Syrové pečivo
Špaldové syrové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Kysnuté slané pečivo :-)
12 ks porcií |
30 minút na 190 °C |
Postup- Najprv si v jednej miske zmiešame obe múky, sol a cukor. Potom pridáme olej, bielok a droždie rozmiešané v 3 dl vlažnej vode s 1 kl cukru. Zvyšnu cca 0,75 dl vody dolievame postupne. Vypracujeme vláčne polomäkké cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Napokon poprášime vrch múkou a necháme prikryté na teplejšom mieste cca 1 h kysnúť.
- Zatial kym cesto kysne, si pripravíme plnku. Potrebujeme cca 100g tvrdého syra a pólku kruhu (1 kruh = 180 g) tureckého syra. Môžte použit aj kravskú hrudku, alebo kyslý tvaroh (alebo citrónom pokvapkaný tvaroh) Tvrdý syr si nahrubo postrúhame a turecký si rozdrobíme. Pridáme 1 kl oregana a ak treba, tak aj trocha soli. Premiešame a dáme zatial bokom.
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme rukami a potom vyválkame do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Posypeme/rozdelíme rovnomerne syr a cesto zlahka skrútime do plochšieho závinu...
- Závin pokrájame na rovnaké kúsky hrubé asi 4-5 cm, mne vyšlo 12 ks. Nakoniec ich pokladieme na naolejovaný, trocha pomúčený plech dalej od seba. Potrieme ich žltkom, ktore sme si zmiešali s troškou vody. Posypeme lubovolnými semienkami ,ja som dala čiernu rascu a celý kmín/rascu. Plech dáme ihned do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 min.Treba si to sledovat.
- Krásne upečené a nakysnuté pečivo ;-) Je lahučké a mäkké.
- Je výborné k polievkam, prívarkom, alebo len tak samotné :-) ale aj s pohárom ayranu. Cesto je mäkké a vláčne a zostane také niekolko dní :-)
- Pre info pridávam fotky múk, ktoré používam ja.Š paldová hladká typ 700 a ražná celozrnná. Vodu si treba prispôsobit podla typu špaldovej hladkej, čím väčšie číslo, tým viac tekutiny a opačne :-)
|