Šošovicovo-kapustová polievka fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. februára 2017
Šošovicovo-kapustová polievka (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborná polievka, ktorá zasýti a zahreje ;-P

Suroviny

cca 700 g
250 g tmavá
2 ks
2 strúčiky väčšie
2 l
2 PL (paradajkove pyré)
1 PL
cca 2 l na doliatie
1-2 KL
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Prichystame si kapustu a šošovicu. Ja som prekrojila menšiu hlavku kapusty a tu väcsiu polovicu pouzila, to bolo cca 700 g. Šošovicu, obycajnu hnedu, som namocila do vody na 1hodinu. Zatial kym sa šošovica močí, si kapustu pokrajame na tenucke rezance. Dalej aj 2 väcsie cibule na mensie kocky. Dalej budeme potrebovat aj mäsovy vyvar 2 l, ja tu mam svoj silny hovädzi vyvar z mrazaku. Kludne mozte pouzit aj kuraci, ale ten ma slabsiu chut.

    Šošovicovo-kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji si zosklovatime trocha osolenu cibulu. Nasledne pridame 2 velke PL Salçe (mozte dat aj hustejsi par. pretlak, ale je mozne, ze ho treba o nieco viac) a spolu s cibulou 3-4 minutky nechame poskvrcat/opiect. Takto opecená Salça dostane celkom inu chut :-) Nasledne pridame 1 PL papriku, s ktorou nechame znova cele 2-3 minutky poskvrcat. Pravdaze treba premiesavat :-) Potom pridame kapustu a 1 h namocenu sosovicu. Premiesame, zalejeme vyvarom a este tolkym mnozstvom vody, ako je podla vas potrebne. Ja som dala este 2 l vody. Dame mletu rascu, mlete korenie, Isot (ked nemate, nevadi) a sol podla chuti. Vyvar je uz tiez slany, takze so solou radsej opatrne :-) Polievku nechame varit. V polovici varenia pridame/nastruhame 2 struciky cesnaku. Polievku varime, kym nebude vsetko mäkke, lepsie povedane, kapusta totalne mäkká a šošovica uz dopoly rozvarena..

    Šošovicovo-kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na konci som polievku ponornym mixerom trocha pomixovala. To, aby sa štava trocha zahustila :-) Celkom na konci pridame citronovu šťavu podla chuti. Kto nechce nemusi, ale ja vzdy davam, polievka chuti este lepsie :-)

    Šošovicovo-kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievka je vyborna. Hodi sa k nej nielen chleba, ale aj múčne jedlo. Nejaky posuch, lángoš, alebo börek ;-P Dobrú chut :-)

    Šošovicovo-kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Priznám sa ešte som spojenie šošovica - kapusta nejedol. No ale už to mám uložené v blízkej dobe bude, rád to ochutnám podla teba. Ešte plný počet nebeských.
katka78
Cesminka, ja dorazne protestujem! Ako mi mozes toto robit? Uz som mala kupene maso a suroviny na jednu tvoju polievku, vcera som to zmenila na ine tvoje jedlo, ze prednostne urobim a teraz toto sem pridas.. potom, co mam robit skor?! Ved ja bych aj vsetky tri jedla uvarila, jedno lepsie ako druhe, ale nemam komu. Ach jaj. Poobede varim az, asi si hodim kockou. ☺
haji
Musím souhlasit s @Katka78 , jeden neví, co by preferoval, kočku nemaje. @Cesminaz krásná kombinace, umím si ji živě vybavit a divím se, že jsem na podobné složení zeleniny do polévky nepřišla sama. A s posúchom to musí být úplně bezkonkurenční. Krásná práce, jsi šikulka a hlava otevřená! Díky za fajnový receptík!
terinka55
Vyzerá veľmi fajnovo, určite vyskúšam, lebo sa mi. veeeeľmi pozdáva :-)
cesminaz
@Patroveckypitrs dakujem za komentik,aj hviezdicky ;-) Polievka je velmi chutna,neolutujes.Robievam este jednu kapustovo-sosovicovu polievku,ale ta je zasa s kyslou kapustou a udenym mäsom.Mam ju z jednej starsej babičkovskej kucharskej knihy.Tiez je vyborna,raz ked ju budem zasa varit,ju sem tiez pridam :-) @Mraveci @Izabelka dakujem za milé slová,som rada,ze sa polievka páči :-) @Terinka budem rada,urcite neolutujes :-) Milá @Katuska ako zlato sa tu rozčuluješ ;-)) Som rada,ze ta polievka zaujala a budem rada ak ju vyskusas.Či je to už dnes,alebo niekedy v buducnosti.Nech už si sa dnes pobede rozhodla pre hociktore jedlo,hlavné je aby vam chutilo :-) Dufam,ze sa ozves.Pozdravujem!
mijaita
Vařím už nějaký pátek, vynikající kombinace, přidávám ještě houby. Vyzkoušej :-)


