Šošovicový šalát s karamelovým jablkom, hrozienkami a orechami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. marca 2014

Ak sa vám už šošovica zunovala na slano...

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
1 ks
1 PL
1 ČL alebo olej
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Šošovicu uvaríme do mäkka,snažíme sa,aby sa nerozvarila a necháme v sitku odkvapkať.Jablko zbavené šupky pokrájame na malé kocky.V panvičke rozpálime ghee alebo olej,pridáme cukor a skaramelizujeme ho,prisypeme jablkové kocky a dobre premiešané ďalej opekáme

    Šošovicový šalát s karamelovým jablkom, hrozienkami a orechami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme opláchnuté a vopred namočené hrozienka a spolu ďalej opekáme,jablko aj hrozienka sa trošku chytia do červena,budú chrumkavo-šťavnaté;-) Trvá to len pár minút.

    Šošovicový šalát s karamelovým jablkom, hrozienkami a orechami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šošovicu dáme do misky,prisypeme jablká s hrozienkami a pre ďaľšiu chrumkavosť som ešte prišpekulovala sekané orechy(dajte si podľa ľubovôle druh)

    Šošovicový šalát s karamelovým jablkom, hrozienkami a orechami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šalátik zľahka ale dôkladne premiešame pomocou dvoch vidličiek,ja som ešte prikvapla trošku citrónovej šťavy. A môžete konzumovať,kým je ešte trocha teplý.Šošovica má neutrálnu chuť,skaramelizované jablko s hrozienkami prinesú šťavnatosť a orechy chrumkavosť k vašim chuťovým kanálikom. Takúto porciu som naraz ani nevládala zjesť,takže píšem pre dve osoby:-) Chutné mlsanie!

    Šošovicový šalát s karamelovým jablkom, hrozienkami a orechami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

