Špaldová pletenka fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. februára 2016

Inšpirácia od @havino, ktorej touto cestou ďakujem

15 minút
príprava
20 minút
na 210-200 °C

Suroviny

100 g
100 g
50 g
1,5 dl
1 PL
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL
1/2 bal.




Postup

  1. 1

    Potrebovala som upiecť nejaké pečivo k raňajkám, tak mi napadol recept na špaldové pletenky od Táničky. Tie isté suroviny som nemala, tak som sa pokúsila o niečo podobné. Niektorý deň som robila stečený kefír, ostala mi tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky ( sušené mlieko ešte stále nemám, Táni:-), je to zásobáreň bielkovín. Múky som odvážila a zmiešala so soľou, cukrom, sušeným droždím a ľanovými semienkami. Pridala som dve kopcovité lyžičky masti a naliala vlažnú tekutinu.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto mi vymiesil robot, prikryté som ho preložila na teplé miesto kysnúť asi hodinu.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som rozdelila na tri rovnaké časti. Cesto dramaticky nenakysne, ale pracovalo, je to cítiť na dotyk, že je nadýchané.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyšúľala som z neho takýchto hadíkov

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hadíkov som splietla do vrkoča, konce som podsunula a upevnila

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, zakryla a nechala podkysnúť pri radiátore. Už bola pekná napuchnutá, keď sa mi "podarilo" prevrátiť plech a ona capla na zem. Ešte šťastie, že papier bol pod ňou.(@zolik, vidíš??:-)) Väčšia deformácia nebola, tak som ju nechala pozviechať sa - ešte podkysnúť pár minút. zatiaľ som zapla rúru na 210°C. Pletenku som potrela vodou a pokropila aj papier.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na 210°C sa piekla 10 minút, potom som znížila na 200°C a piekla ďaľších 10 minút. Pekne sčervenela. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju pomastila kúskom masla.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odkrojila som z nej po vychladnutí, páčila sa mi aj štruktúrou aj chuťovo. Špaldová múka je podľa mňa jedna z najchutnejších.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dali sme si ju na raňajky k rybacej nátierke.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

luss44
pekná sa Ti uplietla aj upiekla :) zo špaldovej tiež rada pečiem.
zolik
@kukulienka , to bol urcite radiator na vine. zahrkotal (asi ho treba odvzdusnit) a plech padol. ale pletenka je vydarena a podarena! tie od @havino som robila aj ja. super ranajky si dopriala rodine :-)
klaudia968
@Kukulienka71 pekný recept, pletenka sa ti vydarila. Robievam podobne a tiež používam domácu srvátku ale zo stečeného jogurtu. 5*
monty469
Krásna pletenka.Špaldová múka kúpená,už len upiecť.5*
havino
no môže byť byť väčšia pocta tu na vareche, ako ked sa inšpirujeme navzájom? aj som sa zasmiala, aj kukala ako puk, že svoje meno čítam, potešila si ma a kvitujem, že si zvolila zdravšiu variantu celozrnnú špaldovú, neviem či sušeným sa ti zdalo, teda nezdalo, že menej kyslo, má o čosi menej lepku, alebo tým sušeným droždím, aj ked bol čas, že len to som používala, lebo mne špalda kysne, ako biela múka, nemá probléma, výsledok super a to s tým padnutím plechu, som sa pousmiala, ja mám zážitkov tiež veru, všetko urobím dokonale a na konci sa mi stane, že to poondím, potešila si ma, máš ju krásnu a chutnú viem, jaj a syrovátka, na šak ani sušené nekupuj, na čo? aj tu daj do sendviča, neboj, smelo, bude jak lusk
kukulienka71
@zuzanka1367 , @izabella929 , @monty469 , @klaudia968 , @mesiar50 (človek aby tie čísla nedomotal, pekne sme tu nakódovaní:-DD), ďakujem vám veľmi za milé komentáre, pekný deň želám:-)
@havino a teba čítam jedným dychom, asi ako aj hovoríš;-)) no ani kyslé mlieko ani čerstvé droždie som nemala, tak preto som improvizovala, ani som nedúfala, že to bude také chutné. Veru kyslo pomenej, neviem či tým suš. droždím, či celozrnnou múkou. Ale to droždie sa mi osvedčilo, aj Franzbrötchen od Elixír mi nádherne s ním vykyslo tak neviem. Každopádne som bola milo prekvapená kvalitou upečeného cesta. Suš. srvátku som uvidela v Jednote, tak som neodolala, teraz ju pchám kade-tade:-) aj do sendviča ju teda pridám. Ďakujem za odobrenie a povzbudenie;-)
martamm
Receptik presne na moje chutove pohariky, ale zial moji domaci odmietaju racio verzie, nic sa neda robit, upeciem pre seba tuto pletienku a pre nich taku "obycajnu" s bielou mukou :)
janger
Krasne sa ti podarila, i napriek tej mensej nehode...
zolik
@Haji (16.2.2016 00:28)
tento problem budes mat castejsie. z vlastnej skusenosti ale mozem potvrdit, ze na obe damy a ich recepty je spolahnutie :-)
kukulienka71
@haji , ten problém mávam často aj ja;-) a ono sa to vyrieši vždy surovinami, ktoré sú práve doma:-) pletenka od @havino vyzerá veľmi jemne, ako obláčik. Tak nech sa vám vydaria obe! Dobre sa čítajú také komentáre, ďakujem pekne aj vám a aj @zolik :-)
marienka
pekna a urcite vyborna pletenka podla komentarov, ja tiez rada peciem zo spaldovej muky a urcite tuto pletenku vyskusam, rada citam tieto zdrave recepty, dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia