Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Inšpiráciu na dnešný obed som našla na www.academiabarilla.com. Oproti pôvodnému receptu som trochu improvizovala, okrem iného neobsahoval parmezán ani píniové oriešky, ale ančovičky, ktoré ja nemusím. Ale výsledok je viac než uspokojivý.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Brokolicu zbavíme hrubého kmienka, v podstate som použila pre 2 ľudí polovicu 500g hlavy, ktorá sa bežne predáva. Očistíme a nasekáme cesnak, množstvo každý podľa chuti a zvyklostí, podobne použijeme chilli papričku, ktorú tiež pokrájame. Sušenú paradajku nakrájame na pásiky, scedíme kapary.
  2. Píniové oriešky opražíme na suchej panvici do hneda, dávame pozor, aby neprihoreli.
  3. Brokolicu uvaríme na pare, cca 10 minút. Hneď ju dáme do ľadovej vody prudko schladiť. Jednu ružičku necháme surovú, rozhodla som sa pre ňu kvôli zintenzívneniu brokolicovej chuti.
  4. Brokolicu presunieme do mixéra, pridáme asi 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ a čerstvo zomleté korenie podľa chuti. Tiež prihodíme surovú hlavičku brokolice. Rozmixujeme na jemno.
  5. V hlbšej panvici rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja, pridáme nasekaný cesnak a papričku, krátko popražíme, maximálne pol minúty na slabšom plameni.
  6. Pridáme brokolicovú kašu, dobre prehrejeme a vypneme. Vmiešame kapary a 2 poriadne kopcovité lyžice postrúhaného parmezánu.
  7. Ihneď pridáme medzitým uvarené horúce špagety a dobre premiešame. Špagety varíme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 1 lyžičku sušeného oregana. Podávame s nakrájanou sušenou paradajkou a posypané s opraženými píniovými orieškami. Tie tomu dodajú fantastickú chuť, takže veľmi neodporúčam ich vynechať.