Špaldové pletenky (fotorecept)

Autor receptu: boise

Nechcelo sa nám ísť do obchodu, tak sme si upiekli doma.

10
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme. Ak je cesto príliš tuhé, kľudne prilejte ešte trošku vody. Cesto necháme na teplom mieste 15 minút vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí. Priznávam, toto ma najviac zabrzdilo, stále sa mi jedno zdalo väčšie, druhé menšie. V štádiu, keď som už zvažovala rozdeliť to presne na gramy mi zazvonila poštárka a keď som sa vrátila, už sa mi zdali celkom rovnaké, tak som to nechala tak (áno vidím že druhý rad, posledná gulička nie je zrovna ok...dajme tomu že to foťák..je na vine, TAK!) ;)
  3. A prichádza najzábavnejšia časť, pletenie pleteniek. Pokiaľ si chcete zachovať duševné zdravie, spravte toto prvé oko väčšie ako ja.
  4. Teraz tú trčiacu "nohu" alebo "chvost", alebo ako to nazvať uchopte pevne do rúk (to neznie ako návod na pletenku, všakže? :P) a vopchajte do toho (ako už teraz vidieť mnou zväčšeného) oka. Hurá, vznikne druhé oko, nazvime ho "pod-oko", aby som mohla ďalej kvetnato opisovať výrobu pletenky bez nedorozumenia.
  5. "Pod-oko" teraz zvrtneme.
  6. A trčiaci chvost vopcháme do zvrtnutého pod-oka. No...a pletenka je hotová! (Táto finálna je tretia, tie prvé dve nevyzerali veľmi vábne.)
  7. Pletenky prenesieme na papierom vystlatý plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
  8. Po 15 minútach ich potrieme vaječným bielkom a posypeme semiačkami, prípadne hrubozrnnou soľou.
  9. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme do zlatova. Nepoviem vám čas, pretože som to nestopovala a okrem toho moja rúra pečie tak 3x pomalšie, ako tie vaše. Necháme vychladnúť na mriežke.
  10. A potom už len papáme. Dobrú chuť!