marianne
joj @kukulienka a na aku zdravu notu si sa Ty dala:-) ale prestrasne-strasne sami to paci,dnes uz aj sosovicu namacam...palec hore
kimlo
Nepreháňate to uz s tými VEGAN, RAW a inými pánskymi huncútstvami?
caterina
@marianne a dobre robis. Namocenim do vody sa eliminuju skodlive puriny, ktorych ma sosovica najviac (teda za predpokladu, ze ju nevaris v tej istej vode)
caterina
nie uplne, ale ciastocne sa vymyju. Zvysok sa zozbiera v podobe peny pri vareni
caterina
@kukulienka71 nemam zial ziaden link k tomu, resp. nekukala som na nete :) ja sa uz nejaky cas zaujimam o makrobiotiku a mam par knih, v ktorych som nasla toto odporucanie. Ale bez ohladu na odporucania, moja vlastna skusenost je ta, ze ak sosovicu pred varenim na nejaky cas namocim, stravim ju ovela lahsie ako bez namacania. Predpokladam, ze puriny sa nedaju eliminovat uplne
afataga
toto mi pride ako dost divoka kombinacia, skus nabudece oskvarky s medom :-)
kukulienka71
@caterina ,ostatné strukoviny sa odporúčajú namočiť kvôli oligosacharidom,ktoré sú ťažko stráviteľné v nenamočenej strukovine,ale šošovica sa nemusí.Puríny s tým nemajú nič,podľa mňa,preto som sa prekvapila:-) ale môže ma niekto presvedčiť aj o opaku:-) ďakujem ti
kukulienka71
@afataga ,vidíš tam niekde soľ?:-)) divoká kombinácia bola predvčerom: mexický šošovicový šalát s ovocím(šošovica,cibuľa,cesnak,jablko,paradajka,broskyňa,banán,kajenské korenie) aj ten som zjedla:-))) dnešný je už upravený podľa môjho gusta! trocha divočiny nezaškodí:-)) čo ty na to?
margaretka28
ja tiež nikdy šošovicu nenamáčam, nemám k tomu žiadne odborné vysvetlenie, ale podľa mňa ju namáčať netreba, uvarí sa rýchlo aj bez toho a čo sa týka trávenia, pre mňa je zo strukovýn najľahšia a strávim ju bez problémov, ale to je možno individuálne, šalát vyzerá dobre, nikdy som podobný neskúšala, ale hádam by mi chutil, je tam všetko, čo mám rada
margaretka28
ešte ma napadlo, že ked sa môže na sladko fazuľa použiť do torty, tak prečo nie šošovica :-)
afataga
jaj no ved nie je divocina ako divocina :-) nezaskodi obcas veru, ja som ti dala len typ, ale asi si na to malo odvazna :-)
tiginko
šak tip si mala napisat, nie typ, ešte furt ništ? :-)
afataga
@tigi mne sa uz minule zdala akasi pokazena ta moja gula, musim ju vyhodit :-) no fakt som si nebola ista, co sa mi casto nestava
azzaro
Pokial viem sosovica sa namaca aby bola potom lahsie ztravitelna. Teda aby nas nezduvalo :). Puriny su pre mna dalsi dovod pre namacanie.
Zaujimavy recept.
mariamka
vy ste tu vymyselnicky :) @kukulienka to si sama vymyslela? mne tu ista dama na podobny ulet napisala, ci nie som "v tom" :)) nebudem menovat.. mne sa tvoj salatik paci a urcite by sa hodil k nejakemu mastnejsiemu masku, bocik alebo kacica,, to vies, hned aplikujem na moje podmienky :)) sikulka si, sosovicu tiez nenamacam ako @m :))
harknessy
@kukulienka71 - v podstate mi Tvoj mexicky sosovicovy salat ked som zlozenie zacal citat ani neprisiel ako az taka velka divocina.........pokym som neprecital banan ;-) - uznavam, bola to divocina
kukulienka71
@margaretka ,máme podobné chute,som si všimla už,hádam neobanuješ,ak skúsiš,ďakujem:-) @afi ,až taká odvážna teda nie som:-)),ty zas dávaš gramatickú divočinu trošku:-P @azzaro ,som rada,že ťa zaujal môj recept @mariamka ,áno,toto som vymyslela ako prijateľnú verziu na šošovicový šalát s ovocím,@kimlovi som tiež k tomu ponúkla ako prílohu pečenú kačku,vďaka ti:-) @harknessy ,ten divoký šalát je v kuchárskej knihe,neviem,či to v mexiku fakt tak jedia,ale mala som teda zvláštne pocity:-DDako aj ty vravíš,hlavne ten banán tam urobí svoje:-)ale aspoň môžem povedať,že už ma nič neprekvapí:-O
kimlo
Keby ste nemali zaludky zhyckane vselijakymi dietami, sojovymi prefabrikatmi a bezsacharidovymi, beztukovymi a nezuhlohydratovymi kravinami, bola by pre vas stravitelna a sosovica...
kimlo
Pisem z mobilu tak su tam preklepy...
rulik
ked som tam videl tie červenkavé fľaky, myslel som, že mu nič nechýba, že to je klobáska ale výsledok je trochu chudobný, to bude asi nejaká diéta
caterina
@kimlo prehovoril odbornik na vsetko. Ti dakujem za tento koment, tomu sa hovori vseobecna tolerancia. Pridala som sem v dobrom umysle vlastnu skusenost a nakoniec sa to obrati proti mne. Mrzi ma to...ani neviem co na to povedat (nestalo sa to prvykrat)...ja rozhodne nepatrim na tejto stranke k tym, co vyryvaju.
kukulienka71
mäsožravci nikdy nepochopia zelinožravcov a opačne:-)to je normálne,že sa tu doberáme,@caterina ,ber to s nadhľadom,nebuď citlivka,názor môže(musí)mať každý:-)
caterina
@kukulienka71 citlivka rozhodne nie :) len ja som mala moznost stretavat sa s ludmi, ktori si presli svojim...a preto obcas proste netolerujem iste typy komentarov. Ja tiez nekritizujem nikoho za to, ako sa stravuje (a tiez mam svoj nazor). Je lahke byt hrdinom, kym sme zdravi
harknessy
@kukulienka71 - tak ci to takto jedia v Mexiku to fakt neviem, mozno ano a mozno to len autora knihy napadlo ako nazov. Osobne pochybujem, ale mozne je vsetko.
kukulienka71
@harknessy ,celá tá knižka je o mexickej kuchyni,sú tam veľmi zaujímavé recepty inak,dosť podobné našej kuchyni(?)nebolo by na škodu zájsť tam a popýtať sa "domorodcov" ;-)
harknessy
Zaujímavé, fakt je možné, že tam majú až takéto divoké kombinácie, ja som sa nejak extrémne mexickej kuchyni nikdy nevenoval, skúšal som uvariť možno do dvadsať mexických jedál za celý čas čo varím. Možno je na čase vyskúšať aj tento smer.
eviana
No mne sa šošovica na slano určite nikdy nezunuje... ale za misku, misôčku by som z tejto divočiny ochutnala, že čo to so mnou spraví :) Vyzerá to pekne, farebne, sviežo a ZDRAVOOOOO :)
kukulienka71
konzumácia mäsa vyvoláva v tráviacom trakte hnilobný proces,ktorý u niektorých jedincov môže prerásť do väčších rozmerov,ked už napadne aj charakter človeka...:-)
megdesign
@kukulienka , dufam, ze tvoj posledny prispevok si napisala ako ironiu, lebo neverim, ze aj ty tak otupno zmyslas, ako podaktori RAW, VEGAN a neviem este aky "svihnuty" ludia, ktori tyraju vlastne telo tym, ze mu nedavaju, na co bolo nadstavene od prirody...
kukulienka71
@meg ,ešte dobre,že sme si to s tebou už skôr prediskutovali a poznáš môj názor;-) dúfaš správne,bola to len reakcia na niektoré tiež "duchaplné" príspevky vyššie,nemaj boja,ja som za všežravectvo!
kukulienka71
inak @meg ,ja tých RAW,VEGAN atď.sa stravujúcich neodsudzujem,určite majú svoje dôvody pre také dôležité rozhodnutie...tolerujem ich,tak isto,ako aj len mäsožravých,pokiaľ nedochádza ku konfrontáciám a napádaniu a nenáležitej propagandy ich spôsobu stravovania...
kukulienka71
@eviana ,@elixir ,budem rada,ak ochutnáte,tento šalátik zasýti kvôli tej šošovici,nie je presladený a sú tam dôležité živiny,takže @eviana ,je to na tejto stránke už klišé,ale myslím,že ho môžem označiť za zdravý:-) @elixir ,tvoje cestoviny vyzerajú veľmi dobre,myslím,že je to pre mňa prijateľná kombi;-)
pusta
@kukulienka71 , len aby bolo jasno, ja som reagovala na koment o nezmyselných diétach od @kimlo - vôbec nie na tvoj šalát :-)
čo sa mňa týka, ja milujem neobvyklé, u nás menej známe chute a kombinácie ovocia v šaláte, napr. ovocie so zeleninou alebo aj tu v tomto tvojom sa mi páči kombinácia ovocia so strukovinami :-)
caterina
@pusta a ked si taka superspravodliva, preco si si poriadne neprecitala celu tu diskusiu? reagujes na jeden prispevok, ktory vobec nemal opodstatnenie. Ked mi niekto napise, ze mam problemy stravit nieco, kvoli nejakym nezmyselnym kravinam, ktore boli popisane v kimlovom prispevku, je to objektivne??? sa pozname osobne, ze si moze toto dovolit?
kukulienka71