siisa
Určite musí byť dobrá, ta kombinácia to predurčuje :)
siisa
@Mijaita (12.2.2017 20:07)

Aj tvoja polievka sa mi páči. Mám rada huby a ty ju máš s kyslou kapustou ? Lebo aj takú si viem predstaviť. Určite vyskúšam !
mijaita
A sakra, omluva, jsem si neprecetla, ze @ceaminaz ji varila z cerstveho zeli! Moje je z kysaneho, ano. Tuhle uvarim take, zeli, cocka je skvela kombinace
kecemis
Co dodat, pochval je tu dost a ten zvysok asi len ten ze je to nevhodne v tuto dobu pred spanim. To bude hrozna noc. * plne nebo.
kukulienka71
Dnešná šošovica skončila v tvojej polievke, nakoľko kúsok hlávk. kapusty už nestrpel ďalšie zbytočné skladovanie. Oproti tomu, ako som donedávna poznala len šošovicovú "červenú" s párkom a šošovicovú "bielu" nakyslo, mám teraz tých šošovicových, ktoré doma chutia, už viac. Aj z mne dostupných surovín bola veľmi chutná, vďaka ti:-)


mijaita
@Kukulienka ja uz se na ni take tesim. Bude jina nez z toho kysaneho zeli. Zeli muzu v kazde podobe a kdykoliv, takze mam take sbirku :-)
cesminaz
@Mijaita @Siisa @Kecemis dakujem vam pekne za milé slova a nahliadnutie. @Mijaita aj tvoja polievka vyzera chutne :-) Milá @Kukulienka viem ze ty si aktívna žienka ;-P potesila si ma! Som velmi rada,ze si polievku vyskusala a som este radsej,ze aj chutila :-) Pozdravujem a pekny vecer zelam.
mijaita
@Cesminaz dobra polivka, dala jsem hodne zelí i čočky, kysanou a sladkou smetanu. Bez smetany i se smetanou je moc dobra, zvlast s tim isotem! Ta moje z kysaneho zeli je uuuplne o necem jinem.


cesminaz
@Mijaita (20.2.2017 11:42)

Mila @Mijaita som rada,ze si vyskusala :-) Ano chuti inak nez s kyslou kapustou.Ja mam tiez 1recept na polievku s kyslou kapustou a ten je tiez vyborny,varila som ju zoparkrat.Ked ju budem nabuduce robit,pridam sem aj tu :-) je vyborná.Pozdravujem ;-P
mijaita
Kysla kapusta se nikdy nepreji, tesim se na dalsi tvuj recept!
siisa
Výborná polievka @Cesminaz , ďakujem za recept :) Tvoje recepty na vareche sú úžasná kuchárska kniha :)
siisa
A tu je foto, nejako sa nepridalo :)


cesminaz
@Siisa (21.10.2017 17:06)

Milá @Siisa tesim sa tvojej odozve a aj tomu,ze polievka chutila :-) Dakujem za vyskusanie a prajem pekny zvyšok dna!
trogar
Já robím túto polievku už viac ako 30 rokov pre rodinu, ale používám kapustu kyslú,poriadne premytú a nakrájanú. Je to dobré!
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Velmi dobra a Syta polievka. Dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia