Souvi biedendzan - baba ghanus [baklažánová nátierka]

hjarta - fotkahjarta, 26. júna 2013
Souvi biedendzan - baba ghanus [baklažánová nátierka]
Foto: hjarta

Tento recept je z arabskej kuchyne. Irak. Je známa v celej Arábii. Je to recept zo zeleniny. Patrí medzi často pripravované jedlá. Je obľúbená. Zobraziť celý popisTento recept je z arabskej kuchyne. Irak. Je známa v celej Arábii. Je to recept zo zeleniny. Patrí medzi často pripravované jedlá. Je obľúbená. Pripravuje sa bežne na večeru, pripadne spoločenské návštevy, aj oslavy. Ja Vám prikladám recept 1+1 ale fotka je len na jednu.

20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

2-3 ks
2 PL
2 strúčiky
podla chuti
0,5 - 1 ks citróna
podla potreby
nátierka [2]:
2-3 ks
1 ks nasekaná
podla potreby
1-2 PL
podla chuti
Príloha:
 alebo sendvič, alebo bagety




Postup

  1. 1

    Priprava- Ruru si zohrejeme na 200.C. Baklazany si umyjeme, a cele aj s ciapockou dame na plech. Nesupeme! Ugrilujeme aspon z jednej strany tak do ruzova 15-25 minut. Este horuce narezeme pod ciapockou 2-3cm a supku stiahneme. Vydlabeme na tanier a rozsekame, popucime na kasu. Este horuce posolime. Nechame vychladnut. [ Nie do chladnicky]!! Do vychladnutej zmesi dame tahini pastu, zmiesame, pridame cesnak struciky pretlacene a zmiesame. Pridame citronovu stavu z polovice citrona ale najlepsie z jedneho. Zmiesame. Pomazanku si rozotrime na tanieri do okola tak 2 cm od kraja. V strede si urobime malicky kopcek. Pridame olivovy olej, a do stredu si zapicneme petrzlenovu vnat, alebo olivy. podavame s arabskym chlebom, zeleninou, salatom, atd.

  2. 2

    pomazanka [2] Baklazany ugrilujeme presne tak isto ako v prvej casti. Postupujeme rovnako, osupat, roztlacit, rozsekat na kasu. Dame si na panvicu troska oleja, cibuku si osmazime tak do hneda a pridame baklazanovu plnku. Zmiesame a troska nechame na slabuckom ohni prejist varom. Pridame paradajkovy pretlak a sol. Zmiesat a odstavit. Pomazanku podavame bud na chlebe s cerstvou zeleninou, salatom, podla chuti.

  3. 3

    Baklazany si mozete ugrilovat aj na plynovom sporaku zo vstkych stran. Este horuce pod tecucou vodou ocistime a dame na tanier a popucime, rozsekame. Samozrejme dodavam, zalezi aj od typu rury.

Diskusia k receptu

marianne
Milujem tuto natierku baba ghanus,davam este stipku kuminu a vela petrzlenovej vnate...ale natierku c.2 nepoznam a tu si veru spravim,dakujem za recept @hjarta... a ak mas este recept na arabske placky,pridaj prosim... no vida aj fotka sa Ti pekna podarila...:-)
hjarta
@marianne- Dakujem za komentar, nech sa ti vydari pomazanka ale aj chuti. Ake arabske placky myslis? Nevies nazov? Tiez je to fotene v kuchyni ale som si davala vacsi pozor. Dik za pochvalu fotky!
hjarta
@pusta-Dakujem za komentar, ale aj za prilozeny recept. V najblizsom case skusim po Vasom recept. Este som neskusala. Dakujem moc, a prajem Vam aj @marianne krasny den.
tiginko
zaujimavé, že pečieš baklažány pomerne krátko. Ja ich pečiem 50-60 min, potom sa z nich lyžicou krásne ľahúčko vnútro vyberá a už netreba ani nič sekať, alebo pučiť. Aj nám viac chutia, majú podľa mňa jemnejšiu chuť. Ale to je na každom, ako si ich urobí. Tú prvú nátierku robievam, máme ju veľmi radi a tú druhú vyskúšam
pusta
@hjarta ,niet za čo dakovať :-)
veľmi ma poteší, , ak ä aj toto vyskúšaš.
prajem ti príjemný a pohodový deň.
hjarta
@tiginko- Dakujem za komentar, Veru to zalezi na kazdom, A zalezi aj od Typu rury. Ja mam sporak cely plynovy. Tak vyskusaj aj tu druhu natrierku. Dakujem a prajem krasny den.
slavka2012
@tiginko , ja tiez baklazan zvyknem piect vcelku, popichany priblizne hodinu a ked ho otvorim, je tam takpovediac kasicka. Pritom v libanonskej restauracii ma baba ghanus inu konzistenciu, su tam evidnetne kusky baklazanovej duziny vcelku. Teraz mam pocit, ze je to prave vdaka kratsej dobe pecenia. Vyskusam, uvidim, ci sa moja hypoteza potvrdi. @hjarta , vdaka, tu druhu pomazanku nepoznam ani ja, uz sa na ne na obe chystam:-).
marianne
myslela som ten arabsky chlieb-recept ci mas...su aj tu,ale len pre porovnanie:-)
hjarta
@slavka2012- Dakujem krasne za komentar. Tak ako som uz dodala, kazdy si musi prisposobit podla seba. V kazdom state sa baba ghanus pripravuje odlisne. Treba vyskusat, a uz si recept upravit podla svojho. Urcire vyskusaj aj tu druhu, mne velmi chuti. Dakujem a krasny den.
hjarta
@marianne- Ano mam, recepty a prave dnes idem robit, tak napisem. Ale trosku neskor. Dakujem krasne a pekny den.
2010
Mna to naucili v tych koncinach piect trochu inac , (aby sa aj stava zachovala- skoda vyliat ). Kazda rodina robi po svojom takto podobne to robili v Al -Jahra .@Hjarta ja nekomentujem tvol velmi dobry recept len pecenie baklazanov :-)



