Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Keď som začala kváskovať tešila som sa, že budem môcť skúšať nové jedlá. A bagle
boli
jedny z nich. Recept som si
zase upravila podľa seba. Chuťovo boli úžasné. Chutili nám asi najviac zo všetkého,
čo
som skúšala. Aj keď na
forme ešte musím popracovať :)
6 porcií |
180 minút príprava |
10-15 minút na 200/230 °C |
Postup
- Večer si pripravíme štartér z materského kvásku, múky a vody. Zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto. Ráno budeme mať oživený kvások, s ktorým môžeme pracovať.
- Do misy preosejeme celozrnnú múku, pridáme kvások, masť, soľ, med a vodu. Miesime hákmi na cesto najprv na strednej rýchlosti. Potom rýchlosť zvýšime a miesime asi 7 minút. Vypracujeme pružné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto. Necháme kysnúť 2 hodiny.
- Po nakysnutí cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých častí.
- Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Plech potrieme olejom aby sa nám ľahšie manipulovalo z cestom. Každú časť v ruke vytvarujeme do kruhu a v strede urobíme dieru. Uložíme na plech a necháme polhodinu prikryté ešte podkysnúť.
- V širšom hrnci necháme zovrieť vodu. Bagel ponoríme do vody. Necháme variť asi 45 sekúnd. Potom otočíme a necháme variť ďalších 45 sekúnd. Vyberieme a uložíme späť na plech, ktorý sme medzitým vysypali krupicou, aby sa bagle neprilepili. Posypeme sezamovými semienkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
- Pečieme 5 minút. Potom plech otočíme, teplotu zvýšime na 230 stupňov a pečieme ešte asi 5 - 10 minút. Záleží, ako veľmi upečené ich chceme. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!