múku + sódu bikarbónu + cukor + perníkové korenie premiešame, pridáme vajcia +maslovo-medovú zmes, vypracujeme cesto. Necháme odležať, ja som si ho zarobila ráno a piekla som večer. Cesto si rozdelím na tri časti a vypracujem bochníky. Na obrázku sú štyri, pretože som na vianoce piekla z dvoch dávok, tie dve som už mala zavinuté.☺
  2. Sušené ovocie zalejeme vriacou vodou a necháme napučať. Ovocie dávam od oka do stredne veľkej misky a miešam aspoň tri druhy. Potom ho scedím, nechám dobre odkvapkať a potom nakrájam na menšie kúsky. Orechy nasekáme na hrubo a primiešame do ovocnej zmes. Rozdelíme na tri časti. Ak ho budete mať málo, kľudne roládu potrite lekvárom a posypte nasekanými orechami. Ovocie si tiež prichystám spolu s cestom.
  3. Cesto natenko vyvaľkáme,
  4. potrieme slivkovým lekvárom najlepšie domácim, a posypeme zmesou ovocia a orechov.
  5. Kraje zahneme a zrolujeme. Postup opakujeme 2x.
  6. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie, popicháme vidličkou, potrieme vajíčkom a dáme piecť na 160°C cca 30 minút, treba si odsledovať, moja rúra je rýchla.☺
  7. Upečené rolády, niekedy mi popraskajú, niekedy nie, ale na chuti to neuberie.☺
  8. Keď vychladnú, prekrojím ich na polovicu, zabalím do fólie a dám do chladničky, vydržia niekoľko týždňov (teda u nás určite nie), keď príde návšteva, stačí nakrájať. Mimochodom, keď šli synovia na strednej škole na lyžiarsky, pýtali si práve tieto rolády. Piekla som ich aj v lete na dovolenku k moru, akurát som ich zabudla v chladničke.☺