martamm
Videla som tahini pastu v racio vyzive, laka ma spravit turo natierku, takze ukladam do KK :)
kredenc
Tak presne týmto nás neustále ponúkalii Zuluovia, ibaže onii to volali papu ghanus
julica
Presne takto ju robim aj ja, bez rimskej rasce, ta to prilis prerazi. Mnam. V podstate pre tento ucel baklazany griluje, asi tak dvakrat tyzdenne :) Odporucam vsetkymi desiatimi.
marianne
dievcata tahiny pastu si vyrabam podla byvalej varechacky @misky ,hadam sa nenahneva,ked napisem:
1hrncek sezamovych semienok a 1/4 hrnceka olivoveho oleja.
Osmahnut ich nasucho na panvicke,nechat vychladnut a zmixovat na pastu. Je vynikajuca,ja ju pouzivam aj ako natierku na chlieb,ci pecivo.
hjarta
@2010 , @martamm , @kredenc , -Dakujem krasne za komentare.@2010 - ja som napisala, ze kazdy si pripravuje po svojom. Samozrejme ze som rada vasmu videu. Je to tiez jeden z napadov. @martamm - presne skor ju zozeniete v obchode racio vyziva, arabskom obchode.@kredenc - presne kazdy ma svoj nazov na jedlo. Zaujimavy nazov. Dakujem krasne a pekny den prajem vsetkym.
hjarta
@julica- Dakujem krasne za komentar. Tak ste kamaratka s grilovanym baklazanov. Je to naozaj fajna pomazanka, a aj lahka. Dakujem a krasny den.
hjarta
@marianne- Dakujem krasne za komentar, a hlavne za recept na tahini pastu" Ja ju kupujem, ale mozno dakedy ju spravim si doma. Dakujem krasne, pekny den.
mariamka
pekny den @hjarta :) nejdem komentovat recept, lebo vobec tieto kuchyne a chute nepoznam a nevarim, ale NSN :) chcem len ocenit ze si nehodila flintu do zita a prehodnotila ten minuly nerozvazny krok, nechcem sa uz k tomu vracat.. o atraktivnosti tvojich receptov svedci uz toto mnozstvo komentarov,, vidno ze mas prakticke a overene skusenosti s arabskou kuchynou, bolo by skoda o ne prist, je to sympaticke ze varis dalej, pridavas a fotis, potrebovala som to sem napisat :) drzim palce a nech sa dari ..
hjarta
@mariamka- Dakujem za krasny komentar, aj ja Vas/ teba pozdravujem a rozmyslela som si to. Ani ja uz sa nechcem vyjadrovat. Uz ma to preslo. Dakujem krasne a prejem krasny den!!!
jujoska
milujem babu ganush, aj falosny tatarak z baklazanu, ten je tiez niekde tu na Vareche tusim
jujoska
urcite nie, teda aspon ked sa nic neprehana a nefanatizuje. Ak sa pytas kvoli mojej otazke, ktoru som ti niekde polozila, bolo to len a len preto, ze ma zaujalo, ze pridavas recepty hlavne z arabskeho sveta. Nic ine v tom nehladaj, recepty su zaujimave a pre nas trochu netradicne, je fajn ze nas s nimi oboznamujes
hjarta
@jujoska- Dakujem Vam za komentar. Ja si myslim ze to fanatizovanie vychadza skor z televiznych prenosov, casopisov atd. Keby sa lepsie kazdy oboznamil s urcitymi skutocnostami, bol by svet krajsi. Ano pytala som sa presne k tej otazke, co ste mi napisala. Mne nejde o to kto aku kuchynu prezentuje, ma moznost sa podelit o dobry recept, tak preco nie. Som rada ze Vas zaujali moje recepty. Tesi ma to! Nie ja nehladam nic zle za tym, clovek je svoj pravny, clovek sa rozhoduje sam. Mam okolo seba roznych ludi, a rozne vieru vyznania, a si myslim ze sme dobry kamarati. Asi tolko k nasej teme. Dakujem krasne a pekny den prajem.
ildinka
Ja robím aj slovenskú verziu,je tiež výborná ,nie až tak zdravá..opečený baklažán+rozotretý cesnak+ korenie a ...majolka...je to rýchle a chutné...
hjarta
@ildinka- Dakujem krasne za komentar, moze to byt dobre. Neskusala som. Dakujem, mozno vyskusam.
denyany
aj mňa láka vyskúšať tento recept, lebo baklažán zbožňujem vo všetkých podobách a úpravách, ale túto pomazánku som ešte nejedla. mám práve dva nádherné baklažány, tak ak budem mať čas, spravím, len ešte musím pozrieť, či mám sézam, tahini pastu by som si tiež chcela urobiť vlastnú.
hjarta
@denyany- Dakujem krasne za komentar. Som rada ze vas recept oslovil. mne osobne velmi chuti. Tak drzim palce nch sa vydari recept a aj chuti. Je prilozeny aj recept na tahini pastu od @marianne. Pekny den.
hjarta
@verunka1- Dakujem krasne za komentar, velmi ma potesilo ze Vam moj recept na pomazanku chutil. Dakujem a krasny vecer.
pulsatilka
Vyskúšané, zjedené,mňam. Určite to budem pripravovať častejšie.
Pridaj ešte ďalšie recepty.
jozka2
baklazanov u natierku mam velmi rada,bola som v rodine kde piekli baklazany na grile a hned sme z toho robili pastu u dalsich znamych zase piekli baklazany v rure zatocene v alobale,kazdy ma svoj sposob,hlavne aby bola pomazanka spravne dochutena.