Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou fotorecept

paploska - fotkapaploska, 25. januára 2014
Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept)
Foto: paploska

Niečo podobné som nedávno jedla v jednej nemenovanej bratislavskej reštaurácii. Keďže nám dezert veľmi chutil, pokúsila som sa spraviť zdravšiu, ale stále chutnú domácu Zobraziť celý popisNiečo podobné som nedávno jedla v jednej nemenovanej bratislavskej reštaurácii. Keďže nám dezert veľmi chutil, pokúsila som sa spraviť zdravšiu, ale stále chutnú domácu verziu.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
500 ml (alebo voda)
2 ks
štipka
štipka
1 ČL
Plnka:
250 g
1 ks
2 PL
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Do vody alebo mlieka (ak nemáte intoleranciu tak samozrejme mlieka) pridajte najprv vajcia a zmes rozľahajte. Pridajte múku, na hrot noža bio prášok do pečiva, štipku soli a môžete pridať KL cukru (ja nepridávam). Všetko spolu vyšľahajte, max. 2 min. inak vám to cesto začne poriadne peniť.

    Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Palacinky pečiem na dvoch panviciach, budete ich mať rýchlo hotové. Najprv potriem panvicu trochou slnečnicového oleja, panvicu rozpálim na maximum a zlejem prebytočný tuk. Na stredne veľkú panvicu dávam polovicu bežnej polievkovej naberačky cesta, robím ich úplne tenučké (také francúzske). Pečiem ich na sucho (len pri prvej mám panvicu potretú mierne olejom).

    Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z tejto dávky budete mať 17 tenučkých palaciniek.

    Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku si pripravíme veľmi jednoducho. Gaštanové pyré vidličkou rozmrvíme vo vyššej nádobe, pridáme 2 PL dobrého marhuľového džemu a šťavu aj s dužinou z jedného pomaranča. Plnku zmixujeme do peny. Ak máte gaštanové pyré už ochutené, cukor nepridávajte.

    Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z granátového jablka vyberieme zrčniečka. Odporúčam používať hlbokú nádobu a oddeľovať ich šupkou k sebe, inak budeme mať "granátovú" celú kuchyňu. K zrniečkam pridáme 2 PL domácej brusnicovej zaváraniny. Táto kombinácia zjemní sladkú chuť palaciniek.

    Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť :-)

    Špaldové palacinky s gaštanovo-pomarančovou penou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
aj ja by som si dala, ale bez toho gastanoveho pyre, nemam ho rada
paploska
smola, ale sú dobré aj s marhuľovým džemom, alebo čokoládou a banánom :-) elixir, aj by som ti poslala, zvýšilo sa....
martamm
vynikajúca kombinácia chutí, a kvitujem, že špaldové, ja z bielej múky už skoro nič nepečiem :)
mariamka
ani len netusim ako chuti kombinacia gastany, marhule, pomaranc, ale foto /najma c. 6/ vyzera carovne, my gastany zboznujeme,, do palaciniek by ma ani nenapadli, dik ze si dala recept :)
paploska
@martamm ja už varím a pečiem len zo špaltovej a občas aj z ražnej :-) asi 3 roky ....a dík marti. @cesminaz ďakujem, veru boli super :-) @mariamka ani mňa ti to nenapadlo, pokiaľ som to neochutnala, teda chutnala som len s gaštanovým pyré, ale toto je taká vlastná chutná verzia :-) vyskúšaj a pokojne pridaj pár kvapiek umu :-) my sme ich ešte dnes dojedali....
luss44
práve som ich dopiekla na zajtra babám do školy, síce plnené tvarohom so škoricou, ale sú výborné, špaldová im dáva zvláštnu príchuť. Vyjedám ich také holé, bez ničoho. Keď kúpim gaštanové pyré, urobím znova. vďaka za rcp
evanaaa
Už len po prečítaní názvu som dostala na ne chuť - teda na palacinky.Tiež robievam tenké, ale gašt. plnku som nerobila ale mám dve kocky pyré (dia), mala by som ich nejak spotrebovať. Aešte som sa chcela spýtať na tie granátové jablká, ako sa vlastne jedia, lepšie povedané, čo je na nich jedlé. Minule som jedno mala, šťavu z neho vymačkala, aj zrnká vyklepala, ale keď so ich išla jesť, zistila som, že sú tvrdé, obalené akoby želatínou, tak som ich po jednom vycmúľala, teda, nie všetky, nemala som už trpezlivosť, napokon som zvyšok vyhodila.
paploska
@evanaaa ďakujem pekne a verím, že ich vyskúšaš :-) Granátové jablká sú naj práve na Vianoce (teda u nás), obal nesmie mať žiadne mäkké časti, ani hnedé fľaky. Vždy to je hop alebo trop, no dobré jablko je vnútri šťavnaté, a zrniečka sú červené ako tie moje na obrázku. Určite sú len v bielom obale, ako pomaranč, a ten je horký, takže sa ho zbav a nemajú na sebe žiadnu želatínu. Držím palce pri výbere, ale určite to nevzdávaj, lebo sú zdravé a veeeľmi chutné. :-)
edith
mňamky vyzerá to super... ukladám do KK a určite vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia