Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pirohy sú známa dobra klasika.Pochutia si na nej deti i dospeli :-)

5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V miske si lyzicou premiesame muku so solou.Potom pridame vajce a 2,5 az 2,75dl vody.Cele dobre premačkame :-) Cesto ma byt polotuhe,vlacne a trochu lepkave.Ale bude sa lepit len o vase ruky,nie o misku :-) Pomocou muky ho este premiesime do bochnika,ktory poprasime trochou muky a nechame oddychnut 25minut...Ja pouzivam špaldovu hladku T700.
  2. Zatial si pripravime na obalovanie struhanku..Ja som pouzila struhanku z hnedeho chleba,je velmi dobra :-) Je to pol psenicny a pol ražny chlieb. V panvici si rozohrejeme olej a struhanku opekame za staleho miesania cca.10 minut,to budete vidiet :-) Hneda struhanka tmavne trocha tazsie a musite si dobre oči otvorit :-) Ked sa nam upiekla,tak ju dame bokom.Este do teplej,nie do horucej,dame krystalovy a aj praskovy cukor podla chuti a premiesame.Takto odlozime struhanku bokom..
  3. Oddychnute cesto si na pomucenej doske vyvalkame na hrubku 2mm.Je to jemne cesto,takze musi mat 2mm.Lepsie je vyvalkat si obdlznik,budete mat menej zbytkov.Cesto si po vyvalkani pokrajame na kocky,alebo mensie obdlzniky.Do kazdeho dame kusok lekvaru,uzavrieme a este vidlickou popritlacame kraje..
  4. Pirohy davame do vriacej,trocha osolenej vody.Odkedy vyplavaju na povrch a voda zacne vriet,odvtedy pocitajte 5-6minut.Mozno sa vam ten cas zda vela,ale nieje.Mam to uz odskusane,pri 3-4minutach su uvarene len do polovici..Ale kludne mozte jednu vybrat a zahryznut do nej :-) Nasledne uvarene pirohy povyberame do sitka a oplachneme studenou vodou.Nechame ich odkvapkat..
  5. Napokon pirohy premiesame so struhankou a mozme podavat :-) Cesto je velmi dobre,drži dobre dokopy a lekvar vobec nevytecie.Ta struhanka z tmaveho chleba im dava tiez trocha inu,ale velmi dobru chut :-) Podavame teple i studene. Dobru chut..