Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept)
Autor receptu: danda3
Ďalší chlebík z pečempeceň.cz od Ivy Pekarnománie, ktorý ma zaujal tak, že som musela
vyskúšať. Iva použila bielu
pšeničnú múku chlebovú, ja špaldovú múku chlebovú, ale vyskúšam aj iné druhy. O
zápare som čítala, ale až teraz
som ju vyskúšala a musím povedať, že chlebík je vynikajúci.
15 minút príprava |
30 minút na 250-200 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním uvedených surovín, najlepšie večer, ja ho dávam do chladničky, v pohode vykysne, kým prídem z práce. Alebo ho zarobím ráno a nechám na linke pracovať.
- Zápara - semienok má byť celkovo 150 g, zmiešame ich spolu s múkou, zalejeme vriacou vodou, premiešame, zakryjeme a necháme vychladnúť.
- V miske si zmiešame rozkvas + záparu + múku + soľ + vodu. Ak je cesto veľmi husté, opatrne pridajte ešte vodu podľa potreby.
- Dáme na pomúčenú linku, pomocou stierky na cesto nahrnieme múku a
- urobíme placku, ruky si priebežne múčime.
- Placku zložíme ako obálku
- a vytvarujemer bochník, opakujeme ešte 4x.
- Nakoniec vytvoríme valec, ktorý dáme do pomúčenej ošatky.
- Schováme do mikroténovej tašky, dáme do chladničky a spomenieme si naň až na druhý deň.
- Vykysnutý bochník.
- Vykysnuté cesto vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením, do rúry si dáme do stredu plytký plech a naspodok plech hlboký, do ktorého pôjde voda.
- Rúru rozpálime na 250 °C vrch-spodok, na plytký plech dáme papier na pečenie, naň chlebík z ošatky a do spodného plechu nalejeme hrnček vody. Po 10-tich minútach teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Pečieme ešte 20 minút.
- Potom chlebík dáme na rošt vychladnúť a keď nie je taký horúci, zabalíme do utierky.
- Najťažšia vec na tom je, počkať, kým úplne vychladne. Po upečení vážil 1055 g.