@pusta ,myslím si,že @kimlo to mohol napísať aj inak,ale napísal to tak,že to bolo dosť tvrdé a ešte k tomu úplná somarina:-),ty si mu pritakala,tak s ním asi súhlasíš,ved si to aj napísala...takže moja reakcia na vás vyšla z tohoto.Tvoj názor na môj šalát si dala až teraz,o hviezdičky mi vôbec nejde,netreba si hľadať alibi:-) beriem to v rámci doberania sa,netreba sa urážať,ale loptičku som vrátila:-)
caterina
@kukulienka71 k tomu kimlovi, panovi slusnemu, len tolko, ze sa do mna navaza od momentu, kedy napisal pod recept nejakej varechacky, ze Aj z ho..a sa da vyrobit pomazanka. A k tomu pridal aj fotku toho ho..a. Ja som mu na to napisala, ze to prehnal, redakcia ho vymazala a odvtedy rype vzdy ked moze. Mam toho zuby!
rea1
ľudia, nebláznite. sú medzi ľuďmi jedinci, ktorí si cesnakové zemiakové placky posýpajú kryštálovým cukrom, iní zas slaninu miesto chlebom zajedajú makovníkom a môj vlastný syn si na chlieb s paštétou natiera čučoriedkový lekvár. a čo teraz - vylúčime ich z nášho stredu ako jedincov nehodných spolužitia, odsúdime ich alebo ich rovno pozabíjame, lebo majú chute odlišné od všeobecne zaužívaných? ale veď chute a facky sú rôzne! mne sa tento recept celkom páči, veď šošovica je skutočne chuťou pomerne neutrálna, tak prečo nie? ak sa mi niečo nepozdáva, nebudem to jesť a basta. @kimlo je výrazne mäsožravý. dobre. ja zas mäso nemusím, len málokedy ho jem, nemám na to psychické, zdravotné ani žiadne iné dôvody, len mi proste nechutí. ale to neznamená, že budem kimla odsudzovať, lebo klobásy sú fuj a len tá moja krúpová kaša je to najpravejšie, najlepšie a najsprávnejšie. a vidíte, aj tú krúpovú kašu robím aj na slano aj na sladko. nechápem túto vojnu medzi mäsožravcami a bylinožravcami. a keď niekomu chutí iba surové, nuž, pre mňa za mňa, nech objedá aj brezy v parku, je to jeho výber. a vadiť mi to začne až vtedy, keď mi príde ohlodať muškáty na balkón alebo ma začne násilím nútiť nasledovať jeho jedálniček. trochu tolerancie k tým druhým by sa zišlo, lebo sa už akosi vytráca nielen na vareche ale v živote celkovo. a čo sa týka namáčania strukovín, robí sa to hlavne preto, aby nám v noci prdy nenadvihovali duchnu.
pipnat
@rea1 - som za a tá posledná veta nemá chybu:)
inak moja svokra obľubuje sladkú vianočku s tuniakom z konzervy a jedna kolegyňa si posype zmrzlinu čipsami...nuž, chute sú rôzne:)
pusta
@kukulienka71 , ok. ja som už podobné šaláty robila, takže viem si predstaviť chuťovo veľmi dobre aj tento tvoj, hoci ja som ešte so strukovinami nevyskúšala, ale rôzne ryžové už áno, napr. z iránskej kuchyne a rôzne podobné šaláty z kuchyne arabskej.
naozaj sa môj koment týkal len tých diét.
ja nikomu nemôžem určiť ako má komentovať, to je len na ňom.
ešte raz, tvoj šalát chválim. :-)
pusta
@caterina , prepáč, čo máte vy medzi sebou s @kimlo , to mne naozaj neprislúcha riešiť, to si vybav s ním priamo a nie so mnou :-)
nehrala som sa na žiadnu spravodlivú, nereagovala som na vás spolu vôbec, len na nezmyselné diéty.
nikomu, teda anii tebe som naozaj nič nevytkla. ja proti tebe naozaj nič ale nič nemám :-)
prosím, nezaťahuj ma do toho celého. nemám s tým naozaj vôbec nič spoločného, teda mi nič z toho neprisudzuj!
dakujem ti za pochopenie :-)
radulienka
Veľmi vydarený šalátik a nezaslúžené komentáre, myslím, že @pusta to inak myslela, ako správne podotkla @rea1 , každému chutí niečo iné, a len preto, že si nejakú kombináciu nevieme predstaviť, neznamená to, že je to nemožné, mali by sme sa fakt viac tolerovať. Ale na Vareche v poslednom čase tolerancia zanikla, je to smutné, tak dobre to všetko začalo, presadzujú sa tu ľudia, ktorí sú o sebe tak silno presvedčení, že len oni vedia variť a nikto iný. Redakcia si s tým tiež nevie rady. Tento šalátik je pre mňa chutný, aj keď som ho ešte neskúsila, ale najbližšie vyskúšam, mám krásnu beluga šošovicu - malé krásne čierne zrnká ako kaviár, preto sa tak aj volá, tak to skúsim s tou, dopredu už vďaka za inšpiráciu...