Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Kedže som milovník "omáčkoidných" a "babravých" záležitostí na tanieri, tak som si musela nájsť alternatívu mojich oblúbených zahustených pokrmov a zároveň som tým vyriešila problém, ako nahradiť tzv. vegetu. Tento recept je vlastne taká diétna varianta kuracieho soté na paprike. Vhodnou pomôckou mi bol zas a znova zeler, ktorý je prírodným liekom, výborne chutí a veľa ludí by malo voči nemu stratiť predsudky. Soté odporúčam doplniť sacharidmi (ryža, zemiaky, zelozrnny chlieb)

2
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé som si dala variť ryžu. Tak to robievam vždy, nech mám pokoj s prílohou. Ryžu robievam tak, že do kastrólika si dam olivový olej (niekedy aj cibulku) a ryžu chvílu osmahnem a až potom zalejem vodou. Neviem prečo, ale príde mi potom chutnejšia, ako keď tento krok vynechám. Do variacej ryže prídám trocha kurkumy (na špičke noža) a zelerovej vňaťe "nielen" pre chuť.
  2. Keď sa mi už ryža pripravuje, tak na loparikoch nakrajam kuracinku, ktorú jemne nakorením čierným korenim, sušeným cesnakom a kajenským korením. Posolím ju, až keď pôjde na panvicu. Takto okorenené vložím na chvíľu do chlaďáku a venujem sa zeleninke.
  3. Toto ročné obdobie je ideálne na používanie prírodných ochucovadiel, zeler a aj zelerová vňať sú toho pekným príkladom. Mimochodom, samotna zelerová vňať obsahuje viac vitamínu C ako citrón.
  4. Čo sa zelenivového zastúpenia týka, ako prvé si nastrúham teda ten zeler. Možno sa opakujem, ale táto nenáročná biela "guľa" vydrží v chladničke dlho, je to liek na zápaly, nachladnutie a dobra správa, je to prírodné afrodiziakum hlavne pre mužov. A pre ženy tiež užitočná info, je to ideálna potravina na chudnutie a aj na "naše" ústrojenstvo, hlavne počas leta, keď nikdy nevieme, čo stretneme v bazénoch, vďaka jeho protizápalovým účinkom.
  5. Následne si nakrájam cibulku na kocečky, papriku na slíže (viď foto) a cesnak na jemne plátočky.
  6. Na panvicu dám nie naprudko rozohriať olivový olej a hneď do neho vložím aj cibuľku. Tá začne mäkknúť zahrievaním oleja. Keď už vyzerá byť taká "akože uvarená" (viď foto), tak doložím odstáte mäsko a papriku. V tejto fáze dokorením kurkumou (tak pol KL), plátkami cesnaku a aj sušeným cesnakom (mam ho rada, čo narobím). Jemne podlejem vodou a necham tak 3-4 minúty spolu povariť. (v tejto fáze je možné prestať, zamiešat do tejto zmesi uvarenú ryžu a večera je hotová, ja som však mala chuť na "omáčkovicu", tak som pokračovala) :)
  7. Do hore spomínanej zmesi pridám nastrúhaný zeler a dobre premiesam nech pustí šťavu a spojí sa so surovinami.
  8. Potom zalejem vriacou vodou a necham asi 5-8 minút variť za občasného premiešania. V tejto fáze ešte "koštujem", teda pridávam podľa chuti soľ, kurkumu, čierne korenie, kajenské korenie alebo cesnak. Pri posledných troch nemám mieru :) Keď začne bublať, tak pridám asi tak jednu "plochú" KL Solamylu rozmiešanú v deci studenej vody. Potom rýchlejšie miešam, nech si to zachová konzistenciu. Kedže Solamyl je bohatý na sacharidy, tak ja osobne by som ho vynechala v príprave jedla na večeru :)
  9. Pôvodne jemné zahustenie dopadlo "trochu inak" (pri sypaní na lyžičku do mňa drgli hyeny (Tapka a Lajka pri bláznení sa pod nohami), tak omáčka nadobudla trochu inú konzistenciu (som šporovlivý človek, tak mi bolo luto vyliať zahusťovaciu zmes) :) Nie každý deň je piatok poobede, a teda bude musieť postačit aj táto "hustejšia" ukážka. Dôležité je, že nezabudnite posypať nasekanou zelerovou vňaťou a určite ešte pridať nejaký čerstvý kúsok zeleniny (napríklad 6 šalátových listov, 3 cherry paradajky, 7 plátkov uhorky, atd.. fantázii sa medze nekladú, no nech je to aspoň tolko objemovo, ako tej ryže :) ) Uvedený recept s ryžou a soté má približne 1700 kJ, váži cca 400 g (2 porcie, zeleninu ako prilohu neuvadzam, tú treba jest bez obmedzenia), obsahuje cca 29g bielkovín, 52g sacharidov a 6g tuku.
  10. Suroviny na nákup v kóde do mobilu.